Dėl K. Donelaičio aikštės – meninė akcija ir nežinia

Miestas, Svarbu

K. Donelaičio aikštėje jos rekonstrukcijos planais nepatenkinti klaipėdiečiai trečiadienį kviečiami į meninę akciją. Tuo metu šios rekonstrukcijos iniciatoriai – labdaros ir paramos fondas „Žaliuok, mano mieste“ nusprendė atsitraukti ir aikštės likimą perduoti į Klaipėdos savivaldybės rankas.

K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos projekto vizualizacija

„Atvira Klaipėda“ ne kartą rašė, jog 2014 metų birželį įsteigtas labdaros ir paramos fondas „Žaliuok, mano mieste“ tais pačiais metais su Klaipėdos savivaldybės pasirašė susitarimą, kuriame buvo numatyta, kad fondas savo lėšomis parengs K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos techninį projektą, gaus statybų leidimą, o Klaipėdos savivaldybė ieškos rangovo ir finansuos statybos darbus.

K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijai buvo surengtas architektūrinis konkursas, tačiau nė viena idėja, nors ir buvo paskelbti nugalėtojai, nepasirodė tinkama įgyvendinti. Todėl fondas rengti aikštės rekonstrukcijos projektą pasamdė žymų architektą Algirdą Žebrauską, kuris yra Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, sukūręs ir įgyvendinęs ne vieną viešųjų erdvių sutvarkymo projektą.

Kai K. Donelaičio aikštės projektiniai pasiūlymai buvo pristatyti visuomenei, daugiausia kritikos sulaukta dėl želdinių. Projekte numatyta pašalinti 37 iš šiuo metu aikštėje esančių 75 medžių. Tačiau pažadėta, kad bus pasodinti 58 nauji medžiai, tad iš viso sutvarkytoje aikštėje bus 96 medžiai.

„Kai buvo atlikti aikštėje augančių medžių vertinimas, rekomenduota šalinti visus, nes jie seni ir ligoti. Bet pasirinkome kitokį kelią – dalį medžių tikrai išsaugosime“, – „Atvirai Klaipėdai“ anksčiau teigė A. Žebrauskas.   

Ir nors apie K. Donelaičio aikštės rekonstrukciją diskutuojama jau kone septynerius metus, projektas ne vieną kartą pristatytas visuomenei, trečiadienį rengiama meninė akcija, kuria norima pareikšti nepritarimą projektui. Jos organizatorė yra kūrybinės ir terapeutinės muzikos praktikė Vita Glinskytė.

„Jau ilgą laiką bandoma priimti sprendimą dėl K. Donelaičio aikštės renovacijos ir štai paskutiniame siūlomame projekte vis dar neatsisakoma trinkelių, betono ar granito aikščių. Bet negi Donelaitis nusipelnė visus 4 metų laikus būti apsuptas žiemomis šalto, o vasaromis įkaitusio granito? Juk trinkelės, betonas ar plokštės vandens nesugers, pavėsio nesuteiks ar nuo vėjo neužstos. Negi Donelaičio laukia toks pats likimas, kaip ir Vydūno Klaipėdos mieste?“ – socialiniame tinkle „Facebook“ retoriškai klausė V. Glinskytė.

Ir kviečia šį trečiadienį, birželio 30 dieną, 18 val., K. Donelaičio aikštėje sudalyvauti meninėje akcijoje, kuri skirta „išsakyti savo norus, ką norėtumėte matyti K. Donelaičio aikštėje, kad dažniau užsuktumėte ten pasėdėti, paskaityti knygą, kad tai taptų mūsų lankomesnė viešoji erdvė”.

„Tuos norus ir svajones surašysime didelėmis raidėmis ant kartono, išdėliosime aikštėje, nufotografuosime ir siųsime Klaipėdos savivaldybei bei Labdaros ir paramos fondui „Žaliuok, mano mieste“. Renginį taip pat lydės muzika, tad bus gražus, pozityvus ir prasmingas pasibuvimas K. Donelaičio aikštėje drauge“, – rašo organizatorė. 

Pabrėžiama, kad renginį organizuoja paprasti miesto gyventojai, neatstovaujantys jokiai organizacijai ar politinei partijai.

„Jei nori Klaipėdai ką nors padovanoti, geriau nieko nepradėti daryti. Mes tai jau tikrai daugiau jokių iniciatyvų nesiimsime“, – sužinojęs apie tokią akciją teigė fondo „Žaliuok, mano mieste“ dalininkas ir vadovas Arūnas Sakalauskas.

Jis tvirtino, kad K. Donelaičio aikštės projektas realiai yra baigtas, už jį fondas sumokėjo 26 tūkst. eurų.

„Dabar reikėtų projektą apipavidalinti techniškai, parengti techninį projektą, bet mes jau nieko nebedarysime. Fondo valdyba apsisprendė, kad Klaipėdos savivaldybei padovanosime tokį projektą, koks jis yra dabar, o tada jau ji tegul daro, ką nori. Tad liko tik formalumas – pasirašyto dovanojimo aktą. Mums parengti techninį projektą kainuotų dar 40 tūkst. eurų, dalininkai nebenori investuoti, nes visiems nusviro rankos. Norai buvo gražūs – padovanoti miestui gražų svarbios aikštės sutvarkymo projektą. Bet susidūrėme vien su problemomis. Pavargome“, – neslėpė A. Sakalauskas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui tokia žinia buvo naujiena.

„Mes ne kartą kalbėjomės su fondo atstovais, projektui, beje, techniniam, turėjome keletą neesminių pastabų, kurias reikėjo pataisyti, Nesutarėme tik dėl to, kad aikštėje yra planuojama kavinė, nors ir laikinas, ne stacionarus statinys. Mes manome, kad ji išvis nereikalinga, nes aplink yra daug kavinių. Tad man dabar tikrai naujiena, kad fondas nebenori pabaigti techninio projekto, nes susitarime numatyta, kad fondas turi jį padaryti ir gauti statybų leidimą. Susisieksime ir kalbėsimės, ką toliau daryti“, – teigė G. Neniškis.

Nors techninis projektas ir būtų baigtas, gautas statybų leidimas, K. Donelaičio aikštės rekonstrukcija Klaipėdos savivaldybės strateginiame veiklos plane iki 2023 metų nėra suplanuota, o tai reiškia, kad jai nenumatyti ir pinigai.

„Lėšų negalime planuoti, kol nėra statybų leidimų, o strateginį veiklos planą galima koreguoti. K. Donelaičio aikštės sutvarkymo projektas tikrai labai gražus ir jį reikėtų realizuoti“, – paaiškino G. Neniškis.   

18 Comments

  1. Mėmelis t.y. mėnulis

    Mėnulio miestas Klaipėda,
    Saulės miestas – Šiauliai.
    Atstatysim kryžiuočių sugriautą tvirtovę,
    Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai…

    Reply
  2. Vytautas

    Juk visiems jau seniai aišku ir nekvestijonuojama – Donelaičio aikštė turi būti apstatyta KRYŽIAIS. ir basta! Kaip žmonės to nenori suprati? Skaudu ir gaila iki ko Lietuva nusirito.

    Reply
  3. Gražumėlis

    Turiu idėją, apsodinkime Donelaičio aikštę rūtų darželiais, ir žalia ir tautiška ir be betono, galės senos panos „kaifuoti” !!!
    Medžius palikime, nes panų draugės varnos kitaip neturės kur sukti lizdų !
    Idilija !

    Reply
  4. šiaip

    kad miestų aikštės būtų gyvos, reikia traukos objekto – kavinės, atrakciono vaikams ar rampos riedlentininkams. Tada žmonės ateis,, prisės, pasigrožės.

    Reply
    • To šiaip

      Šiaip už 200 metrų numatytos yra numatytos visos paties geidžiamos atrakcijos prie upės kranto rekonstruojamame Danės skvere., o kitame krante yra Jono kalnelis. Po visokių rekonstrukcijų ir medžių kirtimų Klaipėdos centre atsirado problema susirasti pavėsiopo medžiu, nes medžiai iškirsti.

  5. Joris

    Vargšė ta mano Klaipėda su tom pačiom jau profesionalėmis tapusiomis protestuotojomis. Senos panos, laiko turi daug, o kokios gerklingos… Gaila, bet vis dar girdime tik triukšmingus. Absoliuti dauguma juk tikrai pritaria, bet jie tylūs, nepastebimi…

    Reply
    • LDM

      Joriui: Tamsta esate chamas, storžievis, ir tikriausiai gavote į kaktą ar į kokią kitą vietą nuo panų, nes taip stipriai reaguojate. Panos Jums tikriausiai reikalingos tik horizontaliai ir kad skalbtų , maitintų ūkį tvarkytų dar į darbą nulėktų pinigų uždibti…., bet neduok dieve jos savo nuomonę pareikš…

  6. Ss

    Ir vėl betono karalystė. Pipiec.

    Reply
  7. Kada ta akcija? Kelintą valandą?

    Tai

    Reply
  8. Vel karsčio sala

    Sudarkyta Vaidilos aikštė , sudarkytas Jono kalnelis. Savivaldybė įrenge ne viešas erdves , o karsčio salas. Griauti lauk tuos plytos. Padaryti žalia zona. Lauk Neniškis ir tokie arhitektai ,kurie proto neturi.

    Reply
    • Memelender

      Kodėl po rekonstrukcijos Vaidilos aikštėje ir prie Jono kalnelio pilna žmonių? Kodėl Daukanto aikštė tuščia?

    • To memelender

      Ar buvai Vaidilos aikšteje?
      Trys bomžai po vieninteliu medžiu sedi…….Dar keli geria už namo kampo pavesije…. jo PILNA ŽMONIŲ….CHA…

  9. Laimonas Bogušas

    Klasikinis atvejis – „godumas frajerį pražudė”.

    Reply
    • Laimonai

      Galite konkrečiau?

  10. Palikite bent vieną aikštę Klaipėdoje su medžiais

    Donelaičio aikštėje bent galima pasislėpti nuo saulės karščių metu. Vudūmo, Ferdinando, Vaidilos nuplikintos aikštės tuščios, trinkelizuotos, alsuojančiod kaitra. Nei medžių, nei atgaivos.

    Reply
    • ezys

      Siaip jau kai per karscius kai ejau pro Vaidilos aikste, ten buvo pilna vaiku, turskesi ir vontanuose ir vandenyje, Donelaicio aikste pastoviai mirusi.

  11. Anonimas

    Palikite ramybėje šią aikštę. Ar neužtenka kaip subjaurojo Ferdinando skverą?. . Beskonybė. Pinig.ų švaustymas vėjais

    Reply
    • Dėsnis

      Pinigai me švaistomi, o įsisavinami. Kuo daugiau trinkelių ir brangaus granito, tuo didesnė sąmata, darbų kaina ir dėsninga, kad “otkato” procento išraiška.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Vilniečiai „Atžalyną“ atveža į Klaipėdą

Režisierius Jonas Vaitkus spektaklį „Atžalynas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastatė prieš daugiau nei 10 metų, bet iki šiol šis spektaklis ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This