Neringoje – tarptautinis muzikos festivalis „N žemė“

Regionas

Tarptautinis muzikos festivalis „N žemė“ liepos 2-9 dienomis neria į Lietuvos kultūros sostinės metus ir kviečia vėl susitikti Kultūros saloje.

Ryšius kurianti muzika, pasak festivalio vadovo Mindaugo Bačkaus, jungs operą, šiuolaikinį šokį, performansą, poeziją, kvies bendrauti, įsiklausyti ir drauge ieškoti žmoniją jungiančių tiltų. Amžinos meilės, nerimo, kūrybos ir tikėjimo klausimai versis netikėčiausiose Nidos erdvėse. 

Organizatorių nuotr.

Septynios festivalio dienos poilsiautojus įtrauks į dešimt skirtingų renginių, išsiskiriančių žanrų įvairove ir nuotaika. Festivalio meno vadovės, choreografės Agnijos Šeiko teigimu, klausytojams siūloma visa emocinė paletė – nuo Beno Šarkos naktinių poezijos skaitymų iki galimybės įsikūnyti į daiktiškas formas menininkės Marijos Baranauskaitės performanse „Violončelėms”.  Netikėtai smagų vakarą žada brolių Bazarų atliekamos M.K Čiurlionio rekompozicijos „Zodiako” tema, o švenčiant Valstybės dieną rasis proga susikaupti Vaclovo Augustino muzikoje. Apmąstyti Neringos gamtos trapumą ir patirtus šviežiausius įspūdžius iš Kuršių nerijos kvies šokio ir muzikos instaliacija „Salos“. 

Ypatinga dovana Neringai taps tarptautinių scenos meistrų kuriamas G. F.  Hendelio operos „Acis ir Galatėja” pastatymas Neringos gimnazijos Sporto salėje. 

Dedikacija džiazo ikonai

Festivalio atidarymo koncerte liepos 3 dieną ištikimų klausytojų lauks susitikimas su pianistu Roku Zubovu. Į „N žemę“ sugrįžtantys „Nepaklusnieji“ pagerbia vieną nepaklusniausių visų laikų muzikų – pianistą, kompozitorių Chick’ą Corea. Pasaulinės džiazo ikonos gyvybė užgeso šių metų vasarį, liepą muzikos virtuozui būtų sukakę aštuoniasdešimt metų. Jo gyvenime persipynė džiazas ir kamerinė muzika, koncertai su simfoniniais orkestrais ir laisvojo džiazo improvizacijos, kuriose derėjo Karibų šalių ritmai ir Persiško pasaulio intonacijos.

Instaliacija „Salos“ – duoklė Neringos istorijai, dabarčiai ir rūpestį keliančiai ateičiai. Nidos švyturyje įsikūrusios „Salos“ kviečia pasinerti į stichišką būseną, kuriamą iš minimalistinės muzikos, judesio, šviesų ir abstrakčių kostiumų. Šio projekto idėjos bendraautoriai kompozitorė Žibuoklė Martinaitytė, choreografė Agnija Šeiko ir violončelininkas Mindaugas Bačkus. 

Dienos metu švyturio erdvė taps gyva paroda. Pastato langai transformuosis į camera obscura, kuri perduoda išorės vaizdus ant švyturio sienų, sukurdama judančius aplinkos paveikslus. Instaliacija bus rodoma kasdien nuo liepos 4 iki 8 dienos. 

Sakrališka valstybės diena

Lietuvos nacionalinės premijos laureato Vaclovo Augustino kūrinio „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“ premjera įvyko Vilniuje. Šiemet, Mindaugo karūnavimo dieną – liepos 6 -ąją, Neringos svečiai kviečiami šį kūrinį patirti iš naujo. 

Tai septynių dalių vokalinė ir instrumentinė kompozicija tradiciniais mišių tekstais mišriajam chorui, styginių orkestrui, dviems solistėms ir skaitovui.

Publikos dėmesio liepos 7 dieną lauks muzikos ir šokio spektaklis „Šv. Genezijaus trupė keliauja į Neringą“. Ugniagesių namai netikėtai taps Italijos Commedia dell Arte, Prancūzijos karališkojo dvaro ar net Anglijos jūreivių linksmo gyvenimo veidrodžiu.

Liepos 7 dieną publikai savo kūrybą pristatys profesionalūs jaunieji Lietuvos kompozitoriai ir choreografai. Netikėtų muzikinių ir judesio prasmių paieškoms diriguos Vykintas Baltakas.

Visas festivalio dienas Nidos bendruomenės namuose vasarotojai ir Neringos gyventojai turės galimybę pasinerti į interaktyvią virtualios realybės instaliaciją „Angelų takais“. 

Tai „puota“ klasikinio meno ir šiuolaikinių technologijų mėgėjams, kurioje Lietuvos genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzika ir dailė susijungia į harmoningą kosminę visumą.  

Pasak kūrėjų Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko, jų trumpametražis animacinis virtualios realybės (VR) filmas, tai „duoklė multimedijos meno pirmtakui ir vienam didžiausių abstrakčiojo meno pionierių Europoje, M.K. Čiurlioniui, kuris sulaužė ribas tarp skirtingo meno formų, kad sukurtų naują savo kosmologija paremtą pasaulį“. 

Opera sporto salėje 

Antikinė istorija apie piemens Acio, gražuolės jūrų nimfos Galatėjos ir vienaakio kiklopo Polifemo dramatišką meilę galėtų atgimti bet kurioje pasaulio scenoje, tačiau ypatinga premjera liepos 9 dieną įvyks Neringos gimnazijos Sporto salėje. Pasaulinio garso menininkai britų klavesinininkas ir dirigentas Trevor’as Pinnock’as, pastatymo autorius Frederic’as Wake Walker’is ir režisierius Peter’is Cant’as, suburti neringiškės operos solistės Laurynos Bendžiūnaitės, pasirinko šią erdvę ypatingam operos ir bendruomenės ritualui. 

Vokiečių baroko kompozitorius Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) operą „Acis ir Galatėja” parašė prieš daugiau nei tris šimtus metų.  Pastatymo Nidoje muzikos vadovas ir dirigentas Trevor’as Pinnock’as teigia, jog G. F. Händel’io operą išvysime tokią, kokią ją sukūrė kompozitorius –  originalią orkestruotę lydės baroko pučiamųjų instrumentų garsai, styginiai grieš  G. F. Händel’io laikų derinime. 

Opera – neringiškės, soprano Laurynos Bendžiūnaitės svajonė ir dovana Lietuvos kultūros sostinei. 

„Seniai norėjau į Neringą atvežti geriausius pasaulio menininkus, su kuriais dirbu pati, kad jie įkvėpę pušų, jūros ir kopų amžiams įsimylėtų Neringą. Geresnės progos nei „Lietuvos kultūros sostinės“ programa negalėjau sulaukti.  G. F. Händel’io opera yra nenugalimos ir nesibaigiančios dainingos meilės istorija, kurios šiandien mums visiems taip reikia” , – sako dainininkė.

Neringos užterštumo portretas 

Festivalis šiemet prasidėjo ekologiniu žygiu per Kuršių neriją, taip, pasak festivalio meno vadovo, violončelininko M. Bačkaus, atiduodama duoklė gamtai už galimybe čia būti ir kurti. 

Antradienį žygeiviai „Už švarią Lietuvą!” savo kelionę pėsčiomis pradėjo Smiltynėje ir liepos 1 dieną baigs Nidoje. Pakeliui bus renkamos šiukšlės pliažuose, prie jūros, marių, pamiškėse, pakelėse. Kasdien žygeiviai jas rūšiuos ir fiksuos Neringos vartotojo portretą. Per tris žygio dienas planuojama nueiti 52 km. 

Žygio sumanytojo, visuomenininko Giedriaus Bučo teigimu, sužinant vartotojo portretą, galima paskatinti ne tik pačius vartotojus keisti savo įpročius, bet ir verslą gaminti aplinkai draugiškas pakuotes. 

Žygio metu taip pat vyks susitikimai su vietos bendruomenėmis. Prie žygeivių kviečiami prisijungti Neringos poilsiautojai. 

Festivalį remia Neringos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba. Festivalio bičiuliai – Nidos kultūros ir informacijos centras „Agila“, „Nidos kempingas“ ir „Nidos stiegė“.

Festivalio organizatoriai širdingai dėkoja Juodkrantės ir Preilos bendruomenėms, Sandrai Berletaitei ir Raimondai Ravaitytei Meyer už pagalbą koordinuojant žygį „Už švarią Lietuvą!“

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Per parą - vos 15 susirgusiųjų COVID-19

Trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtinta 15 naujų susirgimų COVID-19, iš kurių du žmonės užsikrėtė antrą kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga kopia link blogiausius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinta vos 13 naujų susirgimų koronavirusine infekcija: du žmonės užsikrėtė antrą kartą, vienas – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This