Kuršių nerijoje vyks masinė talka: savanoriai raus invazinius augalus

Regionas

Kuršių nerijos gamta kenčia nuo invazinių augalų, kurie šylant klimatui vis labiau plečiasi, todėl šį savaitgalį prasidės aktyvus jų šalinimas. Šeštadienį Juodkrantėje susirinks per 130 savanorių, kurie su šaknimis raus plačiausiai suvešėjusius šluotinius sausakrūmius (zuikiakrūmius) iš Naglių gamtinio rezervato.

„Siekiame apsaugoti biologinę įvairovę, puoselėjame Kuršių nerijos smėlynams būdingas rūšis, tačiau susiduriame su visokiausiais iššūkiais. XX amžiaus pradžioje Kuršių nerijoje buvo daromi eksperimentai ieškant būdų sutvirtinti kopas – sodinami augalai, atvežti iš kitų vietų. Kai kurie prigijo, kai kurie – ne. Dabar klimatas keičiasi, šyla, ir per pastaruosius 10-15 metų atvežtiniai augalai pradėjo agresyviai plisti bei masiškai užgožia vietinius augalus. Tai tapo tikru iššūkiu – kaip sutramdyti invazinius augalus ir išaugoti vietines rūšis“, – pranešime cituojama Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser.

Pasak jos, teigiamas rezultatas turi pasimatyti iš karto po šio savaitgalio didžiosios talkos, kurią suorganizavo labdaros ir paramos klubai LIONS iš visos Lietuvos.

„Manome, kad vaizdas Naglių gamtiniame rezervate pasikeis iš karto, jau šį savaitgalį, pabaigus darbus. Akivaizdžiai sumažės šluotinio sausakrūmio užkariauti plotai. Tai darysime pačiu laiku, nes krūmai netrukus nužydės ir nespės išbarstyti naujų sėklų, tad rezultatas bus ilgalaikis“, – sakė A. Feser.

Kaip tik šiuo metu Kuršių nerijos pakelėse galima matyti žydinčius zuikiakrūmius.

„Šiems invaziniams augalams pašalinti reikia daugybės rankų. Jokia technika negali jų išrauti. Todėl ir kviečiame talkininkus, džiaugiamės didžiule LIONS klubų savanorių ir vietinių žmonių pagalba“, – teigė A. Feser.

„Aplinkosauga yra viena iš prioritetinių LIONS veiklos krypčių, o visa veikla paremta gerų darbų darymu bendraujant ir bendradarbiaujant. Kai susirenka virš 100 žmonių – darbas vyksta greitai ir žaismingai. Be to, LIONS klubų nariai į talką atsiveža ir savo atžalas – tai svarbi organizacijos narių vertybė: auginti sąmoningus, visuomeniškus vaikus, būti jiems geru pavyzdžiu“, – sako LIONS klubų gubernatorė Lietuvoje Daiva Grikšienė.

Po talkos, šeštadienio vakarą, LIONS organizacija visus Naglio rezervatą tvarkiusius savanorius kviečia į vadinamąsias miško maudynes.

„Organizuodami miško maudynes su profesionale gide Mila Monk kviečiame visus talkos dalyvius maksimaliai, visomis savo juslėmis pasinerti į miško atmosferą. Šią praktiką išplėtojo japonų mokslininkai per daugiau nei 30 metų vykdytus tyrimus, kurie išgrynino miško naudą žmogaus sveikatai“, – pasakoja miško maudynių iniciatorė Karolina Čiplytė.

Miško medicina apima miško ir žalių erdvių poveikį žmonių sveikatai. Japonų mokslininkai tyrimų metu išsiaiškino, kad pasivaikščiojus miške: sumažėja kraujo spaudimas ir stresas, pagerėja nuotaika, sumažėja nerimas, išauga gebėjimas susikaupti, sparčiau gyjama, padidėja energijos kiekis, pagerėja miegas, sustiprėja imuninės sistemos funkcija. Tokį miško poveikį užtikrina daug veiksnių – deguonis, fitoncidai,
mikrobai, natūrali saulės šviesa, fraktalai, neigiami jonai.

Po talkos taip pat organizuojamas pasivaikščiojimas gamtiniu taku, Juodkrantės miškų promenadomis su Kuršių nerijos nacionalinio parko vadove Aušra Feser, kuri pasakos apie kurorto istoriją.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Tarp prisitaikymo prie klimato kaitos finansavimo - ir dėmesys pajūriui

Aplinkos ministras patvirtino 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Regionas

Ilgąjį savaitgalį Neringa vilios nemokamu įvažiavimu ir renginiais

Neringos savivaldybė skelbia, kad bumbinimo garsų lydimos „Stintapūkio“ šventės proga ir vėl bus taikoma įvažiavimo į jos teritoriją lengvata. Nuo ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This