Sakurų parkas Klaipėdoje: priverstinė darbų pertrauka – pabaigos link

Miestas, Svarbu

Jau du mėnesius ištuštėjusioje naujojo Sakurų parko statybvietėje darbininkai vėl turėtų pasirodyti maždaug po dviejų savaičių. Taip sutarta trečiadienį vykusiame pasitarime. Darbus čia teko sustabdyti, nes prisireikė koreguoti techninį projektą.

Iškasinėtoje būsimo Sakurų parko teritorijoje statybininkai nedirba jau du mėnesius. Virginijos Spurytės nuotr.

Beveik hektarą užimančioje teritorijoje tarp Žvejų rūmų ir Klaipėdos Naujosios Apaštalų bažnyčios darbininkai žemės kasinėjimo ir menkaverčių želdinių šalinimo darbus pradėjo pernai lapkritį.

Sutartį dėl Sakurų parko įrengimo Klaipėdos savivaldybė su rangos konkursą laimėjusią bendrove „Tilta“ pasirašė pernai balandį, tačiau buvo rengiamas darbo projektas, todėl statybvietė rangovui perduota tik rudenį. Sutarties vertė – apie 950 tūkst. eurų.

Po žiemos, kai jau leido jau leido oro sąlygos, į būsimą Sakurų parko teritoriją sugrįžę statybininkai susidūrė su problemomis. Paaiškėjo, kad gruntas nėra toks stabilus, kaip buvo numatyta techniniame projekte, be to, jis ir per daug drėgnas. Todėl Klaipėdos savivaldybės atstovai nusprendė sutartį sustabdyti ir pakoreguoti techninį projektą.

„Projekto koregavimui reikėjo naujos šios teritorijos topografinės nuotraukos, o ją užtrunka pasidaryti. Dabar projektuotojai ją jau turi, todėl atlieka techninio projekto korekcijas. Jomis turi būti numatyta, kaip bus sutvirtinamas gruntas, koks papildomas drenažas turi būti įrengtas. Tai nėra paprasti klausimai, todėl su projektuotojais ir rangovais dar kartą susitiksime kitą savaitę ir vėl ieškosime sprendimų“, – po trečiadienį vykusio pasitarimo teigė Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Enciutė.

Ji vylėsi, kad statybininkai į Sakurų parko statybvietę turėtų sugrįžti po dviejų savaičių.

„Negaliu nuspėti ateities, tačiau tikiuosi, kad jau greitai turėsime pakoreguotą projektą ir darbus bus galima tęsti“, – pabrėžė M. Enciutė.

Anot jos, tai, kad darbai sustabdyti jau beveik du mėnesius, bent kol kas neturės įtakos projekto pabaigos datai.

„Kol kas tikrai nekalbame, kad visi darbai bus baigti vėliau nei planuota. Tikimės, kad rangovas suspės laiku. Šiemet taip pat kol kas numatoma padaryti tiek, kiek yra suplanuota“, – tvirtino pašnekovė.

Šiemet parko įrengimo darbams buvo numatyta 460 tūkst. eurų, tačiau suma gali išaugti ir dėl techninio projekto korekcijų, ir dėl papildomų grunto tvirtinimo ir drenažo sistemos darbų.

„Dar neturime paskaičiavimų, kiek papildomai pinigų reikės“, – teigė M. Enciutė.

Sakurų parko projektą už 17,5 tūkst. eurų parengė UAB „Nacionalinių projektų rengimas“.

Parke numatoma pasodinti apie 50 sakurų, o jų sodinimui numatoma suformuoti kalvas, kad medeliams nebūtų per drėgna.

Sakurų parko vizualizacija.

Parke taip pat numatoma sodinti kalnines juodąsias pušis, azalijas, rododendrus ir kitus augalus. Sklype esantys dideli vertingi medžiai (karpotasis beržas, platanalapis klevas, baltasis gluosnis, paprastasis lazdynas ir kiti) turėtų būti išsaugoti.

Naujame parke numatoma suformuoti ir penkialapio sakuros žiedo formos tvenkinį. Jo centre turėtų būti įrengta salelė su japoniška pušimi ir tradiciniam japoniškam sodui būdingu akmeniniu žibintu. Šalia tvenkinio planuojama poilsio aikštelė su suolų ir lauko akmenų kompozicija. Sala su poilsio aikštele būtų apjungiama mediniais tilteliais.

Šiaurės vakariniame sklypo kampe numatoma suformuoti kalvą, po kuria būtų įrengtas tualetas. Esamų takų vietose numatomi iš plokščių akmenų ir sutvirtintos smulkių akmenėlių dangos nutiesti takai.

Poilsio zonos parke bus įrengtos aplink sakurų medelius bei planuojamo tvenkinio šiaurinėje pusėje.

Lygiagrečiai Naikupės gatvės numatomos dviračių stovėjimo vietos. Šalia planuojamų dviračių ir pėsčiųjų takų bus įrengtos vaikų žaidimo aikštelės.

Ties pagrindiniu patekimo keliu į parką, o jis bus iš Taikos prospekto, numatoma įrengti tradicinius japonų „torii“ vartus.

Visą parko teritoriją ketinama apšviesti. Pagrindinių takų apšvietimui siūlomi modernaus stiliaus LED stulpiniai parko šviestuvai. Papildomai numatomi LED žemės prožektoriai sakurų medelių apšvietimui iš apačios. Prožektorių šviesos spektras esą turėtų paryškinti rausvą sakurų žiedlapių spalvą.

8 Comments

  1. +-

    Gera iniciatyva, geras projektas tik kad labai lėtai viskas vyksta. Bet gal geriau nukirpti , septynis kartus atmatavus ?
    Tai lauksime rezultato, kuris matau jau ne už kalnų 🙂

    Reply
  2. Klausimas

    O kokia ten bažnyčia riogso šalia to būsimo parko? Niekada nemačiau kad kas nors joje vyktų, pamaldos ar kokie nors renginiai, pasaulietiniai ar religiniai, nors dažnai tenka eiti ar važiuoti pro šalį? Gal geriau būtų ją nacionalizuoti miesto poreikiams?

    Reply
  3. Anonimas

    Teisingai taip ir turėjo būti, visada ten buvo pelkė, mokyklą lankiau prieš 40 metų, ten dar su pačiūžomis vaikai žiemą čiuožinėjo ant pelkės

    Reply
  4. Sakurizmas

    Svarbiausia- didinti sumas projektams. jau kaip gausiai , kaip gražiai „veši” sakuros, parvežtos ir šiaip ne taip pagaliau pasodintos Dangės skvere gal prieš daugiau kaip dešitmtmetį! O juk iš šimto japonų dovanotų sodinukų neauga nė dešimt medelių”… „Sakurų mada „kaip pandemija. Nesvarbu, kad žydi savaitę, bet reikia!. Tik, kiek čia, tame būsimame parke, jų prigis? Kas jas prižiūrės, laistys šildys? Specialistai iš Japonijos, Tilta ar pati Šakalių Irena su Klaipėdos želdiniais?

    Reply
  5. Lolo

    Šita vieta už žvejų rūmų aplamai lyg užkeikta. Jokios statybos neužbaigiamos. Va viešbutį šalia bažnyčios statė, taip ir liko kiauras, už žvejukų irgi styro pamatai su vielom. Dabar parkas stringa.

    Reply
  6. Sakurimantas

    Tokie parkai Europos miestuose yra saugomi aptveriant gražia tvorele ir nakčiai užrakinant. O pas mus, matai, liberalizmas ir demokratija. Bomžai jau trina rankas – nakvynės rojaus sode dar neturėjo

    Reply
  7. Lina

    O galėjo būti vietoj Baltijos terasų amžinų statybų.Šalia mokyklos,darželis,med.klinika.
    Nors kokia atgaiva gyvenantiems žmonėms.Dabar tik prekybos centrai.

    Reply
    • ezys

      >>>Lina. Labai keistai jus suvokiate amzinybe 🙂 o ir parkas nuo Baltijos terasu 400 metru, bet ne, turi buti po langais, o dar geriau jusu balkone. Beja nepagalvojote, kad vietoje namo kuriame jus dabar gyvenate irgi galejo buti parkas? gal nugriaunam? butu aplinkiniu namu gyventojams atgaiva.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Naujosios miesto valdžios galvos skausmas - pabrangę ir užsitęsę projektai: vicemeras turi pasiūlymą

Miesto meras Arvydas Vaitkus su naujuoju savo pavaduotoju Algirdu Kamarausku bei Miesto tvarkymo skyriaus specialistais toliau lankosi įvairiose miesto vietose ...
2023-06-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Kodėl naujoji valdžia visus nori „priduoti”?*

Lietuvių kalbos mokslinis ekspertas profesorius Spyglys pastebėjo, kad Klaipėdos mero pavaduotoja Vaida Raugelė, skelbdama savo darbotvarkę vartoja sovietmečiu labai populiariu ...
2023-06-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This