Po „Neptūno” audito – grėsminga žinia: vėl siūloma įsikišti savivaldybei

Miestas, Svarbu

Po daugiau nei pusmečio pertraukos į uostamiesčio politikų akiratį vėl sugrąžintas siūlymas Klaipėdos savivaldybės nuosavybėn priimti „Neptūno“ krepšinio klubo dalįTokią siūlomą dovaną priimti esą reikia, nes klubui iškilo didelė grėsmė išnykti.

Klaipėdos „Neptūnas”. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasiūlė savininkas

Šį klausimą – ar priimti „Neptūno“ siūlomą dovaną ir Klaipėdos savivaldybei tapti šio klubo dalininke uostamiesčio politikai nagrinėjo pernai spalį. Tuomet miesto taryboje nuspręsta klausimą atidėti, nes politikai suabejojo, ar tokia dovana yra prasminga ir naudinga.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog dar pernai vasarą Klaipėdos savivaldybė gavo didžiausio krepšinio klubo „Neptūnas“ dalininko Sigito Ambrazevičiaus prašymą priimti iš jo dovaną – vieną įstaigos dalininkų kapitalo dalį ir tapti dalininke. Krepšinio klubas „Neptūnas“ yra viešoji įstaiga, kurioje šiuo metu yra 20 dalininkų kapitalo dalių ir jos yra paskirstytos dalininkams. Daugiausia dalių – 10 – priklauso S. Ambrazevičiui, kuris vieną savo dalį pasiūlė padovanoti Klaipėdos savivaldybei. Jei miesto taryba sutiktų priimti tokią dovaną, ji turėtų 1/20 „Neptūno“ dalį, o tai reiškia, kad visuotiniame dalininkų susirinkime turėtų vieną balsą iš 20. Dovanojamos 1/20 „Neptūno“ dalies vertė yra 1200 eurų.

Tuomet argumentuota, jog Klaipėdos savivaldybei tapus klubo dalininke, ji ir arčiau galėtų stebėti visus procesus, priimamus sprendimus. Tačiau kai kurie politikai abejojo, kad su 1/20 klubo dalimi jokios įtakos padaryti negalima. Esą Klaipėdos savivaldybei turėtų atitekti daugiau klubo dalių, nes vien pernai „Neptūnui“ iš Klaipėdos biudžeto buvo skirta 944 tūkst. eurų, o tai buvo daugiau nei pusė viso sezono klubo biudžeto.

Atliko auditą

„Nepriklausomas auditorius UAB „Žemaitijos auditas“, atlikęs viešosios įstaigos „Neptūno krepšinio klubas“ 2019.07.01-2020.06.30 finansinių ataskaitų rinkinio auditą, konstatavo, kad dėl balanso str. „Sukauptas veiklos rezultatas“ susiformavusio nuostolio, įstaigos nuosavas kapitalas įgavo neigiamą reikšmę. Pažymėjo, kad remiantis surinktais įrodymais, egzistuoja su įvykiais ar sąlygomis susijęs reikšmingas neapibrėžtumas, dėl kurio kyla reikšmingų abejonių dėl įstaigos gebėjimo tęsti veiklą.

Atsižvelgiant į kilusią riziką dėl įstaigos veiklos tęstinumo, įvertinant klubo reikšmingumą ir svarbą Klaipėdos miesto ir jo gyventojų atžvilgiu, būtų tikslinga klausimo svarstymą dėl įstaigos dalininko kapitalo dalies priėmimo ir galimybės savivaldybei dalyvauti Įstaigos valdyme užtikrinimo atnaujinti, todėl prašytume atnaujinti sprendimo projekto svarstymą, pakartotinai perduoti jį svarstyti savivaldybės tarybos komitetams ir įtraukti į savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę“, – šį mėnesį raštu į Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską kreipėsi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Todėl trečiadienį vykusiame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje šis klausimas vėl buvo nagrinėjamas, jis yra įtrauktas ir į kitą savaitę vyksiančio miesto tarybos posėdžio darbotvarkę.

Pritarė vienbalsiai

„Šiai dienai argumentacija yra išlikusi ta pati, kodėl siūlome sutikti priimti dovaną – 1/20 dalį „Neptūno“ klubo dalių. Tai būtų galimybė dalyvauti šitos viešosios įstaigos valdyme bei tiesiogiai matyti ir jausti priimamus sprendimus, kurie turi įtakos dėl lėšų panaudojimo. Bent jau anksčiau lėšų suma, iš savivaldybė biudžeto skiriama šiam klubui, buvo ženkli. Nauja yra tai, kad esame atlikę finansinį auditą. Ir matyti, kad problemų įstaigoje yra – ir dėl netinkamo finansų valdymo, ir dėl apskaitos problemų, ir dėl prisiimtų finansinių įsipareigojimų. Visa tai išauga į riziką, kad įstaiga gali tapti nemoki ir dėl pačios įstaigos likimo, jei visos aplinkybės susidėliotų neigiamai. Mes nesiūlome, jog Klaipėdos savivaldybė taptų klubo valdytoja, nes savivaldybė neturi patirties. Bet turint bent 1/20 dalį tikrai matytume, kokie sprendimai priimami ir toliau būtų galima priimti sprendimus dėl iš miesto biudžeto skiriamo finansavimo“, – Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje aiškino Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Komiteto narys Arvydas Vaitkus pabrėžė, jog klubas tokią situaciją yra perėmęs iš praeities, o ne dabar ją sukūręs.

„Taip, vadovybė ir klubo valdymas yra pasikeitę, bet praeities problemos kelia riziką pačiam kubui“, – patikino E. Simokaitis.

Komiteto narys Saulius Budinas teiravosi, ar „Neptūno“ dalininkai yra pasirengę įsteigti klubo valdybą, kurioje būtų ir Klaipėdos savivaldybės atstovas. Esą apie tai diskutuota ir spalį.

„Dėl valdybos klausimas yra atviras, nes valdybos nariai ne tik priima sprendimus, bet prisiima ir atsakomybę. Dabar mes norime tiesiog greitesnės informacijos iš klubo vidaus, o ją galime gauti jei savivaldybė taps dalininke. Be to, savivaldybei tapus dalininke, atsiranda ir tam tikros procedūros leidžiant pinigus, kurių privačiame sektoriuje gal nelabai laikomasi“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis.

Ir nors spalį šis klausimas tarp politikų sukėlė aštrių diskusijų, šįkart Finansų ir ekonomikos komitetas bendru sutarimu pritarė, jog Klaipėdos savivaldybė taptų „Neptūno“ dalininke.

„Tai sprendimas, kuris šitą klubą išskaidrins, nes to jau seniai reikėjo“, – konstatavo komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis.

Galutinį sprendimą dėl „Neptūno“ siūlomos dovanos kitą savaitę turės priimti miesto taryba.

7 Comments

  1. simona

    Švietimo, kultūros ir sporto komitetas nepritarė. Gaudama vieną dvidešimtąją savivaldybė eina į VšĮ valdymą. Ką galima padaryti su viena dalimi, nieko. Tai ko kišti galvą. Jeigu norime matyti kaip buvo panaudoti savivaldybės skirti pinigai, niekas nedraudžia to daryti ir dabar. Kas gali pasakyti ko siekiame priimdami dovaną. Niekas atsakymo dar nepasakė.

    Reply
  2. Vetas

    Tai turėtų būti viena dalis su veto teise !

    Reply
  3. Gyventojas

    Laikas uzkalti langus, nes tik geda darote ir dar milijona istaskote, yra ir kitu sporto saku…

    Reply
  4. Kęstutis

    Juokas ima. Vos ne milijoną moką mūsų pinigų ir siūlo vieną balsą. Čia visų Klaipėdiečių pinigai. Ir ką vėl tas Simokaitis peza. AR JIS PAGALIAU MIESTUI DIRBA AR NE

    Reply
  5. Anonimas

    Keistas dalykas. Kodėl savivaldybė turi tapti dalininke ir remti privatų verslą? O jei jau TURI tai kodėl leido subankrutuoti Atlantui, kai p. Lekevičius taip pat siūlė tapti dalininke ir jie atsisakė, nes anot jų tai ne miesto reikalas? Nelabai suprantu.

    Reply
    • ♤

      Aš nepritariu . Privatus klubas . 1 balsas iš 20 yra niekis , o pinigai skiriami nemaži . Tegul verslas ima 1 balsą , pone Kaveckį .

    • Anonimas

      Kodėl turėtų gelbėti trečios lygos komanda? Trečios lygos šalyje kurios vyrų rinktine Ispanijos jaunomuo pralaimi 0 4

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This