Kelionės į užsienį su vaiku: patarimai skyrium gyvenantiems tėvams

Konsultacijos

Vasara – atostogų metas, o atsivėrusios galimybės keliauti daugelį vilioja atostogas planuoti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Vaiko teisių gynėjams vasarą dažnai tenka konsultuoti skyrium gyvenančius tėvus, kurie klausia patarimo, kaip keliauti su vaiku į užsienį, kad nekiltų konfliktų su vaiko tėvu ar motina.

Dažniausiai atskirai gyvenantiems tėvams kyla klausimas – ar vaikas gali be vieno iš tėvų žinios, sutikimo išvykti į užsienio valstybę?

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.
Antrojo iš tėvų leidimo nereikia

„Konfliktų dėl atostogų su vaiku užsienyje skyrium gyvenantiems tėvams neturėtų kilti. Mūsų šalyje galiojantys teisės aktai neįpareigoja turėti atskirai gyvenančio tėvo ar motinos sutikimo dėl laikino vaiko išvykimo į užsienio valstybę. Tad atostogų su vaiku susiruošęs tėtis ar mama poilsiauti į svečią šalį gali vykti be jokių apribojimų“, – pranešime spaudai pažymi Vaikio teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teisininkė Rūta Repčenkienė.

Išimtis, jei išsiskirdamos poros dokumentuose apibrėžia, kad vaiko išvykimas į užsienio valstybę galimas tik su kito tėvo sutikimu.

„Teismo patvirtintuose dokumentuose trumpalaikio vaiko išvykimo į užsienį sąlygas apibrėžę tėvai dažniausiai nusimato terminus, prieš kiek laiko iki numatomų atostogų reikia informuoti skyrium gyvenantį tėvą, nusimato kitą, pateikti privalomą informaciją, pvz., kur apsistos, kiek tęsis atostogos ir panašiai. Tokią tvarką nusimačiusiems tėvams įprastai klausimų dėl atostogų su vaiku užsienyje nekyla“, – teigia R. Repčenkienė.

Teisininkė pabrėžia, kad skyrium gyvenančio vieno iš tėvų sutikimas nereikalingas, tik kai iš šalies išvykstama laikinai, t. y. ne nuolatinai gyventi.

Svarbiausi – vaiko interesai

Ne kartu gyvenantiems tėvams svarbu suprasti, kad vaikui jie abu vienodai svarbūs ir reikalingi. Todėl diskutuodami apie atostogas ir galimybę jas leisti su vaiku, tėvai pirmiausia turėtų žiūrėti vaiko interesų ir norų.

„Teise su vaiku judėti laisvai abu tėvai turėtų naudotis netrukdomai, t. y. be atskiro kito iš tėvų sutikimo. Kitaip tariant, jeigu numatyta, kad skyrium gyvenantis tėvas ar motina turi teisę į 14 dienų trukmės atostogas su vaiku, šios teisės neturėtų riboti teritorija“, – apie atskirai gyvenančių tėvų atostogų su vaiku užsienyje tvarką kalba teisininkė R. Repčenkienė ir primena, kad šios nuostatos galioja tik tuo atveju, jeigu kitaip nenumatyta teismo nustatytoje bendravimo su vaiku tvarkoje.

Beje, jeigu skyrium gyvenantis vienas iš tėvų į užsienį su vaiku nori išvykti kitu metu, nei numatyta bendravimo su vaiku tvarkoje, jis turėtų gauti antrojo iš tėvų, su kuriuo yra nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, sutikimą.

„Jeigu norite, kad vaikas būtų laimingas, atsižvelkite į jo norą turėti abu tėvus, su abiem praleisti bent dalį atostogų. Suaugusieji turėtų suprasti, kad jų nesutarimai neturi žaloti vaiko ar atimti iš jo galimybės bendrauti, keliauti, pažinti“, – sako vaiko teises ginanti teisininkė.

Anot pašnekovės, geriausia situacija vaikui, kai abu tėvai įsiklauso į jo nuomonę, bendrauja tarpusavyje ir dalinasi informacija. Natūralu, kad kartu atostogauti nevykstančiam tėčiui ar mamai kyla klausimų, atsiranda nerimas dėl vaiko išvykimo. Tėvai tarpusavyje turėtų bendradarbiauti ir susitarti, kad būtų užtikrinta vaiko teisė turėti visavertes bei įsimintinas atostogas.

„Vaikas turi teisę į poilsį ir turiningą laisvalaikį – tėvai tai turi suprasti ir geriausius vaiko interesus laikyti aukščiau konfliktų ar barnių, tuomet vasara visiems dovanos įsimintinų akimirkų“, – įsitikinusi R. Repčenkienė.

Patarimai planuojant atostogas

• Planuojant atostogas su vaiku užsienyje, svarbu laiku pasirūpinti tinkamais vaiko asmens dokumentais;

• Vaiko asmens dokumentai, tinkami vykti į užsienio valstybes, yra tik Lietuvos Respublikos pasas ir asmens tapatybės kortelė. Vaiko gimimo liudijimas nėra tinkamas keliauti į užsienį;

• Iš anksto įsitikinkite, kad vaiko dokumentai yra galiojantys ir tokie bus iki kelionės pabaigos;

• Atkreipkite dėmesį į dokumentų galiojimo laiką – vaikų asmens dokumentai galioja trumpesnį laiką (2-5 metus);

• Nepamirškite, kad daugelis šalių reikalauja paso galiojimo ilgesnio nei 6 mėnesiai nuo kelionės pabaigos;

• Jeigu vaiko pavardė nesutampa su tėvo, su kuriuo vaikas vyksta į užsienio valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei, pavarde ir jei duomenų apie vaiko gimimą nėra Lietuvos Respublikos gyventojų registre, svarbu turėti vaiko gimimo faktą patvirtinantį dokumentą;

•  Kad atostogų neapkartintų finansiniai klausimai, prieš laikinai išvykstant į užsienio valstybę, rekomenduojama įsigyti kelionės sveikatos/gyvybės draudimą, kuris, esant reikalui, padengtų gydymo išlaidas;

•  Pasaulyje vis dar siaučiant COVID-19 pandemijai, rekomenduojama pasidomėti šalyje, į kurią vykstama atostogauti, taikomomis rekomendacijomis, galiojančiais apribojimais, saviizoliacijos klausimais ir pan. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Parengė saugią vaiko paėmimo iš šeimos tvarką

Vaiko teisių gynėjai ir policijos pareigūnai pasirašė susitarimą dėl bendrų veikimo algoritmų sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais. Tai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Dėl vaiko teisių pažeidimų per Kalėdas - dukart daugiau pranešimų

Šių metų Kalėdų savaitgalį vaiko teisių gynėjai gavo 390 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, iš jų 74 kartus teko ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vaikas nori augintinio: ką svarbu žinoti prieš įsigyjant gyvūną?

Augintinis – ne tik dažno vaiko svajonė, bet ir didelė atsakomybė visai šeimai. Vaiko teisių gynėjai pataria, ką tėvams reikėtų ...
2023-08-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This