Pažadai realybe netapo: gyventojai vėl kenčia nuo naftos produktų smarvės

Miestas, Svarbu

Prieš metus pažadais pamaitinti Vitės kvartalo gyventojai, kad galės kvėpuoti švariu oru, o ne prisotintu naftos produktų kvapais, vėl skundais užvertė įvairias institucijas. Todėl kvapų šiaurinėje miesto dalyje problemos ketvirtadienį vėl buvo nagrinėtos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje.

Dėl Vitės kvartale tvyrančių nemalonių kvapų gyventojų akys krypsta į naftos produktus perkraunančias kompanijas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Geriau, bet ne gerai 

„Prieš metus, gegužę, vyko komiteto posėdis, kuriame dalyvavo ir „Klaipėdos naftos“ bei Krovinių terminalo atstovai. Tada pažadėta, kad bus imamasi veiksmų ir kitais metais tų problemų arba turėtų nelikti, arba jos turėtų žymiai sumažėti. Tačiau dabar mane pasiekė gyventojų skundai, kad situacija nesikeičia, kad vėl jaučiamas tas pats naftos produktų kvapas. Jis nebuvo jaučiamas nuolat visą mėnesį, o tik atskiromis dienomis. Bet kur problema? Kur stringama?“ – klausė klausimo svarstymą inicijavusi Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narė Lina Skrupskelienė.

Komiteto pirmininkas Alvidas Šimkus, pats gyvenantis Sportininkų gatvėje, taip pat patvirtino, jog nemalonių kvapų tikrai buvo.

„Kvapai yra vis pasikartojantys. Praėjusią savaitę buvo ketvirtadienį vakare ir penktadienį priešpiet. Kai tik vėjas pasisuka nuo įmonių, mes gauname smarvės dozę į kvartalą. Dabar tai ypač juntama, nes orai sušilo, žmonės dažnai atsidaro langus vėdintis kambarius. Bet kai karšta ir dar jauti benzino ar mazuto kvapą, tai labai nemalonu“, – konstatavo Vitės bendruomenės pirmininkas Tomas Meškinis.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Mačiulė teigė, kad gyventojų skundų sulaukė ir šią savaitę, ir praėjusią.

„Oro monitoringas šiame kvartale buvo atliekamas kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje, ribinės vertės nebuvo viršytos. Momentinis monitoringas atliktas gegužės 20 dieną, rezultatai parodė, kad tą dieną paties kvapo nebuvo, koncentracijos nustatytos labai mažos. Tačiau matome, kad problema egzistuoja, kad ji yra pasikartojanti. Vizualiai nematome, kad problema spręstųsi ir tarša mažėtų“, – teigė R. Mačiulė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas tvirtino, kad jo vadovaujama įstaiga gyventojų skundų sulaukė ir birželio pradžioje, ir šią savaitę.

„Klaipėdiečiai nurodo, kad jaučia naftos, mazuto kvapą, įvairiai įvardija. Aišku, vasara dar tik prasideda ir sunku pasakyti, kas bus po mėnesio. Bet jei palygintume dabartinį laikotarpį su 2019 metais, tai mūsų manymu, dabar yra šiek tiek geriau“, – tvirtino R. Grigaliūnas.

Atsakomybės kratėsi

Komiteto posėdyje dalyvavusių bendrovių „Klaipėdos nafta“ ir Krovinių terminalas atstovai, galima sakyti, baksnojo pirštu vienas į kitą ir nė vienas neprisiėmė atsakomybės.

„Mes krauname benziną ir jo komponentus. Jei įvyktų kokia avarija ir paskleistume kvapą, tai aplinka turėtų įprastinį benzino kvapą arba eterio. Suprantamai pasakysiu, kad iš mūsų galima jausti tik benzino kvapą arba tokį, kaip tarybiniais laikais ligoninėje. Dabar visuose gyventojų skunduose benzino kvapas neminimas“, – kalbėjo Krovinių terminalo atstovas.

Jis tikino, kad šią savaitė sulaukė paklausimo dėl neva iš jų teritorijos sklindančių kvapų ir iš Uosto direkcijos.

„Jai išsiuntėme pranešimą, kad nurodytomis datomis pas mus jokios technologinės operacijos nebuvo vykdomos – nei pakrovimas, nei iškrovimas, nei perpumpavimas. Su nešiojamu dujų analizatoriumi du kartus apėjome teritoriją ir prie terminalų parodė 1,83 mikrogramų kubiniame metre koncentraciją, kai sanitarinės zonos ribose leidžiama 5 mikrogramų koncentracija“, – kaltės kratėsi Krovinių terminalo atstovas.

„Klaipėdos naftos“ aplinkos saugos vadovė Jurgita Lengvytė tvirtino, kad per metus įmonėje įdiegta esminių aplinkosaugos priemonių.

„Dabar jau esame pastatę oro teršalų valymo įrenginį, į kurį investuota 1,5 mln. eurų. Tai reiškia, kad į jį yra nukreipiami visi produktai. Ir kvapą, kuris siejamas su mazutu ir „Klaipėdos nafta“, Vitės bendruomenė turėtų jausti labai retai arba tas kvapas turėtų būti labai mažo intensyvumo. Pažiūrėjome į skunduose minimas datas, kai buvo jaučiamas kvapas, ir savo vykdytą krovą. Tomis dienomis terminalo apkrovimas buvo minimalus. Todėl nemanome, kad Vitės bendruomenė galėjo jausti kvapą, kuris siejamas su „Klaipėdos nafta“, – aiškino J. Lengvytė.

Ji pabrėžė, jog „Klaipėdos nafta“ taip pat labai norėtų išsiaiškinti taršos šaltinį, todėl gyventojų paprašė skunduose detaliau aprašyti jų užuodžiamus kvapus.

„Kai parašote, kad jaučiams naftos produktų kvapas, tai nieko nereiškia“, – teigė J. Lengvytė.  

„Kvapų yra labai stipriai sumažėję, bet kažkokių kvapų tikrai yra. Ir ne mazuto, o kažkoks negeras kvapas, nuo kurio skauda galvą“, – apibūdino A. Šimkus.

„Yra galimybių patobulėti”

R. Grigaliūnas tvirtino, kad per pastaruosius metus situacija dėl iš „Klaipėdos naftos“ sklindančios aplinkos taršos ženkliai pagerėjo.

„Dabar įmonėje vyksta oro valymo įrenginių derinimo darbai, kai jie bus baigti, mes vyksime įvertinti, atlikti matavimus ir modeliavimą, kad galėtume nustatyti, ar ši priemonė tokia efektyvi, kaip nurodyta įmonės aplinkosaugos priemonių plane. Kalbant apie „Krovinių terminalą“, jau išsiuntėme jiems kvietimą į pokalbį, kuriame norime išgirsti situaciją, užduoti specifinių klausimų. Mes manome, kad įmonei yra galimybių patobulėti. Nu to pokalbio ir priklausys, kokie bus tolimesni veiksmai. Dabar įmonės yra viena šalia kitos, viena į kitą pirštais rodo, bet taip neturėtų būti, gyventojai neturėtų jausti kvapo. Čia yra ne saldainių fabriko kvapai, o tokie, kurie erzina, dirgina, neigiamai veikia sveikatą, todėl įmonių vadovų labai prašau atsakingai reaguoti ir imtis priemonių. Šiemet situacija gera bent dėl to, kad nebėra skundų iš Miško kvartalo“, – kalbėjo R. Grigaliūnas.

Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys teigė, kad kitą savaitę vyks ir tarpinstitucinis pasitarimas dėl kvapų Klaipėdos mieste suvaldymo. 

„Mes labai tikimės, kad visos kontroliuojančios įstaigos stengsis kontroliuoti, pačios įmonės stengsis suvaldyti kvapus. Rezultatas jau yra, kvapų tikrai sumažėjo, bet reikia, kad jų visai nebūtų“, – kalbėjo A. Šimkus.

3 Comments

  1. Audrius

    Kada užtils KLASCO vandens patranku gaudesys, ar čia jau amžinas zyzimas? Kai žemesnis slėgis, tai ir patrankų gaudesys ir kvapai sklinda, jau ne tik po sportininkų, bet po visą centrą

    Reply
  2. sutrikęs vatnikas

    Bet bet per rusiška televiziją sakė, kad uoste nebėra ką krauti.

    Reply
  3. REALYBE tokia DVOKIA naktimis savaitgaliais

    Kvapu sumazeja kai vejas pucia nuo rytu ir krauti ner ka…… KIEK metu buriate, kad valote …..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Miestas

Vitės kvartalo gatvių atnaujinimas pajudės iš mirties taško

Gatvių, takų ir  kiemų infrastruktūros tvarkybos darbai, pradėti dar 2022 metais, Vitės kvartale sustojo praėjusių metų rudenį. Tai buvo siejama ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This