Dėstė savo norus dėl aikštės likimo

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Salvija Smolinskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2021-06-30

Komentarų: 16

Labdaros ir paramos fondo „Žaliuok, mano mieste“ iniciatyva rekonstruoti K. Donelaičio aikštę nepatenkinti klaipėdiečiai trečiadienio vakarą rinkosi į  muzikos terapeutės Vitos Glinskytės surengtą meninę akciją. 

Aikštėje praeivių ir akcijos dalyvių laukė kartono lapai bei kreidelės – žmonės buvo kviečiami užrašyti, ką nori matyti šioje aikštėje. Šių užrašų nuotraukos keliaus į miesto savivaldybę.

Salvijos Smolinskaitės nuotr.

V. Glinskytė teigė siekianti, kad Klaipėdos savivaldybė išgirstų gyventojų norus ir nepaverstų žalios aikštės „betonine, šalta”. V. Glinskytė sakė, kad šios akcijos organizavimą paskatino meilė medžiams bei gamtai, kuri yra neatsiejama nuo K. Donelaičio kūrybos.

„Manau, Donelaitis ir medžiai yra neatsiejami dalykai. Juk Donelaičio visa kūryba yra apie gamtą. Aš, visų pirma, be galo myliu medžius ir nemanau, kad Donelaitis labai tam priešintųsi, juk nesakytų, kad viskas turi būti tik apie jį. Svarbiausia, kad turime garbinti ne skulptūras, o žmonių idėjas, juk visoje jo kūryboje tiek daug gamtos. Be gamtos jis greičiausiai nebūtų parašęs keturių metų laikų. Štai todėl man rūpi mūsų žalios erdvės ir mes turėdami tokį lobį, turėtume jį ant rankų nešioti, saugoti, mylėti ir kitiems parodyti”, – kalbėjo mergina. 

Aikštėje skambėjo tiek organizatorės kanklės, tiek Gintariaus ir Giedrės dainos. Taip pat į aikštę atėję klaipėdiečiai gavo ir dovanų – Gintariaus dainų albumą.

Vėliau apie K. Donelaičio skulptūrą buvo ištiesti kartono lakštai su užrašais, ką klaipėdiečiai iš tikrųjų norėtų pamatyti šioje aikštėje.

„Taip, renovuoti aikštę reikia, tačiau nesutinku su visų medžių iškirtimu ir betono grindiniu“, – sakė V. Gilinskytė.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad rekonstrukcijos iniciatoriai – labdaros ir paramos fondas „Žaliuok, mano mieste“ nusprendė atsitraukti nebaigę projekto ir aikštės likimą perduoti į Klaipėdos savivaldybės rankas.

16 Comments

  1. Irena

    Kai nieko nedarai pats , lengviausia kritikuoti.Pateikite nors vieną savų darbų pavyzdį? Miesto viešosios erdvės keičia savo veidą, pastabas galima ir reikia išsakyti viešųjų svarstymų metu.Tiesą sakant abejoju ,ar tie protestuotojai bent matė pateiktą projektą…Diskusijų reikia , bet motyvuotų…Aikštė tuščia ir nejauki …

    Reply
  2. Irena

    Kažkam akivaizdžiai trūksta dėmesio.Reikėtų dėkoti už parengtą projektą … bet kaip visada protestuoja tie, kurie niekada nieko nesukūrė ir nesukurs.Ar yra jie bent vieną medelį pasodinę???

    Reply
    • Loreta

      Gal gerb. Ponia Irena , Jums pačiai trūksta dėmesio? Konstruktyviai protestuoti, argumentuoti ir pykti turi teisę kiekvienas žmogus, kuriam svarbu būti pilietišku, ir kuriam svarbi gimtojo miesto ateitis. Nes 21 amžiuje būtina argumentuoti ir kreipti dėmesį apie žalumos naikinimą. Neužtenka šiasi laikais pasakyti, dėkokite mums valdžiai, kad stvarkėme. Nereikia būti architektais, miestų planavimų ekspertais, kad pastebėtum Klaipėdos renovacinių projektų rezultatus. Trinkelės, trinkelės, trinkelės ir dar kartą pilkos spalvos trinkelės. Palieka betoninės dykumos prieskonis. (Jono kalnelis). Apželdinimas jei ir vyksta, tai palieka įspūdį kaip prievolė, kaip būtinas alibi. Rezultatas miestas apželdinamas tokia neįgalia žaluma. (Pilies gatvėje parkavimo aikštelę nuo važiuojamosios dalies skiria kelios nusususios kalnapušės, ir tokių pavzydžių pilna). Šiltuoju metų laiku šviečiant saulei tokios betoninės dykvietės stipriai įkaista ir aplinkui temperatūra yra keliais laipsniais aukštesnė. Stengiamės prisidėti prie jautrios klimato kaitos temos. Praeis laikas ir tikėkimės, kad į municipalinę valdžią ateis žmonės, kuriems bus labai svarbi gimtojo miesto ateitis, kuriame mielai norėtų kurtis jaunos šeimos, į kurį norėtų pabėgti iš sostinių ir netgi kitų europietiškų miestų startuoliai. Bet tam reikia drąsių ir novatoriškų sprendimų šiuolaikiškai žvelgti į urbanistinį vystymąsį, pagarbos ekologijai ir aplinkai, pagarbos istorijai. Paprasčiau sakant, reikia mylėti savo miestą, kovoti už kiekvieną žalią lopinėlį. Kam malonu skaityti, vokiečių legendiniame savaitrašyje ” Spiegel”, kad Klaipėda tapo gėdinga vokiečių vertelgų ir mūsų miesto praėjusių vadovų sandorių auka, kai į Klaipėdą buvo atvežtos iš Vokietijos toksiškos atliekos ir kažkur užkastos. kad mūsų mieste ekologinis fonas patas prasčiausias yra seniai oficialiai žinoma. Tai šai Ponia Irena, drįstu visiškai nesutikti su Jūsų nuomone. Šiais laikais neužtenka tik suremontuoti.

    • Memelender

      Niekaip nesuprantu Puteikinių kurie taip peikia Jono kalnelį. Juk po rekonstrukcijos ta vieta tapo tikru žmonių traukos centru. Be to buvo iškirsti šabakštynai ir atidengti istoriniai gynybiniai pylimai, o jūs juk sakot kad mėgstat istoriją.
      Dėl parkovkės Pilies gatvėje sutinku ir ją dar nori išplėsti, bet keista kad kažkodėl nelabai girdisi jūsų protestų dėl to (komentarai nesiskaito). Pernai buvo labai išplatintas Šilutės pl. bet Puteikiniams žalumos gynėjams tai neužkliuvo. Beje keista, kaip žalumos gynėjai iki pat šiol nesumastė jog mišku reiktu užsodinti laukus tarp Jūrininkų pr. Ir Draugystės stoties.

  3. Vytautas

    Dabar tai kapinių vieta. Nėra parko, ačiū protestuotojams ir puteikienei

    Reply
    • Ačiū

      Per karšius aikštėje vėsu, o Vytautui norisi daugiau saulės? Aikštė iš pat pradžių net vadinosi liepų aikšte, o pagal projektą turėjo virsti kitokių medžių buveine. Dėkui protestuotojams, gal pavyks išsaugoti istoriją.

  4. Irena

    Kažkam akivaizdžiai trūksta dėmesio.Reikėtų dėkoti už parengtą projektą … bet kaip visada protestuoja tie, kurie niekada nieko nesukūrė ir nesukurs.

    Reply
    • Liudvika

      Ponia, Irena puiku, kad gyventojų norus, pastabas viešai išsako ne tik Klaipėdos žalieji, kuriuos kaltina atstovaujančius grupelės nuomonę, bet ir kiti nieko bendro su jais neturintys, bet siekiantys to paties. O Klaipėdos žalieji ir projektus matė, nagrinėjo, konsultavosi su specialistais ir viešai išvadas pateikė. Gal žmogus šios situacijos ir nežino, bet tai esmės nekeičia. Jei projektas dovanojamas miestui, tai miesto žmonių norų ir reikia išklausyti. Asmeniškai siūlėme ne vieną iniciatyvą, bet ją atmesdavo arba tuščiais pažadais maitino. Tik tiek, Irena galiu pasakyti, kad situacija dabar keičiasi ir į siūlymus yra reaguojama. Tai, kad pilietiškų žmonių skaičius auga-geras ženklas.

  5. C7

    Nu mūsų savivaldybė sunkiai, lėtai, brangiai, bet su daugeliu savo projektų juda. Skverą Puodžių g tvarkė ir pabaigė, Tremtinių skverą padarė (beje, medžius išsaugojo), Ferdinando aikštę užstrigo, bet sutvarkė. Danės skveras pabrango, vėluoja, bet juda. Atgimimo aikštė akivaidžiausias feilas, bet čia daugiau ne savivaldybės administracijos, bet politikų problema, nesugebėjimas priimti sprendimus, per daug interesų – Ambertono, Viktorijos ir kt. Visgi daugelis projektų per 3-4 metus įvyksta.
    Visuomenininkai ėmėsi Donelaičio skvero, bet patys užstrigo, įsipainiojo į interesus dėl medžių ir pan.
    Toks vaizdas, kad jei projektą būtų dariusi savivaldybė, bet ne visuomenininkai, nuo 2017 metų jau turėtume apčiuopiamesnius rezultatus. Apsiimtas per didelis kąsnis.

    Reply
    • Intersai

      Taip, jei savivaldybė būtų buvusi užsakovu, aikštė seniai būtų buvusi sutvarkyta. O dabar nei viešojo, nei privataus intereso tenkinimas

  6. Medkirtys

    Tie medžių mylėtojai nori, kad miestas atrodytų kaip kūtvėla. Netgi medžiai mieste turi atrodyti estetiškai, o ne kaip metus neplauta bomžo galva.

    Reply
    • Loreta

      Medkirčiui:
      tamsta esate švelniai tariant durnius. Medžius reikia prižiūrėti, genėti, puoselėti. Tam reikalingi pinigai, etatai, biudžetas ir valia skirti biudžetą. Tuomet neatrodys tie medžiai kaip Jūs sakote Kūtvėlos ir nereikės jų tiek daug iškirsti . Mes visis atsakingi ir privalome ateities kartoms palikti žalią miestą, o ne iki neatpažinties suniokotą, išpjautą.

  7. Petrikonis Petras 71 metų pensininkas, buvęs jūrininkas

    Kiek dar tie „profesionalai” viso ko stabdžiai terorizuos miestą savo perdėtu jautrumu ir sunkiai suvokiamu begaliniu aršumu. Juk tai jau kvepia patologija. Žmonės nori sutvarkyti aikštę, surinko pinigus…, o čia šast iš krūmų Puteikienė – netinka, medžius išraus trinkelių priklos. Ir tai jau dešimt metų. Kiek tas durnynas dar truks? yra mieste valdžia ar tik UAB organizuojanti festivalius?

    Reply
    • Dar ne pensininkas

      Kas kokius pinigus surinko? Gal draugų ratelis ketino pasidalinti?

    • LT

      Petrikoniui pensininkui: Jei žmonės surinko pinigus, tai nereiškia, kad jie turi teisę savo skonį, savo matymą, savo išrinktą premijų laureatą ir jo vizija miesto viešai erdvei užkarti. Dabar tie pinigų rinkėjai yra nusivylę, jie taip stengėsi, norėjo kaip geriau, o gavosi kaip visada. Gaila geros iniciatyvos. Bet būtina suprasti ir įsiklausyti, kad tai miestas, ir jame negali elgtis kaip panorėjęs, kaip savo privačiame kieme. Geriau jau nacionalinės premijos laureatas architektas ir jo užsakovai įsigilintų į faktą, kad labai daug miestiečių skaudžiai reaguoja į žalių plotų netektį. Juk per labai nedaug pastarųjų metų miestas taip radikaliai pasikeitė, neteko milžiniško kiekio žalumos. Donelaičio aikštės prieigos neteko daugybės senų, galingų medžių, o kas atsodinama yra miesto tipo modifikuoti daugių daugiausiai medeliai. Žmonės yra jautrūs, o ne patalogiški. Architektams, aikščių erdvių planuotojams būtina įsiklausyti į miesto pulsą.

  8. Joris

    Kokios gausios protestuotojų gretos! Absoliuti miestiečių dauguma susirinko! O šiaip tie patys profesionalūs protestuotojai, nesvarbu kokia tema, jie visada prieš. Dabar savivaldybės neniškiai tikrai galės sakyti, kad miestiečiai prieš… Kiek čia iki rinkimų liko? Gal tų atsitiktinių, tiek ilgai, net per ilgai, užsibuvusių miesto valdžioje nebeliks.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Meras žinojo apie medžių kirtimą Donelaičio aikštėje*

Mūsų miestelio meras Arvydas Vaitkus į Želdynų apsaugos komisiją yra delegavęs savo ištikimą bendražygį ir sponsorių Arūną Tumą. Savo ausis, ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Valdžios planai: pusę Želdynų priežiūros komisijos sudarys visuomenės atstovai

Po skandalo dėl medžių kirtimo Kristijono Donelaičio aikštėje Klaipėdos meras siūlo keisti algų Želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This