„Art gates“: nuo gatvės meno iki baleto improvizacijų

Kultūra

Šią savaitę startavo dar vienas „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ projektas – gatvės meno festivalis „Art Gates“.

Atrinko 10 dalyvių
„Klaipėdos energijos“ teritorijoje kuria 10 menininkų. Organizatorių nuotr.

Visą savaitę iki birželio 26 d. miesto širdyje – AB „Klaipėdos energija“ teritorijoje, Danės g. 8, įsikūrusi gatvės meno oazė sukvietė net 10 menininkų, dalyvaujančių konkursinėje programoje. Jie atvyko iš įvairių Lietuvos miestų.

Dar pavasarį paskelbus „Art gates“ festivalio konkurso kvietimą ir registraciją, projektas sulaukė susidomėjimo visoje Lietuvoje. Dalyviai galėjo registruotis kaip pavieniai kūrėjai arba komandomis. Pirmenybė buvo atiduota jaunimo atstovams, 14 – 35 metų menininkams, bet konkurse dalyvauja ir vyresni, tiek save norintys išbandyti, tiek ir jau patyrę šios srities menininkai. Jauniausiam konkurso dalyviui – 17 metų.

Iš visų užsiregistravusiųjų buvo atrinkta 10 konkurso dalyvių. Vienas iš konkursinių darbų kriterijų buvo mintis, kad darbai atspindėtų jaunimo problematiką, kultūrą, Klaipėdos miestą. Dalyviai  registravosi, norėdami įsiamžinti Klaipėdos erdvėse ir palikti miestui savo žinutę bei darbus. Visus konkursinius kūrinius patvirtino Klaipėdos miesto įvaizdžio komisija.

„Creators76“ komandos atstovė bei projekto „Art gates“ koordinatorė Lijana Judeikytė džiaugiasi, kad nepaisant karantino ir nežinomybės, tvyrojusios dar žiemą ir pavasarį, projektas startavo.

„Esame labai dėkingi „Klaipėdos energijai” už tokį geranorišką ir kūrybišką požiūrį įsileisti mus ir suteikti konkurso dalyviams „drobę“ jų teritorijoje. Nuo pirmadienio savo konkursinius darbus įgyvendina puikus menininkų kolektyvas: Giedrė Balčytytė, Enrika Marozaitė, Rūta Žeimytė, Povilas Kupčinskas, Pijus Šematulskis, Evgenij Losev, Evaldas Rusys, Eduard Vasiljev,  Karolis Kleinas, Mindaugas Pupelis, Karolis Grubis, Justinas Lingė, Dimitrij Borodin. Visą savaitę jie kuria ant AB „Klaipėdos energija“ teritorijoje palei Danės upę stovinčio pastato sienos ir savaitgalį šį pastatą papuoš jau užbaigti darbai, kurie bus įvertinti konkurso komisijos. Labai smagu, kad į komisijos narių gretas prisijungia ir mūsų partneriai iš Suomijos – Jaakko Blomberg (Helsinki Urban Art), Norvegijos – James Finucane (Street Art Oslo), visuomenės geografė ir miestų planuotoja Laima Nomeikaitė (NIKU, Oslo). Deja, dėl pandemijos, mūsų bičiuliai iš Suomijos ir Norvegijos atvykti negali, bet jiems bus siunčiami vaizdo įrašai, kuriuose kasdien įamžinamas kūrybinis procesas, menininkų mintys apie savo darbą. Kūrėjus ir gimstančius naujus kūrinius galima stebėti iš kitos upės krantinės arba besimėgaujant vandens transporto priemonių pramogomis Danės upėje”, – pranešime spaudai cituojama L. Judeikytė.

Nugalėtojų laukia prizai

Penktadienį ir šeštadienį vyks atviros grafičio meno dirbtuvės drauge su Audriumi Lauručiu, jaunimo grupių  „Your chair, Mr. Smith“, Domas Mog, „Bleach“, „Pack of nails“ koncertai, diskusija  „Kaip kurti santykį su miestu?“, pantomimos teatro „A“ gatvės pasirodymas ir svarbiausia konkurso dalis – „Art gates“ dalyvių apdovanojimai.

Konkurso prizinį fondą įsteigė „Klaipėdos energija“, trys geriausieji darbai ir kūrėjai bus apdovanoti 1000, 500 ir 300 Eur piniginiais prizais bei kitomis dovanomis.

Meridiano skvere gatvės meno festivalį papildys ir dar vienas, ne mažiau įdomus renginys po atviru dangumi – šokių festivalis-čempionatas, kuris sukvies ne tik Klaipėdos, bet ir respublikos bei kaimyninės Latvijos (Tukums miesto) šokio mylėtojus ir profesionalus. Dalyvaus šokėjai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių.

Renginys prie Meridiano susidės iš dviejų dalių: Lietuvos vasaros taurės čempionato (Lithuanian summer cup 2021) penktadienį, birželio 25 d., ir birželio 26 d. vyksiantį Lietuvos hiphopo čempionato I-ąjį etapą bei atranką į pasaulio hiphopo čempionatą, kuris vyks Kopenhagoje spalio mėnesį.

Gatvės šokio čempionatui ir šokių kovoms teisėjaus savo srities asai, šios šokio kultūros Lietuvoje pradininkai: Gaudrė Kazlauskaitė (house šokio stilius), Kęstutis Baranauskas (nacionalinės šokio asociacijos prezidentas), Julijus Nosovas (popingo meistras), Jurgis Ašmonas (breakdance atstovas), Mantvydas (Dėdė Ozo, breakdance atstovas), svečias ir šokėjas Zigmars Lacis, Miglė Praniauskaitė (šiuolaikinio šokio atlikėja), šiemet drauge su grupe „The Roop“ atstovavusi Lietuvai Eurovizijos konkurse, Aleksandra Karečkienė (ilgametė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės šokėja, šokio mokytoja).

Abi dienas žiūrovų ir dalyvių street dance nuotaiką palaikys ir puikūs čempionato vedėjai – Mindaugas Lekauskas ir Artūras Zenčius.

Gatvės meno festivalio „ART GATES“ programa birželio 25 – 26 d. (Meridiano skveras)

Birželio 25 d.

9.30 -17 val. Lithuanian Impro Cup 2021 

19 val. Diskusija „Kaip kurti santykį su miestu?” (vertimas į gestų kalbą)

20 val. Your chair, Mr. Smith

21 val. C.A.F.E.

Birželio 26 d.

10 – 17 val. Lithuanian Open 2021

18 val. Gatvės teatro spektaklis. Pantomimos teatras „A”

19 val. „Art gates” piešinių konkurso apdovanojimai (vertimas į gestų kalbą)

19 val. Domas Mog

20 val. Bleach

21.30 val. Pack of nails

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Grafiti meistrai metė pirštinę Klaipėdos merui*

Pogrindiniai Klaipėdos sienų terliotojai kyla į kovą prieš miesto valdžią, paskelbusią, jog senamiestyje grafiti meistrystės bus nuvalomos nedelsiant – per ...
2023-05-24
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėda nori žaibiškai atsikratyti grafičių

Klaipėdos miesto savivaldybė ieško rangovo, kuris per 3 valandas nuo užsakymo gavimo nuvalytų senamiestyje neleistinai atsiradusius grafičius. Per trejus metus už ...
2023-05-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Ekspertų taryba pritaria planams stabdyti galimybių paso taikymą

Vyriausybės sudaryta Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba pirmadienį aptarė galimybių paso poveikį pandemijos valdymui, jo taikymo perspektyvas. „Sprendimai dėl galimybių paso ...
2022-01-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This