Turizmo sektorius – tarp labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiųjų

Verslas

Praėję metai tapo tikru iššūkiu turizmo sektoriui – dėl COVID-19 pandemijos ir Lietuvoje bei užsienio šalyse įsigaliojusių karantino ribojimų kelionių ir ekskursijų organizatorių galimybės vykdyti įprastinę savo veiklą buvo minimalios. Šių veiklos apribojimų įtaka įmonių finansams akivaizdi – beveik visos sektoriaus įmonės fiksavo mažesnes apyvartas, dalies jų pajamos smuko net kelis kartus, o nuostolio išvengti pavyko vos trečdaliui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuos duomenis atskleidžia iki šiol Registrų centrui jau pateiktos ekskursijų organizatorių ir kelionių agentūrų 2020 m. veiklos ataskaitos.

„Turizmo sektorius buvo vienas iš tų, kurį pandemija palietė tiesiogiai – kelionių ribojimai kuriam laikui buvo sustabdę bet kokį išvykstamojo turizmo verslą, o šalies viduje įvesti karantino ribojimai palietė ir vietinio turizmo sektoriaus atstovus. Mažesnes apyvartas praėjusiais metais, palyginti su 2019 metais, skaičiavo praktiškai visi šio sektoriaus dalyviai, kai kurių iš jų pajamos smuko net keliais kartais. Didesnių ar mažesnių nuostolių patyrė daugiau kaip du trečdaliai sektoriaus įmonių”, – pranešime spaudai pažymi Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Registrų centro analitikų atlikta įmonių jau pateiktų finansinių ataskaitų analizė rodo, kad vienokį ar kitokį pajamų sumažėjimą patyrė net 94 proc. bendrovių, pajamų sumažėjimo mediana – 300 tūkst. eurų. Nuostolingai 2020 metais dirbo 71 proc. sektoriaus įmonių, o nuostolių mediana siekė 16 tūkst. eurų. Pelno praėjusiais metais pavyko uždirbti 29 proc. įmonių, pelno mediana – 5 tūkst. eurų.

„Sodros” duomenimis, tarp finansines ataskaitas už 2020 metus pateikusių įmonių bendras vidutinis darbuotojų skaičius sumažėjo penktadaliu: pusės įmonių vidutinis darbuotojų skaičius mažėjo, dar 40 proc. išliko nepakitęs, o vidutinį darbuotojų skaičių nežymiai padidino tik kas dešimta sektoriaus įmonė.

„Be jokios abejonės didžiausią pandemijos įtaką pajautė sektoriaus lyderiai – pirmojo dešimtuko įmonių apyvartos per metus susitraukė keliais ar net keliomis dešimtimis milijonų, dauguma jų fiksavo šimtatūkstantinius ar milijoninius nuostolius, o dėl apribotos veiklos vidutinis darbuotojų skaičius didžiausiose sektoriaus įmonėse sumažėjo ketvirtadaliu”, – kalba P. Rudzkis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Kovas neišjudino NT rinkos

Atėjęs pavasaris atnešė šiltesnius orus, bet daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos mieste įvestas pagalvės mokestis

Viešbučių versle besisukančio Klaipėdos miesto tarybos nario Arūno Tumos viešas spaudimas dėl mero siūlymo vadinamąjį 2 eurų pagalvės mokestį įvesti ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This