Lietuviai šluoja kelialapius – nebaugina ir išaugusios kelionių kainos

Verslas

Birželį daugumai šalių sušvelninus karantino reikalavimus, šiuo metu Lietuvos kelionių agentūrose vos spėjama suktis parduodant kelialapius. Šis sezonas išsiskiria tuo, kad didelė dalis tautiečių iš karto užsisako po keletą kelionių, vienur ketindami keliauti liepą, kitur – rugpjūtį, ir dar rezervuodami kelialapius vaikų rudens atostogų metu. Kelionių ekspertai dalinasi keliais pastebėjimais, kuo išsiskiria keliavimas šiais metais.

Asociatyvi portalo archyvo nuotr.
Lėktuvų bilietai sparčiai tirpsta

„Iki birželio pradžios kelionių užsakymų kas savaitę po truputį daugėjo, tačiau dar buvo jaučiamas žmonių neužtikrintumas dėl kelionių sąlygų. Kaustė abejonės dėl būtinybės izoliuotis, kiekviena šalis taikė skirtingus karantino reikalavimus, – pranešime spaudai pasakoja „Kelionių panoramos“ vadovė Kristina Graužinienė. – Tačiau situacija pasikeitė kone per vieną naktį, kai dauguma turistų pamėgtų šalių paskelbė apie suvaržymų švelnėjimą. Išsiilgę atostogų svetur, lietuviai perka po dvi–tris keliones iš karto – matome, kad taip elgtis skatina ir sukauptos atostogų dienos, ir karantino metu sutaupyti pinigai.“

Kelionių ekspertė pastebi, kad smarkiai išaugusią paklausą kaitina ir darbuotojams suteikta galimybė dirbti iš kitų šalių. Įsigiję poilsinę kelionę vienur, darbostogautojai kitam vasaros mėnesiui užsisako kitą kelionę, kurios metu jie galėtų dirbti, o šeimos nariai toliau ilsėtis.

Tačiau smarkiai išaugusi kelionių paklausa jau atsisuko ir kitu galu. Nors skrydžių iš Vilniaus vis daugėja, lėktuvų bilietai išgraibstomi dar sparčiau, todėl ilgiau svarstantys keliautojai po kelių dienų už skrydį ta pačia kryptimi priversti mokėti brangiau. Pvz., kelionės kaina į Turkiją nuo birželio vidurio išaugo iki trečdalio, o į Graikiją – pusantro karto.  

Viešbučiai nebesutalpina visų norinčiųjų

Negana to, kas savaitę kainas kelia ir kurortuose įsikūrę viešbučiai.

„Situaciją kaitina ir tai, kad tuo pačiu metu apie leidimą savo piliečiams atostogauti Turkijoje paskelbė ir Rusija. Vienu metu keliones naujai užsirezervavo daugiau kaip 500 tūkstančių rusų turistų, todėl populiariausi viešbučiai naudojasi proga kelti kainas“, – aiškina K. Graužinienė.

Pasak kelionių agentūros vadovės, šiemet finansiškai naudingiau arba įsigyti keliones iš anksto, arba būti pasirengusiems pasinaudoti paskutinės minutės pasiūlymais.  

„Dar galima surasti kelionių savaitei į keturių žvaigždučių viešbutį nuo 250 Eur, tačiau tokių pasiūlymų nuolat mažėja, ir tai greičiausiai bus paskutinės minutės pasiūlymas arba poilsis ekonominės klasės viešbutyje. Vien per birželį vidutinės populiariausių kelionių kainos išaugo penktadaliu“, – pastebi K. Graužinienė.

Dėmesys – saugumui

Kelionių ekspertė taip pat pastebi, kad lietuvių pamėgti Turkijos kurortai itin daug dėmesio skiria saugumui. Visos viešojo naudojimosi erdvės yra nuolat dezinfekuojamos, personalas griežtai dėvi kaukes. Pasikeitė ir maitinimo būdas. Paslaugų paketu „viskas įskaičiuota“ garsėjantys viešbučiai jau pernai pakeitė aptarnavimo būdą, nebeliko galimybės poilsiautojams patiems krautis maistą į lėkštes.

„Panašu, kad toks aptarnavimo būdas išliks ilgam. Jis yra ne tik higieniškesnis, bet ir sveikesnis – nebematyti keliais aukštais maistu prikrautų lėkščių, gerokai mažiau maisto išmetama, – pasakoja K. Graužiniene. – Ir nors viešbučių svečiai, kaip ir anksčiau, patikusių patiekalų gali prašyti kiek tik geidžia, dabar porcijos ant stalų atrodo kur kas sveikiau.“ 

Be to, pastebi kelionių ekspertė, aukštesnės kategorijos viešbučiai suteikia galimybę maitintis nepriklausomai nuo fiksuotų pusryčių, pietų ir vakarienės valandų – tai leidžia sumažinti žmonių susigrūdimą ir išskaidyti poilsiautojų srautus.

Pasak K. Graužinienės, pernai tautiečiai atostogas daugiausiai praleido Lietuvoje arba kaimyninėse Baltijos šalyse bei Lenkijoje, o šiemet didžiausio populiarumo vėl sulaukė Turkija, Graikijos salos, Kipras, Kroatija, Juodkalnija, Ispanija ir Bulgarija.

Nuo šių metų pradžios „Kelionių panorama“ pardavė 1200 kelialapių. Trečdalis birželį nutarusių keliauti poilsiautojų įsigijo bent dvi arba tris keliones. Absoliuti dauguma suaugusių keliautojų, perkančių kelialapius, teigia esantys vakcinuoti – pasiskiepyti juos paskatino noras saugiai keliauti.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d. Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį galės ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

ELTA

Seimas pritarė kailinių žvėrelių fermų naikinimui

Ketvirtadienį Seime vykusio lemiamo balsavimo metu parlamentarai pritarė įstatymo projektui dėl kailinių žvėrelių fermų draudimo Lietuvoje. Įstatymo projektu draudžiama laikyti ...
2023-09-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Iš Baltijos šalių labiausiai grynųjų atsisakyti nenori lietuviai

Šį pavasarį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje atliktas tyrimas parodė, kad populiarėjant atsiskaitymui kortelėmis ir kitais būdais, gryniesiems pirmenybę toliau planuoja ...
2023-08-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This