Klaipėdoje vėl atsirado konteineriai tekstilės atliekoms

Miestas

Klaipėdoje vėl pradėti statyti tekstilės konteineriai – 26 vietose jais jau galima naudotis, vėliau jų kiekis didės iki 42 konteinerių tinklo. Dauguma jų stovi ir stovės šalia didžiųjų prekybos centrų.

Pernai birželį ne vienerius metus tekstilės atliekų konteinerius Klaipėdoje nemokamai prižiūrėjusi bendrovė „Dėvėdra“ visus juos išvežė iš miesto.

Pagal atliekų tvarkymo taisykles, tekstilės atliekos turėtų būti pristatomos į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles ir išmetamos į būtent joms skirtus konteinerius. Tačiau ne visi klaipėdiečiai turi galimybę patys nuvežti atliekas į specialią aikštelę, todėl didžioji dalis tekstilės, pasak Manto Makausko, „Ecoservice“ projektų vadovo, iki šiol nuguldavo buitinių atliekų konteineriuose.

Tekstilės konteinerius mieste lengva atpažinti – jie yra žalios spalvos, su aiškiomis instrukcijomis, ką galima mesti, o ko ne. Į vieną tekstilės konteinerį telpa apie 1,8 kub. m tekstilės – tai galėtų sudaryti apie 1000 gražiai sulankstytų ir sudėtų džinsų.

Pasak M. Makausko, surinkta tekstilė toliau keliaus į rūšiavimo centrą, kur bus papildomai perrūšiuojama. Jei dalis jos bus netinkama antriniam panaudojimui – sudėvėta, suplyšusi, purvina, jis bus perdirbama arba pristatoma į kogeneracines jėgaines energijai gauti.

„Pakartotinis daiktų naudojimas jau yra tapęs kasdieniu reiškiniu ne tik Vakarų pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Taigi, dar tinkamus dėvėti drabužius palikdami specialiai įrengtuose konteineriuose klaipėdiečiai ne tik tausos aplinką, bet ir prisidės prie švaros mieste palaikymo, mažins komunalinių atliekų kiekį. Raginame aktyviai įsitraukti ir dar tinkamą naudoti tekstilę mesti tik į joms skirtus konteinerius“, – akcentuoja M. Makauskas.

Bendrovės atstovas pabrėžia, kad naujieji konteineriai Klaipėdoje skirti ne visoms tekstilės atliekoms. Į juos galės keliauti tik tie drabužiai, avalynė bei kiti tekstilės daiktai, kurie dar tinkami naudoti. Be to prieš metant tekstilę į specialius konteinerius ji turi būti supakuota į maišelius. Tekstilės konteinerių adresai skelbiami čia.

Į tekstilės konteinerius Klaipėdoje galima mesti: drabužius (suaugusių, vaikiškus); avalynę (porose); rankines; diržus; užuolaidas; patalynės užvalkalų komplektus.

Konteineryje neturėtų atsidurti: patalynė (antklodės, pagalvės); kilimai;  sutepti, suplyšę drabužiai; tekstilės atraižos.

Netinkamos antriniams panaudojimui tekstilės atliekos kaip ir iki šiol turėtų būti pristatytos į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles Klaipėdoje: Plieno g. 13, Tilžės g 66A arba Šiaurės pr. 30

4 Comments

  1. t

    Juokdariai Baltijos pr. nei vieno, vadinasi kaip visada , šalia konteinerio.

    Reply
  2. Ignas

    Nesuprantu kodėl negalima mesti tekstilės atraižų

    Reply
  3. TMS

    OK, išmesiu tada iš esmės tik gerus rūbus, kad galėtų perparduoti. Žiauriai geras deal’as man.

    Reply
    • VK

      Jei drabužiai geri – nešiokis pats/pati.
      Jei geri bet netinka – bandyk parduoti ar atiduoti pažįstamams.
      Jei blogi ir nori rūšiuoti – vežk į rūšiavimo centrą.
      Jei blogi ir tingi rūšiuoti- mesk į bendras šiukšlės (blogiausias variantas).
      Jei geri bet nenori nešiotis ar parduoti mesk į tokius konteinerius. Jie bus sutvarkyti parduoti o pinigai eis į labdaros projektus. Ir paprasta ir naudinga žmonėms ir planetai. Easy 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Klaipėdoje – 40 naujų konteinerių

Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“ skelbia, kad prie iki šiol buvusių 131 konteinerių, skirtų tekstilei, prijungia dar 176, iš jų Klaipėdoje – ...
2023-05-31
Skaityti daugiau

Kultūra

Virtualioje parodoje - tekstilės kolekcijos

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos meno skyrius pristato virtualią VšĮ „ARS MAJOR“ ir „BALTIC ECO THINGS d’Art Design ...
2020-12-14
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė dėl tekstilės konteinerių nuleido rankas

Nors nemažai klaipėdiečių laukia, kada mieste vėl atsiras specialūs atliekų konteineriai tekstilei, kol kas atsisakyta ieškoti būdų, kaip civilizuotai tvarkyti ...
2020-11-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This