Senojo turgaus pokyčiai: griaunama stoginė, nors numatyta jos rekonstrukcija

Miestas, Svarbu

Senajame turguje su žeme pradėta sulyginti sovietinė stoginė, nors netrukus turėtų būti gautas statybų leidimas jos rekonstrukcijai. Tiek turgaus vadovas, tiek ir savivaldybės atstovai tikina, kad vis dar nepabaigtam rekonstrukcijos projektui kliūčių dėl to nebus. 

Sovietmečius statyta Senojo turgaus stoginė netrukus bus sulyginta su žeme. UAB „Senasis turgus” nuotr.
Ant stoginės – lauko terasos

Bendrovė „Senasis turgus“, kurios 100 proc. akcijų valdo Klaipėdos savivaldybė, prieš gerą savaitę pranešė, kad pradėjo stoginės, dar vadinamos paviljonu, esančio arčiau Taikos prospekto ir Tiltų gatvės žiedinės sankryžos, demontavimo darbus.

Numatoma, kad jau seniai nenaudojamos avarinės būklės pavėsinės ir prekystaliai bei juos dengiantis stogas bus išardyti, teritorija išvalyta, paversta aikšte, kurioje galės vykti ne tik įprasta prekyba, bet ir mugės, kiti renginiai.

Tačiau jau nuo 2019 metų Klaipėdos savivaldybės užsakymu yra rengiamas Turgaus aikštės rekonstrukcijos techninis projektas ir jau judama statybų leidimo gavimo link. Viename iš trijų rekonstrukcijos etapų numatyta rekonstruoti šią stoginę, kuri dabar yra griaunama.

Projekte numatyta, kad rekonstruojant paviljoną arba stoginę turi likti esamų kolonų tinklas, bet jos turi būti sustiprintos. Paviljoną numatoma perdengti klijuoto medžio kesonine perdanga, o ant jos suplanuoti lauko terasas, kurios tarnautų kaip prekybos vietos, o ateityje – ir kaip lauko kavinės.

Paviljoną numatoma apjuosti mobiliomis pertvaromis, kad prekeiviai būtų apsaugoti nuo vėjo.

Paviljonas – ne statinys

„Mes svarstėme įvairius variantus, ką daryti su stogine: remontuoti, renovuoti, dalį griauti, o dalį palikti, bet racionaliausia pasirodė išvalyti teritoriją ir įrengti čia atvirą erdvę, kurioje galės vykti mugės, atvykti ūkininkai su savo produkcija, arba mes patys, turgavietės administratoriai, galėsime pasiūlyti prekybininkams laikinas lengvos konstrukcijos palapines prekybai. Kai pasisprendėme teritoriją išvalyti, kreipėmės į savivaldybę, nes žinojome, kad rengiamas ir stoginės rekonstrukcijos techninis projektas. Jame, beje, yra numatyta, kad pirmiausia stoginė turi būti nugriauta, bet išsaugoti pamatai, o tada kolonos turi būti atstatytos ir daromi kiti suplanuoti darbai. Mes galvojome, kad galėsime pasinaudoti statybos leidimu griovimo darbams, bet jo vis dar nėra“, – teigė bendrovės „Senasis turgus“ laikinas vadovas Viačeslavas Karmanovas.

Jis tvirtino, kad jau prieš pusmetį Klaipėdos savivaldybės klausė, kada rekonstrukcijos projektas bus baigtas, esą išgirdo atsakymą, kad šiemet vasarį.„Kovą vėl klausiau, kada bus statybų leidimas, bet tada jau atsakymas buvo, kad neaišku. Tačiau nieko ir nebelaukėme, o nusprendėme veikti. Ta stoginė nėra registruota kaip statinys, ji įmonės buhalterijoje yra įrašyta kaip dengtas prekystalis. Todėl nereikėjo jokių leidimų griovimo darbams. Mes kaip įmonė tiesiog negalime tokios erdvės laikyti nenaudojamos ir tikėtis, jog kada nors kas nors ją sutvarkys“, – dėstė V. Karmanovas.

Toks stoginės likimas numatytas Turgaus aikštės ir jos prieigų rekonstrukcijos projekte. MB „Altitudės” vizualizacija

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė, kurios vienas kuruojamų projektų yra Turgaus aikštės rekonstrukcija, teigė, kad sprendimą griauti stoginę priėmė „Senojo turgaus“ laikinasis vadovas

„Kai tokia informaciją apie griovimą pamačiau viešoje erdvėje, pati paskambinau turgaus vadovui, kalbėjausi apie planus. Toje vietoje nieko naujo neplanuojama, o tik sutvarkyti erdvę, Didelių investicijų taip pat nebus. Nors stoginė ir bus nugriauta, pamatai nebus išardyti, tad rekonstrukcijai, kaip numatyta projekte, kliūčių tikrai nebus“, – patikino I. Kubilienė.

Aikštę rekonstruoti pradės tik 2023-iaisiais

V. Karmanovas teigė, kad jau liepos 16-18 dienomis naujai sutvarkytoje erdvėje vyks žuvininkystės produktų mugė, prekeiviai žuvimis joje įsikurti bus kviečiami ir per Jūros šventę. Įprastomis dienomis į šią aikštę bus siūlome persikraustyti prekeiviams, kurie vaisiais ir daržovėmis dabar prekiauja Turgaus aikštėje.„Šioje aikštėje yra pakankamai intensyvus eismas, nes ji naudojama ir kaip automobilių stovėjimo aikštelė. Todėl prekybą norėtume perkelti į naują erdvę vietoj buvusios stoginės, taip bus saugiau ir prekeiviams, ir pirkėjams“, – pabrėžė V. Karmanovas.   

Martyno Vainoriaus nuotr.

2019 metais pradėtas rengti Turgaus aikštės rekonstrukcijos projektas artėja pabaigos link, bet sunkiai. Sausį parengtas techninis projektas buvo pateiktas ekspertizei ir sulaukė nemažai pastabų.

„Didžioji dalis jų jau yra ištaisytos, liko dar kelios. Tad tikrai greitai techninį projektą jau atiduosime derinti ir gauti statybos leidimų. Tačiau derinančių institucijų yra dešimt, tad nežinia, kiek tas derinimas truks. Projektas tikrai nėra iš lengvųjų, todėl ir nevyksta greitai“, – teigė I. Kubilienė.

Techninis projektas apima ne tik Turgaus aikštę, bet ir Skerdėjų, Aukštosios, Šaltkalvių, Naujosios ir Kapų gatves bei Senojo turgaus paviljoną, dar vadinamą stogine, kuri matoma nuo Tiltų gatvės. Projektas suskirstytas etapais, todėl jį esą bus galima įgyvendinti ne visą iškart, o pagal finansines galimybes.

MB „Altitudės” vizualizacija

Pirmieji rekonstrukcijos darbai Turgaus aikštėje planuojami tik 2023 metais.

8 Comments

  1. +-

    V. Karmanovas rimtas Vyras. Savivaldybėje praėjęs ir ugnį ir vandenį . Jei ėmėsi, tai ir padarys. Visiems linkiu kantrybės.

    Reply
  2. Rita

    O kodėl daržovininkai, sodininkai taip suspausti, kodėl ten vėl skudurai skudurėliai karaliauja? Gal atsakysite, pone Karmanovai, Jūs tikraigerai tvarkotės, nevagiat, kaip sako prekeiviai…

    Reply
    • Nesikabinėkit

      Taigi ar nesupantat elementarios situacijos. Kai baigsis griovimai, atsilaisvins didžiulė erdvė ir visi gyvens erdviau ir gražiau. Žmonės, kantrybės ir optimizmo!

  3. Klaipėdos Žmonės

    Griaukit ta cigonyna … niekam nereik ten nieko . Pasodinkit geliu taka ir koki fontana … visi Klaipedoje esantys piktinas tuom lauzynu

    Reply
  4. Klaipėdiečiai turi būti apsaugoti

    Čia realiausias proveržis Klaipėdoje. Be to, praeivių ir kaimynų saugumas SVARBIAUSIAS. Kol bus gautas statybų leidimas, kol bus gautas finansavimas projektui gali tos kolonos jau ir neatlaikyti. O kas tada atsakys už plytų kritimą ant mūsų ar mūsų vaikų galvų? Aišku direktorius, kuris dabar imasi realių veiksmų užkirsti tokioms nelaimėms atsitikti. Vadovui didžiulis AČIŪ

    Reply
  5. Husky

    Šaunu,kad sutvarkys tą bordaką,bet ar jis nevirs atnaujintu lizdu pijokėliams ir kitiems gyvenimo panešiotiems. Kas saugos tvarką,kas sutvarkys aplinkines lūšnas? Juk gausis perliukas viduryje šūdo krūvos,atsiprašau už išsireiškimą…Beje,aikštelėje iš mėlyno mikroautobuso dalinami švirkštai ir t.t.,ale vargšams narkomanams,klausimas ar vieta tam tinkama,mere?

    Reply
  6. kolega

    Keistas projektas, galima būtų mandagiai pasakyti. O jį rengiantiems architektams Gerdai Antanaitytei ir Aurimui Baužiui galėčiau pasakyti, kad kritikuoti kolegas lengviau, nei patiems projektuoti .

    Reply
  7. Biurokratai valdo

    Gerai kad turgaus direktorius Karmanovas yra savivaldybėje dirbęs, išmano kaip biurokratus apknisti, o tai su mūsų valdininkų darbo tempais, kol visus leidimus gausi, turguje visi pastatai bus nugriuvę 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Transportas

Senajame turguje - nemokamas parkavimas

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kasdien nuo 8 iki 15 val. Senojo turgaus automobilių stovėjimo aikštelėje automobilius vienai valandai galima palikti ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This