Palangai – prezidento dėmesys

Regionas

Garbų jubiliejų šeštadienį švenčianti Palanga sulaukė ir išskirtinio šalies vadovų dėmesio.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir ponia Diana Nausėdienė šeštadienį dalyvavo Palangos atgavimo 100-mečio šventėje, kurioje šalies vadovas atidengė paminklą škotų mokslininkui, rašytojui ir diplomatui Jamesui Youngui Simpsonui.

Prezidetas G. Nausėda ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus atidengė paminklą J. Simpsonui, kuris svariai prisdėjo. kad Palanga prieš 100 metų taptų Lietuvos dalimi. Roberto Dačkaus (Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija) nuotr.

Prezidento komunikacijos grupė pranešė, kad iškilmėse šalies vadovas priminė, kad šiandien sunku net įsivaizduoti nepriklausomą Lietuvos valstybę be Palangos ir Šventosios, kad būtent Palangoje Lietuva grįžo į jūrinių valstybių gretas, jog jau niekada iš jų nebepasitrauktų.

Prieš 100 metų Lietuva ir Latvija draugiškai ir taikiai susitarė dėl naujos tarpvalstybinės sienos. Šalies vadovas pažymėjo, kad išskirtinis nuopelnas dėl šio susitarimo tenka arbitru pakviestam J. Y. Simpsonui. Remdamasis dideliu abiejų pusių pasitikėjimu jis nešališkai ir preciziškai tiksliai išsprendė teritorinį ginčą.

„Profesoriaus Simpsono pagalba leido dviem valstybėms sėkmingai išeiti svarbią diplomatijos pamoką. Taiki Palangos klausimo baigtis mums iki šiol primena, kad tarptautinės teisės viršenybė, taikus dialogas ir konflikto vengimas yra svarbiausias draugiškų tarpvalstybinių santykių garantas“, – atidengiant paminklą škotų diplomatui sakė prezidentas.

Pasinaudodamas proga šalies vadovas pasveikino visus Palangos žmones, o kartu ir visą Lietuvą, su šimtmečio sukaktimi.

2 Comments

  1. Kalba

    Valstybės vadovą – Prezidentą rašykime iš didžiosios, kompanijų, asociacijų ir t. t. prezidentus-iš mažosios.

    Reply
    • akadministratorius

      Kalbos komisija:

      Pareigų (ir titulų) pavadinimai – prezidentas, ministras, ambasadorius, rektorius, direktorius, karalius – rašomi mažosiomis raidėmis, pvz.: Neseniai vyko prezidento rinkimai; Įsakymą pasirašė švietimo ir mokslo ministras; Atvyko nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius.

      Tačiau stilistiniais sumetimais aukščiausių pareigūnų pavadinimai gali būti rašomi didžiosiomis raidėmis, pvz.: Lietuvos Respublikos Prezidentas, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas, Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas, Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius.

      Oficialiuose raštuose, prašymuose didžiąja raide rašomas bet kurio pareigūno, į kurį kreipiamasi, pavadinimas, pvz.: Teisingumo Ministrui, Vilniaus universiteto Rektoriui (žr. Kalbos komisijos 1997 m. birželio 19 d. nutarimo Nr. 60 „Dėl lietuvių kalbos rašybos ir skyrybos“ 2.7.4 punktą).

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This