Klaipėdos kultūros įstaigose – brangesni bilietai ir paslaugos

Kultūra, Svarbu

Nuo rugsėjo numatoma branginti Klaipėdos savivaldybės kultūros įstaigų paslaugas. Kitaip tariant, brangiau tektų mokėti už bilietus į muziejus ar parodas, edukacinius užsiėmimus.

Už bilietą į Pilies muziejų nuo rugsėjo veikiausiai reikės mokėti dvigubai brangiau. 

Finansų ir ekonomikos komiteto, kurio posėdyje trečiadienį buvo svarstomas atitinkamas miesto tarybos sprendimo projektas, nariai jam nepritarė, sprendimą atidėjo, nes nerado sutarimo, kam ir kaip taikyti 100 proc. nuolaidas.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė teigė, jog sprendimo projektas dėl naujų kultūros įstaigų paslaugų kainų parengtas, nes siekiama jas padaryti patogesnes tiek bendruomenei, tiek pačioms įstaigoms.

„Dabartiniai įkainiai galioja jau seniai, o 2014 metais tik buvo iš litų konvertuoti į eurus, todėl kainos yra nepatogios“, – teigė E. Deltuvaitė.

Ji neslėpė, kad paslaugas numatoma branginti, tačiau kainų pokyčiai esą yra nežymūs, o rinkoje kainos taip pat keitėsi.

„Be to, kartais susidaro įspūdis, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos yra pilnai išlaikomos iš miesto biudžeto, bet tai ne visada yra tiesa, nes neturime galimybių įstaigas finansuoti pilna apimtimi. Todėl papildomai surinktos lėšos bus naudojamos gerinti įstaigų veiklą“, – pabrėžė E. Deltuvaitė.  

Parengtame miesto tarybos sprendime numatyta, kad I. Kanto bibliotekos skaitytojo bilietas kainuos nebe 2,03 euro, o 3 eurus ir galios visą gyvenimą, o mokestis mokamas tik vieną kartą.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre aplankyti veikiančias parodas ir ekspozicijas kainuos 3 eurus. Šiuo metu bilietų kainos yra trijų lygių (1,7, 3 ir 5 eurai), o jų dydis priklauso nuo parodos kokybės.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje bilietų kainas numatoma didinti nuo 1,45 euro iki 3 eurų, Pilies muziejuje – nuo 1,75 euro iki 4 eurų, Kalvystės muziejuje – nuo 1,75 iki 2 eurų. Jei lankytojas pirktų vieną bilietą aplankyti visas šias ekspozicijas per vieną dieną, jis kainuotų 6 eurus, o dabar jo kaina buvo 2,9 euro.

Etnokultūros centro paslaugų kainas taip pat numatoma didinti, o Klaipėdos koncertų salėje ir Žvejų kultūros rūmuose bilietai nebrangs.

Pabrėžta, jog visose įstaigose įvairioms socialinėms grupėms taikomos nuolaidos. Pavyzdžiui, visi Klaipėdos moksleiviai nemokamai gali lankytis Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.

Į Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį „įsiprašiusi“ miesto tarybos narė Nina Puteikienė informavo, kad visi politikai jau turėjo gauti Klaipėdos menų mokyklų ir gimnazijų bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto vadovės raštą. Jame prašoma, kad visi uostamiesčio menų mokyklų moksleiviai bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto studentai į visus Klaipėdos koncertų salės renginius būtų įleidžiami nemokamai.  

„Tokia geroji praktika taikoma visose Lietuvos biudžetinėse koncertinėse įstaigose. Talentus ugdo ne tik kasdienis darbas, bet ir lankymasis reginiuose. Mes strateginiuose planuose įrašome, kad tikslas yra pritraukti talentus, bet mūsų uždavinys yra ugdyti talentus. Tai jiems ir reikia sudaryti galimybę lankytis garsiausių muzikos pasaulyje atlikėjų pasirodymuose. Ir nemanau, kad savivaldybės biudžetui tokia nuolaida papildomai kainuotų, nes mūsų jaunoji karta užims arba stovimas vietas, arba tuščias kėdes, kai jau užges šviesos“, – dėstė N. Puteikeinė.

Klaipėdos koncertų salės direktorė Danutė Žičkuvienė tvirtino, kad ši tema jau yra sena, o toks pasiūlymas teikiamas ne pirmą kartą. Jam esą galima pritarti, tačiau kyla daug klausimų. Vienas jų – ar tikslinga taikyti 100 proc. nuolaidas, jei jaunimo renginiai nedomina.

„Mes turime akciją „Laukiantis bilietas“, kai kasmet 200-300 bilietų į pas mus vykstančius koncertus yra išdalijami visoms uostamiesčio mokykloms, o ne tik menų. Ir mums labai sunkiai sekasi tuos bilietus išplatinti. Šiemet birželį pas mus vyko tokie geri renginiai ir nė vieno bilieto menų mokyklų vaikai nepaėmė, o kvietimus siuntėme visais kanalais“, – aiškino D. Žičkuvienė.

Be to, ji prabrėžė, kad priešgaisriniai reikalavimai draudžia, jog per koncertus salėje būtų stovinčių žiūrovų.

„Reikalavimai tokie, kad visi žiūrovai turi sėdėti ir tos kėdės dar turi būti prisuktos. Tokie yra priešgaisriniai reikalavimai. Mes vaikus į laisvas vietas galime įleisti, bet kaip mes juos apskaitysime, jei vienintelis apskaitymo būdas yra bilietas“, – klausė D. Žičkuvienė

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai sutarė, kad išties yra tikslinga svarstyti, jog į Koncertų salės renginius nemokamai galėtų patekti tiek menų mokyklų moksleiviai, tiek akademijos studentai. Tačiau esą prie šio klausimo dar reikia gerokai padirbėti, kad būtų parengti tinkama ir veikianti sistema. Todėl politikai sutarė atidėti visą sprendimo projektui dėl paslaugų įkainių pakeitimo Klaipėdos savivaldybės biudžetinėse įstaigose. Jis bus nagrinėjamas kitame komiteto posėdyje ir viliamasi, kad iki to laiko Kultūros skyrius pateiks siūlymą, kaip 100 proc. nuolaidas jauniesiems talentams taikyti Koncertų salėje. 

2 Comments

  1. Regina

    Žičkuvienė ir taip turi privilegijų – uždarą skverą, privatų įvažiavimą, žiūrovams Lietuvininkų a./ Šaulių g. namų kieme aikštelę, atimant iš gyventojų mokamas stovėjimo vietas 3 valandoms. Mokiniams siūloma matomai tie renginiai, kurie ir taip prastai lankomi.

    Reply
  2. Tomas

    Tegu Žičkuviene atiduoda savo 11 eilę, į kurią nėra pardavinėjami bilietai net per komercinius renginius. Eilė skirta ponios reikalingiems žmonėm paremti , mažai uždirbantiems savivaldybės klierkams bei jų draugams . O kas liečia bilietų kainas, tai Deltuvaite nėra jų pirkusi, tai vargu ar supranta jų pakėlimą!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Kultūra

Muziejuje - paroda „Penktasis Dievo įsakymas…“

Balandžio 10-ąją, 17 val., Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma paroda „Penktasis Dievo įsakymas…“, kurią parengė ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This