Liberalai priekaištauja opozicijai dėl nenoro mažinti Seimo narių amžiaus kartelę

Politika

Antradienį parlamente svarstant Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pateiktą konstitucinių pataisų projektą, kuriuo siūloma Konstitucijoje nustatytą 25 metų amžiaus ribą, norint tapti Seimo nariu, sumažinti iki 21 metų, dalis opozicijos atstovų šiam siūlymui išreiškė nepritarimą.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas klaipėdietis Eugenijus Gentvilas teigia, kad tokiu elgesiu opozicija parodo savo veidmainiškumą.

„Opozicija nėra nuosekli. Iš vienos pusės, nuolat kartoja, kad valdančioji koalicija jų negirdi ir ignoruoja, tačiau, kai ateina laikas veiksmais įrodyti savo kalbas, patys stabdo platesnio atstovavimo iniciatyvas. Vis girdime priekaištą valdantiesiems, jog „reikia kalbėti su visais“. Mes, liberalai, sakom, kad reikia ne tik kalbėti, bet ir įgalinti veikti. Šiuo atveju – atverti duris jaunimui ateiti į Seimą“, – pranešime cituojamas E. Gentvilas.

Europos Sąjungoje Lietuva yra numačiusi vieną aukščiausių amžiaus barjerų patekti į nacionalinį parlamentą – 25 metus. Tokią aukštą kartelę taiko tik Italija, Kipras ir Graikija.

„Situacija yra daugiau nei keista – žmogus gali atstovauti Lietuvai Europos Sąjungos institucijose, bet negali spręsti nacionalinio lygio klausimų. Šios pataisos sudarytų galimybę jaunimui anksčiau įsijungti į politinius procesus ir sprendimų priėmimą“, – sako Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, neringiškis Andrius Bagdonas.

Pasak jo, iš amžiaus cenzo mažinimui nepritariančių politikų pasigirsta būgštavimai, kad Seimą užplūs jaunimas be patirties. Tačiau, anot politiko, savivaldybių rinkimai rodo visai kitą situaciją, o aktyvus jaunimas nori įsitraukti į politiką – su kiekvienais rinkimais balsuoti ateina vis didesnė dalis jaunimo.

„Po savivaldybių rinkimų reformos iš maždaug 1500 išrinktų tarybų narių tik du buvo aštuoniolikamečiai. Taigi, rinkimų amžiaus cenzo sumažinimas dar nereiškia, kad priėmus Konstitucijos pakeitimą Seimą užplūs trečiakursiai, nes pirmiausia kiekvienas kandidatas turi užsitarnauti rinkėjų palaikymą. Tačiau žmogus jau nuo 21 metų galės kaupti politinę patirtį, susipažinti su rinkimų procesu ne tik nešiodamas vyresnių kolegų skrajutes, bet ir pats aktyviai dalyvaudamas“, – sakė A. Bagdonas.

1 Comment

  1. Jambas

    Kieno iš seimūnų vaikučiai ar kt. giminaičiai greit sulauks 21? Neįstojo koks pimpačkiukas aukštojon – eik seiman, prie lovio, ten išminties nereikia: nori balsuoji, nori ne; kalbėk su troliais, kas ant liežuvio užeina; atostogauk, kai dirbt atsibosta; svarbu žinoti, prie ko pritapti, o su kuo sutapsi – toks ir patapsi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This