Siūlo naikinti kai kuriuos su alkoholiu susijusius draudimus

Politika

Liberalų sąjūdžio frakcija Seimui pateikė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, kuriais būtų atšaukiami draudimai dėl alkoholio reklamos ir prekybos laiko bei siūloma sumažinti amžių nuo kurio leidžiama vartoti alkoholį, priklausomai nuo svaigalų stiprumo: nuo 18 metų – iki 15 proc. stiprumo alkoholinius gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų.

Pritarus siūlomiems pakeitimams svaigalų pardavimo laikas būtų suvienodintas visomis savaitės dienomis – nuo 8 iki 20 valandos. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Džiaugiuosi, jog alkoholio suvartojimas mažėja, jaunimas darosi sąmoningesnis ir aktyvesnis. Tačiau manau, kad dalis dabar galiojančių alkoholio draudimų yra pertekliniai, nelogiški ir kelia pasipiktinimą visuomenėje, o ne realią naudą. Turime atšaukti nelogiškus draudimus, ribojančius mūsų piliečių ir verslų teises. Pertekliniai draudimai didina šešėlinę alkoholio prekybą ir neprisideda prie to, kad turintys priklausomybę gautų tinkamą pagalbą“, – pranešime cituojamas vienas iš projekto iniciatorių, liberalas Andrius Bagdonas.

Alkoholio kontrolės įstatymo peržiūrai buvo sudaryta darbo grupė iš visų valdančiųjų frakcijų atstovų. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad koalicijoje yra sutarimas švelninti ribojimus, tačiau daugiausiai diskusijų iškilo dėl smulkių detalių.

„Darbo grupėje atsirado labai daug smulkių siūlymų, kurie užgožė kai kuriuos esminius momentus. Tačiau, savo rinkimų programoje žadėjome atšaukti nepagrįstus draudimus – įstatymo projektas jau įregistruotas ir bus teikiamas Seimui”, – teigia jis.

Pritarus siūlomiems pakeitimams svaigalų pardavimo laikas būtų suvienodintas visomis savaitės dienomis – nuo 8 iki 20 valandos. Taip pat siūloma panaikinti ir pertekliniais vadinamus alkoholio reklamos ribojimus.

Duomenys rodo, jog Lietuvoje yra apie 5 proc. girtaujančių asmenų, kurie suvartoja maždaug 35 proc. viso alkoholio kiekio. Šie girtaujantys asmenys alkoholinius gėrimus dažniausiai vartoja ne viešose įstaigose ar renginiuose, bet namuose. Anot liberalo A. Bagdono, nelogiška, jog griežti alkoholio kontrolės ribojimai galioja tik dėl dalies priklausomybę turinčių asmenų.

„Visi pilnamečiai piliečiai turi turėti tokias pačias teises – daugiau nei keista, jei asmuo gali dirbti, mokėti mokesčius, vairuoti automobilį, būti pašauktas į karinę tarnybą, susituokti, tačiau savo vestuvėse negali išgerti taurės šampano. Kai žmogui sukanka 18 metų, jis tampa visiškai atsakingas už savo veiksmus – turime pasitikėti žmonėmis“, – teigia A. Bagdonas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This