Dėl garsiausių Klaipėdos skulptorių – turto mainai su valstybe

Miestas, Svarbu

Garsiausiems Klaipėdos skulptoriams iškilo grėsmė atsidurti gatvėje, nes užsimota aukcione parduoti jų dirbtuves. Situaciją bandoma išspręsti, o „išpirkai“ numatoma panaudoti du Klaipėdos savivaldybei priklausančius butus.

Klaipėdoje yra vienintelis pastatas, pritaikytas skulptorių veiklai, jame yra ir reikalinga įranga bei infrastruktūra. Šis pastatas yra Rūtų g. 5.

Vienintelis skulptorių veiklai tinkantis pastatas Klaipėdoje yra Rūtų g. 5. Virginijos Spurytės nuotr.

53 proc. šių patalpų nuosavybės teise priklauso valstybei, o kiti 47 proc. – garsiausiems uostamiesčio skulptoriams Klaudijui Pūdymui, Gintautui Jonkui, Stasiui Mišeikiui ir Arūnui Sakalauskui.

Iki šiol valstybei priklausančią pastato dalį valdė Kultūros ministerija, kuri su skulptoriais buvo sudariusi panaudos sutartį, todėl jie realiai valdė visą pastatą, jame ir įsirengė dirbtuves, jose gamino tokius darbus, kurie garsūs visoje šalyje ir už jos ribų.

„Tačiau valstybė keičia savo turto valdymo politiką, visą nereikalingą turtą perduoda Turto bankui, o šis jį parduoda aukcione. Jame buvo planuojama parduoti ir Rūtų g. 5 pastato dalį, kuri perduota Turto bankui. Neaišku, kas aukcione šį turtą įsigytų, todėl skulptorių veiklai kilo grėsmė“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Klaipėdos miesto savivaldybė jau sulaukė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus rašto, kuriame nurodoma, kad pastatas Rūtų g. 5 yra vienintelis tokio tipo pastatas Klaipėdoje, kuris yra pritaikytas skulptorių veiklai vykdyti, jame yra šiai veiklai vykdyti skirta įranga ir infrastruktūra.

E. Simokaitis aiškino, kad reaguojant į šį raštą, jau pradėtos derybos su Turto banku. Jo atstovai įvardijo, kad galėtų parengti Vyriausybės nutarimo projektą dėl šio turto (Rūtų g. 5 pastato dalies – V. S.) perdavimo Klaipėdos savivaldybės nuosavybėn, tačiau mainais paprašė tokios pat vertės nekilnojamojo turto.

E. Simokaitis teigė, kad pagal Turto banko pateiktą informaciją valstybei priklausančių patalpų Rūtų g. 5 rinkos vertė siekia 60 tūkst. eurų.

„Mes siūlome mainais Turto bankui perduoti Klaipėdos savivaldybei priklausančias patalpas – butus Laukų g. 9-4 ir Dariaus ir Girėno g. 8A-3. Šių patalpų nepriklausomų turto vertintojų nustatyta rinkos vertė sudaro 60,8 tūkst. eurų. Šios patalpos savivaldybės funkcijų vykdymui nenaudojamos, jos nėra tinkamos apgyvendinimui ir buvo numatytos parduoti viešo aukciono būdu“, – tvirtino Turto valdymo skyriaus vedėjas.

Jis aiškino, kad jei miesto taryba sutiktų perimti Rūtų g. 5 pastato dalį iš valstybės, o už tai mainais Turto bankui atiduotų du butus, su skulptoriais būtų galima sudaryti tų patalpų, kuriose jau veikia dirbtuvės, panaudos sutartį ir veikla nenutrūktų.

Panaudos sutarties sąlygos numato, kad panaudos gavėjas apmoka patalpų išlaikymo išlaidas bei prisiima pareigą atlikti patalpų remontą.

„Matome šią vienintelę galimybę, kaip skulptoriams išsaugoti jų dirbtuves. Ir tai jau yra suderinta su Turto banku“, – teigė E. Simokaitis.

Finansų ir ekonomikos komitetas, kurio posėdyje šis klausimas jau buvo svarstomas, vienbalsiai pritarė tokiam siūlymui dėl nekilnojamojo turto mainų ir iš valstybės gautų patalpų perdavimo skulptoriams. Tačiau galutinį sprendimą priims miesto taryba.

2 Comments

  1. Tomas

    Tai iš šitų skulptorių nieko neliko, kaip nebūtų gaila. Apgailėtini darbai paskutiniu metu, verčia abejoti jų meninę verte.

    Reply
  2. įdomu

    O iš Šakalienės kodėl neatima kūrybinių dirbtuvių Donelaičio g. Tur būt jis žymesnė menininkė

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Vilniečiai „Atžalyną“ atveža į Klaipėdą

Režisierius Jonas Vaitkus spektaklį „Atžalynas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastatė prieš daugiau nei 10 metų, bet iki šiol šis spektaklis ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This