Vietoj karantino – ekstremalioji situacija

Politika, Svarbu

Kaip ir žadėta, nuo liepos 1 d., šio ketvirtadienio, šalyje atšaukiamas karantino režimas, kurį pakeis vadinamoji valstybės lygio ekstremalioji situacija.

Tam pirmadienį savo posėdyje pritarė Ministrų kabineto nariai. Tačiau numatomi pokyčiai posėdyje detaliai aptarti nebuvo, konstatavus tik, jog nemažai ribojimų vis tiek išlieka, juos perkėlus iš karantino nutarimo.

Pasak A. Dulkio, „kaukės būtų privalomos ten, kur yra kontaktas su paslaugų gavėju ir tiekėju”. Palmiros Mart nuotr.

„Iš vienos pusės turime gerėjančią epidemiologinę situaciją, bet vis tiek koronaviruso grėsmės rizika išlieka didelė, ypač nors nedideliu mastu, bet plinta atmaina delta, todėl neatmestina ir atsinaujinančio sergamumo bangos pasireiškimo galimybė (…) Taip pat turime ir nemažai iššūkių su vakcinacijos tempais, kurie yra labai svarbūs dėl naujos sergamumo ligos bangos suvaldymo”, – pristatydamas klausimą, sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Jo teigimu, nors patalpose kaukių dėvėjimas, esant ekstremaliajai situacijai, jau tik rekomenduojamas, „kaukės būtų privalomos ten, kur yra kontaktas su paslaugų gavėju ir tiekėju”.

Taip pat jis pabrėžė, jog ir toliau bus privalu laikytis saugaus atstumo tarp žmonių, srautų valdymo bei įprastų higienos reikalavimų.

Bene daugiausia apribojimų išlieka lankant ir organizuojant masinius renginius, prie kurių priskirtina ir artėjanti Jūros šventė.

Jų organizatoriai privalės užtikrinti, kad būtų valdomi žiūrovų srautai, laikomasi saugaus atstumo tarp žmonių.

Atvirose erdvėse renginius bus galima stebėti neribotam dalyvių skaičiui ne tik iš sėdimų vietų, tačiau uždarose erdvėse organizuojamuose renginiuose žiūrovai ir dalyviai renginį galės stebėti tik iš sėdimų vietų, jas užpildant ne daugiau kaip 75 proc.

Išlieka reikalavimas į renginius registruotis iš anksto, bilietus įsigyti tik el. būdu.

Vaikų vasaros stovyklų grupėse, kituose renginiuose uždarose erdvėse galės dalyvauti tik iki 30 vaikų, išskyrus, kai vaikų stovykloje dalyvauja tik vaikai ir darbuotojai.

Nutarime taip pat lieka nuostata nuo karantino nukentėjusioms įmonėms ir toliau taikyti valstybės pagalbos priemones.

Akcentuota, jog daugelis konkrečių ribojimų bus nustatyti atskirais operaciją vadovo sprendimais.

Nutarimas priimtas su atitinkamu protokoliniu sprendimu, Vyriausybės vadovei Ingridai Šimonytei nurodžius sveikatos ministerijai per dvi savaites išgryninti kriterijus, kuriems esant būtų grįžtama į karantino režimą.

„Kokius rodiklius dabar vertinsim, kai situacija yra kitokia, nei buvo metų pradžioje, kad nebūtų taip, kaip praėjusį rudenį, kai sprendimai buvo priimti pernelyg vėlai”, – sakė premjerė.

Jos teigimu, būtų gerai, kad į karantino režimą grįžti nebetekų.

„Bet mes matom, kad net ir tose šalyse, kur skiepijimo mastai yra gerokai didesni ne Lietuvoje, atvejų skaičius kai kur auga pakankamai sparčiai”, – sakė premjerė.

Ji neatmetė galimybės, jog, pablogėjus situacijai, karantinas gali būti sugrąžintas į atskiras savivaldybes.

4 Comments

  1. Lina

    Marazmas ir tiek. Nesusigaudo realioje situacijoje. Valdininkėliai, nurodymų davėjai ir bauduotojai, toli eiti nereikia, vieną dieną į darbą ir atgal nuvykite viešuoju transportu. Arba atvažiuokit prie jūros, sausakimši autobusai. Ir niekas nemirė. Karantino nebus, o ekstremali liks, kaip pinigų davėja.

    Reply
  2. Viltauta

    Tai kaip su galimybių pasu?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Kol kas iki galo neapsisprendė – vienur reikės, kitur- ne, bus atskiri parėdymai. Ir toliau reikės kavinių viduje, kai kuriuos renginiuose, jei daug žiūrovų ir pan.

  3. pinigų medis

    Nutarime visur yra nuorodos į operacijų vadovo sprendimus. Pabandykite šiuos sprendimus atidaryti: https://sam.lrv.lt/koronavirusas. Man išmeta klaidą 503 Service Temporarily Unavailable. Štai taip 🙁 Tikras bardakas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Turtingiausias tarp kandidatų į prezidentus - Ignas Vėgėlė, neturtingiausias - Dainius Žalimas

Penktadienį, balandžio 12 d., likus 30 dienų iki Respublikos prezidento rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This