Mokestis už darželius: 16 eurų brangimui pritarta vienbalsiai

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos lopšelinukų ir darželinukų tėvams nuo rugsėjo gali tekti plačiau atverti savo pinigines – Finansų ir ekonomikos komiteto nariai trečiadienį vienbalsiai pritarė, kad mokestis už maitinimo paslaugą ikimokyklinėse įstaigose išaugtų apie 16 eurų ir siektų beveik 80 eurų per mėnesį.

Siekiama, kad nuo rudens tėvai už darželinukų ar lopšelinukų maitinimą mokėtų 16 eurų per mėnesį brangiau nei dabar. Martyno Vainoriaus nuotr.

Uostamiesčio ikimokyklinėse įstaigose tėvai nuo 2016 metų moka ne tik už maisto produktus, bet ir už patiekalų gamybą. Šiuo metu toks bendras mokestis už darželinukų ir lopšelinukų maitinimą siekia apie 60 eurų per mėnesį.

Dar 2019 metų pabaigoje Klaipėdos savivaldybės buvo sudaryta darbo grupė, kuri skaičiavo, kiek mokestį reikia padidinti.

„Pirminis mūsų siūlymas buvo mokestį pakelti 30 eurų per mėnesį, bet tada jau būtų buvęs labai geras valgiaraštis. Žinoma, toks siūlymas sutiktas labai priešiškai. Todėl toliau skaičiavome, analizavome, ieškojome galimybių ir parengėme sprendimo projektą, kad mokestį galima padidinti 16 eurų. Šitas sprendimas yra labai skausmingas ir pačioms įstaigoms, bet jis teikiamas iš būtinybės“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė.

Ji aiškino, kad mokestį reikia didinti, nes nuo 2016 metų labai išaugo maisto produktų kainos, be to, Klaipėdos ikimokyklinėse įstaigose jau taikomas tausojantis maitinimas, kai vaikams duodami geresnės kokybės produktai.

„Baltieji ryžiai nebėra etalonas. Turi būti rudieji ryžiai, avinžirniai, lęšiai, bent vieną kartą per savaitę kalakutiena, žuvis. Ir ne kažkokia šaldyta jūros lydeka, o lašiša“, – teigė V. Bubliauskienė.

Ji taip pat tvirtino, kad nuo 2016 metų dvigubai išaugo ir virėjų atlyginimai, todėl reikia kelti įkainį ir už patiekalų gamybą.

„Žiūrint į dabartinę situaciją – dujų kainų augimas, maisto produktų brangimas, tai dar ne kartą ateisite peržiūrėti tas kainas“, – konstatavo Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis.

Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė teigė, jog sykiu su naujais ikimokyklinių įstaigų įkainiais už maitinimo paslaugas, politikai patvirtins ir metodiką, kurioje numatyta, jog atlyginimo dydis už maitinimo paslaugas gali būti perskaičiuojamas, jei sąnaudos išauga bent 10 proc.

„O tai reiškia, kad vos ne kasmet ateisime peržiūrėti įkainių. Gal tai bus 2-3 eurai, bet vis tiek reikia miesto tarybos pritarimo“, – teigė J. Ceplienė.

Šiam sprendimui dėl darželių brangimo dar turi pritarti miesto taryba.

Beje, Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas šį sprendimo projektą svarstė jau prieš kelis mėnesius. Tuomet politikai valdininkus išsiuntė ieškoti kitokių sprendimų, kaip užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams, bet nekelti kainų tėvams, nes nemažai jų finansiškai nukentėjo per pandemiją. Tačiau Finansų ir ekonomikos komitete trečiadienį pateiktas nė kiek nepakoreguotas sprendimo projektas.   

2 Comments

  1. Xxk

    Jie ten balsuoja, net nesiklauso už ką, iškart sako pritarta, nū žodžiu.

    Reply
  2. Klausimas valdžiagyviams

    Smagu! O kada savivaldybės įmonėse tokiu pat tempu kaip didinami mokesčiai didės atlyginimai? Specialistai ir 800 eu neuždirba.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This