Darželinukų tėvus papiktino sugrąžintas abonementinis mokestis

Svarbu, Švietimas

Tarp darželinukų tėvų kilo nauja pasipiktinimo banga, nes nuo liepos 1-osios ugdymo įstaigose vėl reikia mokėti abonementinį 15 eurų mokestį, nors ne visi vaikai ir turi galimybę lankyti darželius.

Didžioji dalis uostamiesčio darželių vasarą bent vieną mėnesį atostogauja. Asociatyvi nuotrauka.

Tokį pasipiktinimo laišką „Atvirai Klaipėdai“ parašė darželinuko tėtis, panoręs linkti anonimu. Jo vaikas lanko lopšelį-darželį „Pumpurėlis“.

Anot klaipėdiečio, problemos prasidėjo dar pavasarį, kai šeima iš darželio sulaukė pranešimo, kad vaikas darželį vasarą galės lankyti tik tuomet, jei abu tėvai iš darboviečių pristatys pažymas, jog vasarą negaus atostogų ir privalės dirbti. Tuomet esą buvo pasakyta, kad vaikui nelankant darželio abonementinio 15 eurų mokesčio mokėti nereikės.

„Vienas iš mūsų nedirba, todėl pažymos iš abiejų darboviečių pristatyti negalėjome. Todėl net ir išreiškus norą lankyti darželį, mums buvo atsakyta, kad negalima, nes toks yra savivaldybės sprendimas. Rankos nusviro, nes vienas iš tėvų negali ieškotis darbo todėl, kad nebus kam prižiūrėti vaiko, tačiau su situacija susigyvenome. Bet dabar gauname pranešimą iš darželio „Pumpurėlis“, kad jau turime susimokėti 15 eurų abonementinį mokestį. Paklausus kodėl, atsakymas paprastas – baigėsi karantinas. Pikta ne dėl 15 eurų sumos, o dėl to, kad pirmiausia neleidžia vaikui lankyti darželio, nors mes to norėjome, o paskui dar ir apmokestina, nors mes ne savo noru jo nelankome“, – piktinosi tėtis.

Jis tvirtino, jog skambino ir į Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrių ir jame esą išgirdo, kad įsakymas, kuriuo buvo reikalaujama pažymų iš darboviečių, buvo atšauktas.

„Tad mūsų vaikas būtų galėjęs lankyti darželį, tik „Pumpurėlis“ nieko apie tai tėvams nepranešė. Tai iš kur mums žinoti, kokius sprendimus ir kada priima klerkai? Dabar situacija tokia, kad nuo liepos 1-osios vaikas lankyti darželio jau nebegali, nes grupės jau suformuotos. Tad nors ne savo noru nevedame vaiko į darželį, vis tiek turime mokėti abonementinį mokestį“, – apmaudo neslėpė klaipėdietis.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė tikino, kad ši problema išspręsta. Esą būtent šiam vaikui vieta darželyje operatyviai rasta, kai tik tėtis kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę.

„Problema, matyt, buvo informacijos sklaida. Taip, iš pradžių galiojo Švietimo skyriaus vedėjos įsakymas, kuriame buvo nurodyta, kad tėvai privalo pateikti pažymas iš darboviečių. Po dviejų dienų tas įsakymas buvo pakeistas ir jame jau buvo nurodyta, kad tėvai, kurie pageidauja, kad jų vaikai vasarą lankytų darželį, turi pateikti prašymą ir jame nurodyti priežastis, kodėl vaiko negali prižiūrėti namuose. Matyt, šita šeima negavo informacijos apie pakeistą įsakymą, todėl nepateikė prašymo, o dėl to vaikas ir nebuvo įtrauktas į sąrašus darželinukų, kurie ugdymo įstaigas lankys ir vasarą. Tačiau šią problemą jau išsprendėme“, – aiškino V. Bubliauskienė.

Ji tvirtino, jog didžioji dalis uostamiesčio darželių vasarą bent vieną mėnesį atostogauja, nes reikia paremontuoti, atnaujinti grupes, kasmetinių atostogų reikia išleisti darbuotojus. Pusė darželių atostogauja liepą, kita pusė – rugpjūtį, o vaikai iš atostogaujančių darželių nukreipiami į pakaitinį.

„Visi tėvai, kurie teikė prašymus leisti savo vaikus į darželį vasarą, mano žiniomis, vietas tikrai gavo. Tačiau būna ir tokių atvejų, kad vietą turi, bet vaiko neveda“, – tvirtino V. Bubliauskienė.

Būtent dėl to dar 2016 metais nuspręsta iš tėvų rinkti abonementinį mokestį už maisto gamybą, kad būtų galima planuotis darbo užmokestį virėjoms. Kol šalyje buvo paskelbtas karantinas, Klaipėdos savivaldybė buvo nusprendusi iš tėvų abonementinio mokesčio nerinkti, nes tėvų buvo prašoma dėl saugumo vaikų nevesti į darželius.

„Karantinas baigėsi ir abonementinis mokestis vėl renkamas“, – patvirtino V. Bubliauskienė.

Anot lopšelio-darželio „Pumpurėlis“ direktorius pavaduotojos ugdymui Dalios Jonaitienės, atnaujintas abonementinio mokesčio rinkimas tarp tėvų ir sukėlė naują pasipiktinimo bangą.

„Pavasarį buvo pasipiktinimas, kai formavome grupes vasarai ir buvo reikalavimas tėvams pristatyti pažymas iš darboviečių. Paskui tas įsakymas buvo atšauktas ir tėvų jau buvo prašoma tik pateikti motyvuotą prašymą. Tačiau mes vis tiek turime pripažinti, kad negalime priimti visų norinčių vaikų. Grupės vasarai jau yra suformuotos. Todėl tikrai suprantame tėvų apmaudą, kad vaiko į darželį atvesti negali, bet abonementinį mokestį reikia mokėti. Bet ne mes nustatome tokią tvarką“, – apgailestavo D. Jonaitienė.

Anot jo, abonementinio mokesčio nereikia mokėti tik tada, jei tėvai atostogauja ir neveda vaiko į darželį. Šio mokesčio mokėti nereikia, kai darželis pats neveikia. Pavyzdžiui, „Pumpurėlis“ visiškai nedirbs rugpjūtį. Tačiau jį lankančių vaikų tėvai turės sudaryti laikinas sutartis su pakaitinėmis ikimokyklinio ugdymo įstaigomis ir 15 eurų mokestį mokėti joms.    

2 Comments

  1. Lina

    Ah,koks tėčio nusivylimas.Prie + 30 pokaituko nemiegos.Stovyklos yra.Tiesa ten už 60 eurų už 22 d.neprasisuksi.Viskas Lietuvoje turi kainą,bet va,darželis privalo būti už kapeikas.
    O gal tie ugdytiniai pasirašo kontraktą,kad užaugę nepaliks Tėvynės,atodirbs taipsakant.

    Reply
    • To Lina

      Miela ponia, pabandykite straipsnį paskaityti, o ne tik antraštę. Akivaizdu, kad bėda ne mokestis, o nesugėbėjimas teisingai organizuoti darbo. Ne paslaptis, kad visais metų laikais dauguma darželių sieka mažinti vaikų „populiaciją” ir tik galvas purto kaip nieko niekada negali.
      P.s. labai norėčiau iš jūsų gauti info apie stovyklas pvz. trijų metų vaikams

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Švietimas

Švietimo skyriui vadovaus Vida Bubliauskienė?

Nors Klaipėdos miesto savivaldybės interneto portale skelbiama, kad Švietimo skyriui vadovauja buvusi jo patarėja Vida Bubliauskienė, administracijos Personalo skyriaus vedėja ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This