Neringa – ne tik kultūros, bet ir vasaros sostinė

Regionas

Lietuvos kultūros sostinės titulas šiais metais suteiktas Neringai − miestui, kurią Lietuvos hidrometeorologijos taryba (LHMT) tituluoja dar ir Lietuvos vasaros sostine.

Pasak LHMT pranešimo, vasara, t. y. laikotarpis, kai vidutinė paros temperatūra yra ne žemesnė nei 15 °C, Lietuvoje trunka vidutiniškai 92 dienas, o Neringoje tęsiasi 10 dienų ilgiau − 102 (nuo birželio 6 d. iki rugsėjo 16 d.). Šiais metais vasara Neringoje, kaip ir didžiojoje Lietuvos dalyje, prasidėjo birželio 2 d. 

Dar vienas Neringos titulas − saulėčiausia Lietuvos vieta. Portalo archyvo nuotr.

Per metus Neringoje būna iki 73 dienų vasariškų dienų (t. y. oras sušyla iki 20 °C ir daugiau), iš kurių iki 19 dienų sušyla iki 25 °C ir 1−2 kaitrios dienos, kai oro temperatūros maksimumas siekia 30 °C daugiau.

Lietuvoje būtent Nidoje registruojama daugiausiai tropinių naktų, kai oro temperatūra naktį nenukrenta žemiau 20 °C, per vasarą čia galima tikėtis ir iki 5 tropinių naktų. Pavyzdžiui, praėjusių 2020 metų vasarą tropinių naktų Nidoje buvo net 9, kai likusioje šalies dalyje tik viena ir tik vienoje stotyje (Alytuje, liepos 7d.). Pačią karščiausią naktį Neringoje temperatūra nenukrito žemiau 24,4 °C (2006 m. liepos 7 d.), o karščiausią dieną pakilo iki 34,3 °C (1994 m. liepos 30 d.).

Dar vienas Neringos titulas − saulėčiausia Lietuvos vieta. Per metus saulė Nidoje vidutiniškai šviečia 2076 valandas, kai, pavyzdžiui, Vilniuje net 307 valandomis trumpiau (1769 val.) Lietuvos vidurkis − 1917 valandų. Saulės spindėjimo trukmė Nidoje ilgiausia visais mėnesiais − nuo 35 val. gruodį iki 304 val. gegužę (palyginimui Vilniuje: nuo 25 val. gegužę iki 263 val. birželį ir liepą).

IŠ faktinių standartinės klimato normos (SKN) laikotarpio 1991–2020 m. duomenų apskaičiuota, kokia vidutinė paros oro temperatūra ir kiek dienų per 30 metų buvo su krituliais. Vidutinė paros temperatūra per 18 °C labiausiai tikėtina nuo liepos 4 d. iki rugpjūčio 27 d., o apie 20°C ir aukštesnė – nuo liepos 28 d. iki rugpjūčio 8 d.

Mažiausiai kartų lijo birželio 5 dieną – tik 2 kartus per 30 metų. Įdomu, kad ir šiais metais tą dieną kritulių nebuvo. Daugiausiai kartų, 20 per 30 metų, lijo rugpjūčio 20 dieną. Birželio 24-ąją Nidoje taip pat pasitvirtina taisyklė, kad per Jonines dažniausiai lyja – 18 kartų nuo 1991 m.

Specifines, tik šiai vietovei būdingas mikroklimatines sąlygas visų pirma kuria ypatinga geografinė Kuršių nerijos padėtis: Baltijos jūra iš vienos pusės ir Kuršių marios iš kitos, o taip pat ir vėjo pustomos smėlio kopos, vyraujantys spygliuočių miškai ir smėlingi nerijos dirvožemiai. Neringoje ryškūs jūriniam klimatui būdingi bruožai: švelnesni oro temperatūros svyravimai paros ir metų eigoje, nepastovi sniego danga žiemą, stipresni vėjai.

Nidos meteorologijos stoties duomenimis, čia fiksuojama ne tik ilgiausia saulės spindėjimo trukmė Lietuvoje, bet ir aukščiausia metinė oro temperatūra. Vidutinė metinė SKN laikotarpio (1991−2020 m.) oro temperatūra Nidoje yra 8,5 °C, tai yra 1,1° šilčiau už Lietuvos vidurkį (7,4 °C) ir 1,9° šilčiau už vėsiausią rytinį pakraštį (6,6 °C, Dūkštas). O 2020 m. Nidos vidutinė metinė temperatūra buvo aukščiausia per visą stebėjimų laikotarpį visoje Lietuvoje – net 10,4 °C.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių - Neringa ir Šilutės rajonas

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti 30 naujų koronaviruso atvejų (8 žmonės užsikrėtė antrą kartą, vienas – trečią). ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This