Smiltynėje – kūrybinės dirbtuvės

Kultūra

Liepos 12–16 dienomis Smiltynėje, prieš prasidedant festivaliui „Gabya“, vyks kūrybinės dirbtuvės „Beach Art“. Čia įsikurs gamtos ir žemės meną kuriantys menininkai Mantas Maziliauskas, Povilas Šorys, kūrėjų komanda „Temple Creations“, Natalija Učvatova, Inga Raubaitė, Žilvinas Višinskas ir svečias iš Bali salos (Indonezija) – Oka Sutama.

Oka Sutama kurs deivei Gabijai skirtą skulptūrą iš medžio. Ji papuoš nuo Smiltynės senosios perkėlos puikiai visiems matomą Smėlio karčemos (Sandkrug) kalną.

Menininkai pasiskirstys Smiltynėje į keturias erdves, atsipindinčias gamtos stichijas ir elementus: žemės erdvę kurs menininkai Natalija Učvatova, Inga Raubaitė bei Žilvinas Višinskas. Ši erdvė bus įkurdinta už netoli Smiltynės lankytojų centro esančioje pievoje, kur prieš kelis dešimtmečius skulptoriai kūrė Klaipėdos skulptūrų parko skuptūras.

Šalia Jūrų muziejaus nuo Antrojo pasaulinio karo laikų likusioje artilerijos baterijos teritorijoje menininkas Povilas Šorys gaudys marių ir jūrų vėjus, naudodamas burių audinius ir kurs įstabią vėjo instaliaciją bei oro elemento erdvę.

Netoli oro erdvės ugnies stichiją įprasmins menininko Manto Maziliausko kurta aukuro instaliacija.

„Festivaliui „Gabya“ ant Baltijos kranto bus sukurta konceptuoli, nauja ir tuo pačiu metu archainė, paremta prigimtinėmis vertybėmis, kūrybos apeigų erdvė. Jos vidaus esmė pakvies nekonvencinei patirčiai bei betarpiškam Visatos rymojimui“, – pranešime cituojamas Mantas Maziliauskas.

Kūrėjai „Temple Creations“ atstovaus vandens stichiją, puošdami įvairiaspalvės batikos kūriniais ant jūros kranto įsikūrusią palapinę, kur „Gabya“ festivalio metu vyks vidinių kelionių seminarų ciklas „Savęs archeologija“, pakviesiantis į tris dienas vykstančias saviugdos ir savęs pažinimo paskaitas, terapijas ir mankštas.

Organizatoriai labai džiaugiasi, jog pavyko pakviesti menininką iš Bali salos – Oka Sutama, kuris „Beach art“ kūrybinėse dirbtuvėse kurs deivei Gabijai skirtą skulptūrą iš medžio. Ji papuoš nuo Smiltynės senosios perkėlos puikiai visiems matomą Smėlio karčemos (Sandkrug) kalną, ant kurio liepos 16–18 dienomis, „Gabya“ festivalio metu įsikurs amatininkų kaimelis.

„Beach Art“ menininkų dirbtuvės skirtos visiems, norintiems susipažinti su gamtos ir žemės menu, pabendrauti su pačiais kūrėjais, prisidėti prie kūrybinio proceso ir pasidalinti savo pastebėjimais ar mintimis. Pasak „Beach Art“ koordinatorės Sandros Sudeikytės, ši gamtos ir meno sinergija, gimsianti šiemet, taps tęstinė ir Smiltynė lauks gamtos ir žemės meną kuriančių žmonių bei lankytojų ir kitąmet.

„Labai norisi, jog čia, vaikštant, kvėpuojant gaiviu miško oru, maudantis Baltijos jūroje ar važinėjant dviračiu marių promenada ir miško takais, lankantis Smiltynėje esančiuose pažintiniuose objektuose, žmonės pasinertų ir į menininkų sukurtą maršrutą, labai organišką ir net sakrališką“, – teigia Sandra Sudeikytė.

Visi „Beach Art“ menininkų kūriniai visuomenei bus pristatyti „Gabya“ festivalio metu, liepos 16 d., 12 val., kuomet Manto Maziliausko kurtoje ugnies erdvėje bus įžiebtas simbolinis aukuras, degsiantis viso festivalio metu. Po šios ceremonijos visi norintys galės apžiūrėti kurtas gamtos meno instaliacijas bei kūrinius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Prie Delfinariumo - naujas pirsas valstybės sienos apsaugos reikmėms

Valstybės sienos apsaugos tarnyba rengiasi pirkti Kopgalio krantinių, Smiltynės g. 2A ir 2B, griovimo ir naujos statybos darbus kartu su ...
2024-01-28
Skaityti daugiau

Regionas

Girtas latvis medikų pagalbos atsisakė, bet akistatos su policija neišvengė

Pasieniečiai, suskubę į pagalbą nuo kelio nuvažiavusio automobilio vairuotojui, įtarė, kad jis gali būti neblaivus. Atvykę policijos pareigūnai vyrui nustatė ...
2024-01-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This