Atpigo kai kurios laidojimo paslaugos

Verslas

Lietuvoje atslūgus dar vienai pandemijos bangai ir mažėjant mirčių nuo koronaviruso, ėmė mažėti ir kai kurių su laidotuvėmis susijusių paslaugų įkainiai.

Statistikos departamento duomenimis, beveik 10 eurų atpigo kapo duobės iškasimas. Praėjusį kovą už šią paslaugą vidutiniškai Lietuvoje teko mokėti beveik 197 eurus, tačiau balandį duobkasių darbas atpigo iki 189 eurų.

Portalo archyvo nuotr.

Bendram paslaugos atpigimui didžiausią įtaką turėjo kritusios kainos Kaune. Nuo pernai lapkričio šiame mieste iškasti duobę kapui vidutiniškai atsieidavo 225 eurus, o nuo balandžio – jau 185 eurus.

Užmokestis Kauno duobkasiams per karantiną gerokai lenkė kitų šalies didmiesčių kolegų atlygį. Vilniuje tokia paslauga kainavo beveik 200 eurų, Šiauliuose – 171 eurą, Klaipėdoje – 150 eurų.

Dažnu atveju Lietuvos miestuose laidojimo duobės iškasimo ir užkasimo paslaugas teikia duobkasiai, kurie dirba su verslo liudijimais arba vykdo individualią veiklą. Atsiskaitymas už tokias paslaugas dažniausiai vyksta tik grynaisiais pinigais, kurie galimai ne visada sąžiningai traukiami į apskaitą ir nuo jų nesumokami mokesčiai.

Per karantiną buvo gerokai ribojamas laidotuvių apeigų dalyvių skaičius.

Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, atsisveikinti su mirusiuoju buvo rekomenduojama tik patiems artimiausiems žmonėms, taip pat teko atsisakyti gedulingų pietų.

Tačiau teigiaam, jog dėl karantino ribojimų kitos laidotuvių išlaidos labai nesumažėjo esą dėl to, kad Lietuvoje yra įsitvirtinusios laidojimo tradicijos ir per pandemiją dar nespėta pakeisti įpročių.

Statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje mirė 21,3 tūkst. žmonių, arba 2,8 tūkst. daugiau nei užpernai. Daugiausiai mirčių buvo dėl kraujotakos sistemos ligų ir piktybinių navikų.

Per pandemiją Lietuvoje ir visame pasaulyje yra fiksuojamas mirčių perviršis. Pernai Europoje mirė per pusę milijono žmonių daugiau nei įprastai 2016–2020 metais.

Eurostatas skelbia, kad mirčių perteklius prasidėjo pernai pavasarį kilus pirmajai koronaviruso bangai. Blogiausia situacija Europoje buvo pernai lapkritį, kai mirčių perteklius pasiekė 41 proc.

Lietuva pagal mirčių perviršį (77,5 proc.) pernai gruodį buvo atsidūrusi trečioje vietoje Europoje. Statistikos departamento duomenimis, nuo pandemijos pradžios COVID-19 nusinešė daugiau kaip 4,3 tūkst. žmonių gyvybių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Spyglys

Išvažiavo kapinių, parsivežė... ragų*

Dalyvaus susitikime su Klaipėdos rajono meru dėl kapinių plėtros – antradienį paskelbė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus apie savo susitikimą su ...
2023-05-17
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Teismas apgynė vartotojos interesus ginče dėl paminklo kapavietėje

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo civilinę bylą dėl vartotojo teisių gynimo ir pripažino, kad vartotojos reikalavimai paminklus gaminančiam verslininkui ...
2023-03-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This