Fotografijų parodoje „Susiliejimai“ – tobulai netobuli nuogi kūnai

Fotoreportažai, Kultūra

Salvija Smolinskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2021-06-18

Komentarų: 0

Ketvirtadienio vakarą Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje atidaryta Ingridos Mockutės-Pocienės fotografijų paroda „Susiliejimai“, kurioje eksponuojamos akto fotografijos vaizduojančios žmogaus kūno netobulumus, trūkumus.

Kuklioje parodoje esančios fotografijos – nespalvotos, kontrastingos, tačiau joms ir nereikia spalvų parodyti žmogaus kūno nelygumus. Nuotraukose matyti pašiurpusi oda, kūno plaukeliai, raukšlės, strijos, apgamai, strazdanos, randai.

Salvijos Smolinskaitės nuotr.

I. Mockutė-Pocienė atskleidžia, kad mintis fotografuoti aktą ją aplankė sunkiame jos gyvenimo periode, prieš tai ji ir anksčiau galvojo, kad sulaukus vasaros imsis darbų, bet dar neturėjo minčių, ką daryti.

„Mama sirgo vėžiu, reikėjo ją slaugyti, gimė vaikas, turiu dar du vaikus, vyras dirbo užsienyje, žodžiu, visi tie buitiniai rūpesčiai buvo labai mane užspaudę. Pabudusi maitindavau kūdikį, vėl užmigdavau ir taip tarsi pusiau sapne, pusiau kažkokios vizijos – tie nuogi kūnai, jų vaizdiniai. Jie ilgai manęs neapleido ir aš supratau, kad noriu išbandyti save akto fotografijoje. Prieš tai esu fotografavusį žmogų, jo portretą, bet akto – niekada“, – dalinosi menininkė.

I. Mockutė-Pocienė neslėpė – rasti vietą, kuri sutiktų eksponuoti akto fotografijas, buvo sunku, jos nuomone, žmonės gėdijasi nuogumo.

„Ieškant vietos susidūriau su sunkumais. Kai kuriose įstaigose žmonės labai bijo nuogumo – bijo savo nuogumo, kito nuogumo, nuogumo mene. Aš šių nuotraukų net nelaikau erotika, jos man labiau kalba apie susiliejimą su gamta, žmogaus susiliejimą su įvairiomis stichijomis – gamta, naktimi, vandeniu, augalais. Buvo keista girdėti tam tikrus neigiamus atsakymus iš kai kurių įstaigų, jie sakė, kad jie nenori, nes, pavyzdžiui, ten praeina labai daug vaikų. Labai džiaugiuosi, kad biblioteka sutiko ir neišsigando eksponuoti mano fotografijų“, – sakė menininkė.

Autorė nepraleido progos padėkoti ir savo draugėms, kurie ryžosi tokioms fotografijoms.

„Dėkoju savo draugėms, kurios lindo į šaltą vandenį, taip pat fotografavosi naktį, mėnesienoje. Mėnesienos naktį darytos nuotraukos man yra pačios mieliausios. Idėja tokia, kad mes visi esame ne tik sielos, mes esame kūnai“, – sakė ji.

Apžiūrėti parodą bus galima iki šio mėnesio pabaigos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This