Dvidešimt pirmasis „Šermukšnis“ plečia geografiją

Kultūra

Jau šį savaitgalį, liepos 2–4 dienomis, Klaipėdoje vyks XXI tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“.

Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmų rengiamas festivalis ne tik grįžta po dvejų metų, bet ir plečia geografiją. Dalis festivalio programos bus parodyta Nidoje ir Šventojoje.

21-ajame „Šermukšnyje“ dalyvaus 15 kolektyvų, beveik šimtas atlikėjų iš Danijos, Italijos, Lenkijos, Meksikos, Portugalijos, Suomijos, Vokietijos ir Lietuvos. Festivalio renginiai vyks Bastionų komplekso Jono kalnelio saloje, aikštėje prie Kultūros fabriko ir senajame Klaipėdos lėlių teatro kiemelyje. Visi festivalio renginiai nemokami.

„Pernai, pradėję formuoti dvidešimt pirmojo „Šermukšnio“ programą, išsikėlėme tikslą – 21/21/21 (2021-aisiais, 21-jame festivalyje pristatyti 21 renginį). Dabar jau galime sakyti, kad mūsų tikslai ir svajonės pildosi, – sako festivalio programos koordinatorius Arūnas Peštenis. – Nuo pernykščio rudens iki gegužės vidurio buvome nežinioje, ar įvyks festivalis apskritai. Visi pasiruošimo darbai dėl karantino buvo sustabdyti. Tad pagaliau pasiryžus rizikuoti ir neatšaukti ar nukelti festivalį, metų „planą“ tenka įvykdyti per pusantro mėnesio. O mūsų komandoje – tik penki žmonės. Likus kelioms dienoms iki festivalio pradžios esame nusiteikę optimistiškai. Tikrai padovanosime klaipėdiečiams ir miesto svečiams gražią teatro šventę po atviru vasaros dangumi. Vienintelis likęs aktualus klausimas – orų prognozė.“.

Tradiciškai kiekvienas festivalis turi savo „žvaigždes“ (headliners – angl.). 21-ojo „Šermukšnio“ organizatoriai išskiria tris. Tai pirmą kartą Baltijos šalyse viešėsianti Sceninių formų akademija „Teatro Tascabile di Bergamo“ iš Italijos, po keturių metų į Klaipėdą sugrįžtantis tarptautinis scenos meno ansamblis „antagon theaterAKTion“ iš Vokietijos (19-ajame „Šermukšnyje“ matėme jų įspūdingą spektaklį „F.A.U.S.T. III“) ir Vilniaus kultūros naktyje (2016 m.) jau dalyvavęs „Teatr KTO“ iš Lenkijos. Šių kolektyvų kūrybinė veikla trunka jau tris-keturis dešimtmečius, o jų spektaklius matė visų žemynų publika.

Italų trupės iš Bergamo ant kojūkų šokantys aktoriai, pasipuošę lyg Vienos baliuje (moterų suknelės su giliomis iškirptėmis, vyrų frakai) įstabaus grožio spektaklyje „Valsas“ įsuks į pasakišką spalvingą sūkurį su konfeti sniegu ir oro balionais, išblaškantį pilką kasdienybę.

XXI amžiaus žmonių santykiai ir jų gyvenimas atsispindės vokiečių ir lenkų trupių pastatymuose. „antagon theaterAKTion“ viename garsiausių savo spektaklių „Paketas“ (bendras teatro ir japonų režisieriaus bei choreografo Shusaku Takeuchi kūrybinis projektas) ekspresyvių vaizdų ir atletiškos choreografijos pagalba atskleidžia negailestingą biuro darbuotojų kasdienybę, kurioje persipina tokie neigiami reiškiniai kaip monotonija, priekabiavimas ir žiauri kova dėl karjeros. Tai labai išraiškingas kūrinys, kupinas estetiškai gražių vaizdų ir situacijų, atspindinčių biuro kasdienybę, „uniformuotų“ žmonių santykius ir gyvenimą.

T.S. Elioto poezijos inspiruotas svečių iš Krokuvos „Teatr KTO“ kaukių spektaklis „Peregrinus“ vaizduoja vieną šiuolaikinio žmogaus gyvenimo dieną. Akiai malonia vizualine forma, pasitelkus patrauklią choreografiją ir groteską, kalbama apie šiuolaikinio pasaulio pinkles, į kurias daugelis iš mūsų neapgalvotai įsipainiojame ir prarandame savo vidinio pasaulio išskirtinumą. Kolektyvo „Teatr KTO“ spektaklis „Peregrinus“ taip pat bus parodytas Šventojoje. Lenkų trupės pasirodymą „Šermukšnyje“ remia Lenkijos institutas Vilniuje.

„Teatro Só“ iš Portugalijos (Baltijos šalyse taip pat pirmą kartą) ir tarptautinio dueto „Dansk Rakkerpak“ (Danija – Italija) spektakliai labiau kameriniai, reikalaujantys artimesnio kontakto su žiūrovu. Vienatvė yra dažnai besikartojanti „Teatro Só“ pastatymų tema. Jų spektaklis „Sorriso“ („Šypsena“) – tai lyrinis pasakojimas apie vienos senjorų poros gyvenimą, istorija apie nesibaigiančią meilę net tada, kai kažkuris iš jų palieka šį pasaulį. Išėjusiojo siela laimina likusį gyventi sutuoktinį, gyvendama jį mylėjusio žmogaus kvėpavimu, laukdama kito susitikimo. Užtat vien pavadinimas „Gyvenimas puikus!“ nuteikia optimistiškam susitikimui ir sufleruoja, kad liūdėti šio vaidinimo metu tikrai neteks.

„Dansk Rakkerpak“ muzikinis bufonados spektaklis – tai himnas gyvenimo grožiui ir visiems paprastiems dalykams, kurie gyvenime yra svarbūs. Tai pasakojimas apie dviejų kultūrų susidūrimą, draugystę, naują pradžią ir viltį, suprantamas įvairaus amžiaus žiūrovui bet kurioje pasaulio vietoje. Abiejų grupių spektaklius matys ir Nidos publika.

Nors gatvės teatras Lietuvoje dar neturi gilių ilgamečių tradicijų, „lietuviška“ programa bus ne mažiau įdomi ir intriguojanti, nes kolektyvai ruošia naujas „Šermukšniui“ skirtas programas. Žvejų rūmų pantomimos teatras „A“ parodys atnaujintą mimų vaidinimą-žaidimą „Iškasenos“. Iš praeities atvykę personažai į jiems „keistą“ XXI amžių, sukurs žaismingą atmosferą bei kels gerą nuotaiką. Festivalio atidarymo spektaklyje jų pasirodymą „pagarsins“ mušamųjų projekto „Perk-Unija“ muzikantai.

Klounų teatro studija „Dulidu“ muzikinį klounados spektaklį-paradą „Let‘s Jazz!“ rekomenduoja žiūrovams nuo 4 iki 99 metų. Tai bus improvizacijos džiaugsmo ir humoro pasirodymas, istorija apie du klounus, kurie su savo klajoklių vagonėliu atsidūrė mūsų mieste. Kaip „atsikratyti“ baimių? Gal jas reikia pažinti ir prisijaukinti džiazuojant? O koks džiazas be varinių triūbų? Tad „Dulidu“ į kompaniją kviečiasi ir Klaipėdos džiazo orkestro muzikantus.

Kaskart „Šermukšnyje“ kartojasi intriga – ką naujo ir stebėtino parodys mūsų teatro šamanas Benas Šarka? Benas per du pastaruosius dešimtmečius nedalyvavo tik viename „Šermukšnyje“. Šiemetinė intriga jau vien būsimo vyksmo pavadinime – „Sausos gyslos, drėgnos žarnos“, kurį B. Šarka ruošia kartu su šiuolaikinio šokio atlikėjais Rūta Butkus ir Mariumi Pinigiu. Jie savo „kortas atskleis“ tik vienintelio pasirodymo festivalyje metu. Dar viena intriga, kad prie šio trio prisijungs visa kompanija garsių menininkų, kurios sudėtį B. Šarka paskelbs prieš pat renginį. Vyksta kūrybinis procesas…

Po ilgokos pertraukos „Šermukšnyje“ vėl dalyvaus Šeiko šokio teatras. Iš ankstesnių festivalių žiūrovai prisimena trupės „Padi Dapi Fish“ ir jos šokėjų solinius pasirodymus. Buvo planuota naujo spektaklio premjera, bet susirgus choreografui nebespėta tai įgyvendinti.

„Šermukšnyje“ pamatysime prancūzų choreografo Alban‘o Richard‘o kartu su Agnija Šeiko sukurto spektaklio „Pareiškiu – Brandir“ naują adaptaciją atviroje erdvėje. Šiame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui skirtame šokio spektaklyje žiūrovai galės iš labai arti pažvelgti į individo ir kartu visos tautos siekį besąlygiškai būti savimi ir laikytis niekieno neprimestų nuostatų bei vertybių. Kaip išsaugoti save, nepaisant socialinių, politinių, etinių, religinių aplinkybių?

„Senųjų menų studija“ iš sostinės jau gerai pažįstama nuolatiniams „Šermukšnio“ žiūrovams. Čia buvo rodyti sėkmingai visame pasaulyje kuriančio ispanų režisieriaus Adriano Schvarzstein‘o darbai „Atvykėliai“ ir „Šv. Genezijaus kelionė per Europą“. 21-ajame festivalyje pamatysime naujausią jo kurtą linksmą muzikinį gatvės spektaklį „Gekumen“ („Sugrįžo“). Juo režisierius siekia atgaivinti atmintį, kuomet žydai sudarė ženklią Lietuvos gyventojų dalį, o Vilnius buvo svarbus Europos žydų kultūros miestas.

„Aš kuriu savo spektaklio dramaturgiją ir išgalvoju personažus, prisimindamas realų žmogų. Nepaisant dokumentinio scenarijaus konteksto, mūsų spektaklyje atmintis, muzika ir fantazija – svarbiausi mūsų palydovai. Kaip ir gyvenime.“, – sako A. Schvarzstein‘as.

„Šermukšnyje“ pirmąkart dalyvaus jauniausio Lietuvos teatro žanro – naujojo (šiuolaikinio) cirko atstovai. Žiūrovai pamatys autorinių Lietuvos ir užsienio naujojo cirko kūrėjų triptiką. Kęsto Matusevičiaus siurreali komedija „Aš, drabužiai ir kas jie?“ įtrauks į magišką pasaulį, kuriame drabužiai pradeda kvėpuoti ir atgimsta kaip mistinės būtybės. Šiame monospektaklyje susipina fizinė komedija, klounada ir objektų manipuliacija naudojant drabužius. Aino Mäkipää iš Suomijos spektaklyje „Jugglescapes“ ieško kaip išlaisvinti kamuoliukų ir kūno judėjimą. apjungdama žongliravimą ir šokį. Negana to, šią itin daug tikslumo ir kruopštumo reikalaujančią discipliną menininkė perkelia iš įprastos scenos į lauką, kur sudėtingos kamuoliukų kombinacijos susilieja su įvairiais kraštovaizdžiais.

Tarptautinis duetas – lietuvis Džiugas Kunsmanas ir meksikietis Adrian Carlo Bibiano spektaklyje „Ryšio beieškant“ ieško neverbalinio kontakto tarp akrobato ir šokėjo. Jų spektaklis inpiruotas pastarųjų metų įvykių pasaulyje, t.y. pandemijos, kuri privertė daugelį žmonių atsiriboti vienas nuo kito. Naudodamiesi skirtingomis judesio kalbomis, atlikėjai šia tema sieks sukurti neįprastą, bet atvirą bendravimą tarp žiūrovų.

FESTIVALIO PROGRAMA

Liepos 2 d.

Bastionų kompleksas. Jono kalnelio sala

19 val. Pantomimos teatras „A“ / Mušamųjų projektas „Perk-Unija” – „Iškasenos“ (premjera)
20 val. Dansk Rakkerpak (Danija – Italija) – „Gyvenimas puikus!“
21 val. Teatro Tascabile Di Bergamo (Italija) – „Valsas“
22 val. antagon theaterAKTtion (Vokietija) – „Paketas“

Nida. Aikštė prie restorano „Sofa De Pancho” (Pamario 24b)

19 val. Teatro Só (Portugalija) – „Šypsena“

Šventoji. Centrinė aikštė

20 val. Teatr KTO (Lenkija) – „Peregrinus“

Liepos 3 d.

Bastionų kompleksas. Jono kalnelio sala

12 val. Šeiko šokio teatras – „Pareiškiu – Brandir“
13 val. Klounų teatro studija „Dulidu“ / Klaipėdos džiazo orkestras – „Let‘S Jazz!‘‘ (premjera)
20 val. Teatro Só (Portugalija) – „Šypsena“
21 val. Teatr KTO (Lenkija) – „Peregrinus“
22.30 val. Teatro Tascabile Di Bergamo (Italija) – „Valsas“

Klaipėdos lėlių teatro kiemelis (Vežėjų g. 4)

17 val. Pantomimos teatras „A“ – „Iškasenos“ (Premjera)
18 val. Senųjų menų studija – „Gekumen“

Nida. Aikštė prie restorano „Sofa De Pancho” (Pamario 24b)

19 val. Dansk Rakkerpak (Danija – Italija) – „Gyvenimas puikus!“

Liepos 4 d.

Bastionų kompleksas. Jono kalnelio sala

12 val. Šeiko šokio teatras – „Pareiškiu – Brandir“
13 val. Klounų teatro studija „Dulidu“ / Klaipėdos džiazo orkestras – „let‘s Jazz!‘‘ (premjera)
19 val. Teatro Só (Portugalija) – „Šypsena“
20 val. Dansk Rakkerpak (Danija – Italija) – „Gyvenimas puikus!“
21 val. Teatr KTO (Lenkija) – „Peregrinus“

Klaipėdos lėlių teatro kiemelis (vežėjų g. 4)

15 val. Senųjų menų studija – „Gekumen“
16 val. Naujojo cirko triptikas: Kęstas Matusevičius – „Aš, drabužiai ir kas jie?“; Aino Mäkipää (Suomija) – „Jugglescapes“; Džiugas Kunsmanas / Adrian Carlo Bibiano (Meksika) –„Ryšio beieškant“
17 val. Šarka / Butkus / Pinigis & CO. – „Sausos gyslos, drėgnos žarnos“ (premjera).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - ne tik tradicinė margučių alėja, bet ir ją lydinčios liaudies melodijos

Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This