Ilgus metus puoselėta karjera subyrėjo per vieną dieną

Svarbu, Veidai

Ketvirtadienį Seimas slaptu balsavimu atleido iš pareigų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją klaipėdietį Arvydą Daugėlą. Už siūlymą atleisti teisėją iš pareigų balsavo 87 Seimo nariai, 20 buvo prieš, 20 susilaikė.

„Siaubinga, nesuvokiama situacija, jam tikrai tai nebūdinga. Tai yra aukšto lygio, profesionalus teisininkas, išsilavinęs, santūrus, išlaikytas. Belieka tik apgailestauti dėl to, kas atsitiko”, – apie buvusį kolegą teisininką užklupusią bėdą ir jos pasekmes sakė kitas buvęs ilgametis uostamiesčio pareigūnas, ėjęs Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas, Vytautas Jurkevičius.

Klaipėdiečio teisininko A. Daugėlos ilgus metus sąžiningas kopimas karjeros laiptais baigtas – už teisėjo vardo pažeminimų iš pareigų atleistas teisininkas geriausiu atveju dabar galės dirbti advokatu arba privačiose struktūrose teisininku.

57 metų A. Daugėla neteko ne tik aukštų pareigų, kurios yra daugelio teisininkų karjeros siekiamybė, bet ir dosnių socialinių garantijų – darbinę karjerą baigusiems teisėjams be senatvės pensijos mūsų šalyje dar mokama ir valstybinė teisėjų pensija, kuri gali siekti, priklausomai nuo eitų pareigų, ir kelis tūkstančius eurų.

Sėkmingai kilo karjeros laiptais

A. Daugėla teisės studijas baigė Vilniaus universitete ir darbinę veiklą pradėjo nuo tyrėjo pareigų uostamiesčio policijoje – žemiausio karjeros laiptelio. Tačiau jau 1996 metais, išlaikęs būtinus egzaminus, jis buvo paskirtas dirbti teisėju į Klaipėdos apygardos teismą. Jame jis ilgą laiką buvo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku, o nuo 2010 metų birželio ėjo teismo pirmininko pareigas. Prezidentės Dalios Grybauskaitės teikimu Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėju A. Daugėla buvo paskirtas 2019 metų kovą.

Nors teisėjo darbo vieta su naujomis pareigomis persikėlė iš uostamiesčio į sostinę, Klaipėdoje, Giruliuose, liko jo ir žmonos Margaritos išpuoselėta sodyba, į kurią A. Daugėla esą grįždavo savo automobiliu kone kiekvieną savaitgalį – apie tai jis pats pasakojo „Lietuvos ryto” žurnalistei, teigęs esąs patyręs vairuotojas.

Tačiau apie tai, kas nutiko birželio 1-ąją, kai jis Kauno rajone buvo policijos pareigūnų sustabdytas vairuodamas „Mercedes -Benz” automobilį neblaivus, A. Daugėla kalbėjo aptakiai – esą turįs sveikatos problemų. Jam tada buvo nustatytas 1,82 prom. girtumas.

Iškart po šio įvykio Teisėjų taryba apie tai informavo Lietuvos Respublikos Prezidentą: pagal Konstituciją ir Teismų įstatymą Respublikos Prezidentas priima dekretą kreiptis į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti teisėją iš pareigų pažeminus teisėjo vardą, o iš pareigų teisėją atleidžia Seimas.

Tuoj po minėto įvykio Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl pažeistų kelių eismo taisyklių pavedė organizuoti Kauno apygardos prokuratūrai.

Nė vienas iš dabartinių Klaipėdos apygardos teismo teisėjų ar darbuotojų nesutiko net anonimiškai pakomentuoti buvusio ilgamečio jų kolegos ir teismo pirmininko situacijos.

Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Violeta Balčiūnienė teigė apie A. Daugėlą esanti pačios geriausios nuomonės.

„Labai puikus žmogus, puikus vadovas, išlaikytas. Esu buvusi už kažką pas jį iškviesta, liaudiškai tariant, ant kilimėlio, tai jokio pakelto tono, viskas buvo pasakyta dalykiškai, ramiai. Dar kai dirbau Klaipėdos apygardos prokuratūroje, o jis buvo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas, teko byloje palaikyti kaltinimą, tai iš jos pusės viskas dvelkė ramybe, aukštu profesionalumu”, – sakė ji.

Žmonos karjera – sėkmingesnė

Atleistojo teisėjo žmonos Margaritos Šniutytės- Daugėlienės profesinė karjera susiklostė kur kas sėkmingiau.

Ji irgi savo profesinį kelią iškart po teisės studijų M. Romerio universitete pradėjo nuo žemiausio laiptelio – prokurorės pareigų Klaipėdos apylinkės prokuratūroje.

Vėliau perėjo dirbti į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, čia sėkmingai vadovavo dviem skyriams, kol 2016 metais, laimėjusi konkursą, tapo generalinio prokuroro pavaduotoja. O dar po trijų metų M. Šniutytė- Daugėlienė buvo paskirta ketverių metų kadencijai Lietuvos nacionaline nare Eurojuste.

Klaipėdiečiai teisininkai paslapčia šnibždėjosi, jog siekti Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigų A. Daugėla ryžosi būtent dėl gerokai už jį jaunesnės žmonos, išvykusios darbuotis į sostinę.

Teisininkų pora augina du nepilnamečius vaikus – dukrą ir sūnų.

4 Comments

  1. TMS

    Palmira, Palmira… Na ar tikrai reikėjo tokių apkalbų šiame straipsnyje, cituoju:

    „Klaipėdiečiai teisininkai paslapčia šnibždėjosi, jog siekti Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigų A. Daugėla ryžosi būtent dėl gerokai už jį jaunesnės žmonos, išvykusios darbuotis į sostinę”

    Čia niekada neįrodysi tokio dalyko. Žiūriu panos bet kokiame darbe, net ir atrodo normaliame žiniasklaidos puslapyje mėgsta skleisti paskalas 🙂

    Reply
  2. Romas

    Vadovaudamas Klaipėdos apygardos teismui neįvedė tvarkos ir nekreipė dėmesio į kopupcijos apsireiškimus teisme .Neveikimas , tai tas pats kas dangstymas korumpuotų teisėjų .Taigi buvo nuolanus tarnas sistemos , todėl kilo karjeros laiptais . O nukristi ar paslysti gali net šventasis , čia tik apvaizda .

    Reply
  3. Ne šventas

    Žmonės sako, kad prabangą mėgo. O dėl alkoholio visi pašaliečiai nustebo.

    Reply
  4. bla bla bla

    Gert maziau reikia ,ir gyvenynas nebyres kaip kortu kaladele ,lai dziaugiasi pijokas ,kad nesuvazinejo zmoniu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Arvydo Daugėlos nepasigailėjo ir buvę kolegos

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį atmetė savo buvusio kolegos, prieš tai Klaipėdos apygardos teismui vadovavusio Arvydo Daugėlos skundą dėl Lietuvos ...
2023-07-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Pajūrio pionieriai: prabangiame Klaipėdos kvartale pigiai naudojamasi valstybės žeme

Šimtas metrų iki jūros, miško apsuptis, puikus susisiekimas ir verslo bei politikos elitui priklausantys kaimynai. Ne, tai nėra eilutė iš ...
2023-02-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Arvydas Daugėla lieka nuteistas už vairavimą išgėrus

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį atmetė Arvydo Daugėlos, buvusio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo, prieš tai vadovavusio Klaipėdos apygardos teismui, skundą dėl ...
2022-11-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This