Seimas sujungė už daugiabučių renovaciją atsakingas agentūras

Politika

Seimas pritarė liberalo aplinkos ministro, klaipėdiečio Simono Gentvilo pateiktoms Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti įstatymo pataisoms. Pagal jas sujungiamos dvi ministerijai pavaldžios ir iš esmės tokias pat funkcijas atliekančios įstaigos – Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ir Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), sutelkiant pastatų renovacijos kompetencijas vienoje vietoje. Pataisomis numatoma, kad valstybinę daugiabučių namų modernizavimo programą administruotų APVA. Likvidavus BETA, jos buvusiems darbuotojams darbo vietas pasiūlys APVA.

„Įstaigos reformuojamos siekiant spartinti pastatų renovacijos procesą ir taupyti valstybės lėšas. Šiuo metu 2 ministerijos agentūros vykdo persidengiančias viešųjų institucijų funkcijas – viešųjų ir gyvenamųjų namų energetinio efektyvumo koordinavimo ir paramos skirstymo. Be to, tai padės įgyvendinti europinę „Renovacijos bangos“ iniciatyvą ir pasiekti, kad pastatai Lietuvoje energiją vartotų ypač taupiai ir nebepriklausytų nuo iškastinio kuro“, – pranešime cituojamas S. Gentvilas.

Naujas kompetencijų centras bus atsakingas už Vyriausybės patvirtintą Daugiabučių namų atnaujinimo programos įgyvendinimą bei administravimą ir veiks „vieno langelio“ principu. Jis koordinuos ir valdys tiek energiniam efektyvumui didinti, tiek klimato kaitai švelninti skirtas finansines paramos priemones.

Pavasarį patvirtintoje Lietuvos ilgalaikėje pastatų renovacijos strategijoje konstatuota, kad pastatų renovacijos procesas išskaidytas, neturi aiškaus lyderio, vieningos koordinavimo sistemos, o decentralizuotos paramos administravimo lėšos ir žmogiškieji ištekliai panaudojami neefektyviai. Iki šiol tiek viešųjų pastatų, tiek daugiabučių modernizavimą administravusios Būsto energijos taupymo valdymo agentūros funkcijos mokesčių mokėtojams kainavo apie 1 mln. eurų per metus.

„Resursų valstybėje turime mažai, todėl reikia optimaliai juos naudoti ir ieškoti būdų, kaip galima su tais pačiais žmonėmis nuveikti dvigubai daugiau“, – sako S. Gentvilas.

Pasiūlymui pritarė 69 parlamentarai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė vienas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ministras išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą

Šeštadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas Klaipėdoje išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą į 9 mėnesius truksiantį žygį. Aplinkos ministerija yra šios ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Politika

Speciali grupė rūpinsis būsto nuomos ir įsigijimo problemomis

Aplinkos ministerijoje nuo šių metų pradžios įkurta Būsto politikos grupė, kuri rengs būsto prieinamumo gerinimo strategiją ir ieškos būdų gerinti ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This