Klaipėdoje – pirmosios „Blue Growth Leaders Academy“ laidos išleistuvės

Aplinkosauga

Klaipėda – dar vienu žingsniu arčiau mėlynosios ekonomikos proveržio: birželio pabaigoje mokslus baigė pirmoji „Blue Growth Leaders Academy“ laida. 37 verslo, savivaldos bei visuomeninių organizacijų atstovai, netrukus laikysiantys pažymėjimus savo rankose, po 9 mėnesių nuotolinio mokymosi nekantrauja, kada įgytas žinias ir kontaktus galės panaudoti praktikoje.

9 mėn paskaitų klausėsi 37 verslo, savivaldos bei visuomeninių organizacijų atstovai. Organizatorių nuotr.

Tačiau prieš iškilmes dalyvių dar laukia vienas svarbus darbas – grupių baigiamųjų projektų pristatymas. Nors šie darbai, pasak jų vadovo Vaidoto Levickio, yra inovatyvūs ir kuriantys ateitį, tačiau geriausiu bus paskelbtas tik vienas. Laimėtoju bus pripažintas projektas, sulaukęs daugiausia dalyvių–investuotojų palaikymo.

Akademijos dalyviai neabejoja, kad įgytas žinias ir profesinius kontaktus pritaikys savo kasdieniame darbe. Tai turėtų būti reikšmingas postūmis ne tik jiems, bet ir Klaipėdai, siekiančiai tapti pasaulinio lygio mėlynosios ekonomikos ir sparčių sprendimų miestu.

Nuo praėjusių metų spalio pradžios iki šių metų birželio pabaigos akademijos dalyviai Klaipėdos universitete (KU) klausėsi tarptautiniu mastu vertinamų mokslininkų ir praktikų žinių apie laivybą, uostus, biotechnologijas, akvakultūrą ir kitas perspektyvias sritis. Uostamiestis viliasi, kad ši programa suteiks pagreitį mėlynosios ekonomikos augimui.

Įdomios paskaitos ir naudingi profesiniai kontaktai

Į mėlynojo sektoriaus subtilybes visus šiuos 9 mėnesius gilinosi ir KU mokslininkė, KU atžalinės įmonės „Inobiostar“ įkūrėja Tatjana Paulauskienė. Studijomis moteris liko labai patenkinta ne tik dėl įdomios, naujausios informacijos ir profesionalių lektorių, bet ir užmegztų naudingų kontaktų su vietos kolegomis.

„Šiais metais Klaipėdos universiteto išorinio vertinimo metu tarptautinės ekspertų grupės vadovas prof. dr. Jethro Newton pasakė „Blue Growth Leaders Academy is example of excellence of Klaipeda University“ (liet. – „Blue Growth Leaders Academy” yra Klaipėdos universiteto pranašumo pavyzdys“). Manau, kad tai yra reikšmingas įvertinimas ir šios programos pripažinimas. Asmeniškai sutinku su tokiu aukštu vertinimu. Kai kuriuos lektorius jau pažinojau, todėl net neabejojau, kad išgirsiu naujausią informaciją. Taip pat tikėjausi vertingų diskusijų, susipažinti su įdomiais žmonėmis. Mano lūkesčiai buvo pilnai patenkinti,“ – pranešime spaudai cituojama mokslininkė.

Paskaitų metu tarptautiniai ekspertai–praktikai pristatė mėlynojo augimo sektorių apžvalgą, tendencijas ir naujoves. Programos dalyviai dalinosi savo žiniomis ir patirtimi. Tai padėjo labiau pažinti mėlynojo augimo subtilybes.

„Ne mažiau svarbi yra ir profesinių kontaktų tinklo plėtra. Džiaugiuosi turėdama galimybę dalyvauti šioje unikalioje programoje ir pažinti įdomius žmones – savo srities ekspertus. Neabejoju, kad ateityje turėsime bendrų projektų ir iniciatyvų,“ – kalbėjo T. Paulauskienė.

Rudenį prie programos ji rekomenduoja prisijungti visiems, kurie turi ambicijų ir noro prisidėti prie mėlynojo augimo Baltijos jūros regione.

T. Paulauskienė planuoja programos metu įgytas žinias pritaikyti dėstydama, taip pat kurdama inovacijas mėlynojo augimo srityje.

„Pavyzdžiui, šiuo metu Klaipėdos universitetas kartu su atžaline įmone „Inobiostar“, kuriai vadovauju, vysto du inovatyvius produktus – („InnoAerogel“ – iš popieriaus atliekų pagamintą naftos teršalų sorbentą bei biologinę naftos teršalų valymo technologiją), kurie yra priskiriami prie mėlynųjų biotechnologijų, kuomet vandens organizmai panaudojami naftos teršalų valymui jūroje ir uosto akvatorijoje,“ – sakė pašnekovė.

Darbai, kuriantys ateitį

Baigiamųjų darbų ir projektų vadovas V. Levickis tikino, kad programos lektoriai ir svečiai siekė parodyti jos dalyviams, kad neišnaudotų galimybių yra visa jūra. O projekto tikslas – rasti toje jūroje vieną auksinę idėją, išbandyti ją su profesionalais.

Iš šešių baigiamųjų darbų bus renkamas vienas laimėtojas. Įdomu tai, kad darbus vertins ne lektoriai, bet kiti programos dalyviai – jie kaip investuotojai galės atiduoti savo balsą ir menamus pinigus labiausiai patikusios idėjos autoriams. Už save balsuoti nebus galima.

Pasirinkta vertinimo metodika, pasak jo, geriausiai atspindi rinkos situaciją – resursai yra riboti, ir laimi ne gražiausios prezentacijos autorius ar įdomiausiai kalbantis žmogus. Laimi pasiūlęs naudingiausią ir aktualiausią idėją. O baigiamieji darbai, V. Levickio teigimu, iš tiesų gali virsti kūnu ateityje, jei tik jų autoriams užteks drąsos.

„Žiūrint į geriausius darbus, jų pradžias, mano nuomone, tai yra idėjos, kuriančios ateitį, ir kuriančios gerbūvį ne tik tai mažai grupei, bet ir platesnei grupei žmonių, ir tai labai džiugina. Jeigu užteks drąsos, tai iš tikrųjų bus labai gražūs dalykai,“ – apibendrino pašnekovas.

INFORMACIJA

Strategijoje „Klaipėda 2030“ įvardintas siekis tvariai naudoti jūrinius išteklius ir paskatinti mėlynosios ekonomikos augimą. KU, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko, Jūrinio klasterio bei Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros „Klaipėda ID“ inicijuotas „Blue Growth Leaders Academy“ projektas – svarbus įrankis siekiant strategijoje užsibrėžtų tikslų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos universiteto mokslininkių sukurta biotechnologija jau turi ES patentą

Džiugi žinia Klaipėdos universiteto (KU) mokslo bendruomenėje: dr. Marijos Kataržytės ir dr. Tatjanos Paulauskienės sukurta biotechnologija naftos išsiliejimams jūroje neutralizuoti ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

Verslas

Verslas ir mokslas vienija jėgas naujai ekoinovacijai kurti ir plėtoti

Mėlynosios ekonomikos tematikai skirtoje konferencijoje „Klaipėda Manifesto“ pasirašyta trišalė bendradarbiavimo sutartis uostamiesčio mokslininkų kuriamai ekoinovacijai toliau plėtoti. Naujas produktas, kuris ...
2023-10-10
Skaityti daugiau

Miestas

Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This