Dujų fabriko plėtra – iš pagarbos senajai Klaipėdai

Svarbu, Verslas

Visuomenei pristatyti buvusio Dujų fabriko teritorijos konversijos projektiniai pasiūlymai sulaukė tik palaikymo. Tiesa, penktadienio pavakare vykusiame viešame susirinkime dalyvavo tik vienas žmogus, o pasiūlymų ir pastabų iki susirinkimo negauta.

MB „Altitudės” vizualizacija

Planuoja penkis pastatus

Klaipėdos dujų fabriką ir jo teritoriją tvarko uostamiesčio verslininkas Augustinas Jankevičius, o komplekso plėtros projektinius pasiūlymus parengė MB „Altitudės“. Jos architektė Gerda Antanaitytė ir buvo viešo susirinkimo pirmininkė.  

Dujų fabriko teritorija apima du sklypus – Liepų g. 47 ir Trilapio g. 4. Liepų gatvėje esančiame sklype šiuo metu stovi dvi dujų saugyklos, o Trilapio gatvės sklype pastatų nėra.

„Dujų fabriko teritorija apėmė kur kas didesnes ribas nei šiuo metu projektuojami statiniai. Iš buvusio tankaus ir įvairialypio užstatymo yra išlikę trys pagrindiniai statiniai – direktoriaus namas ir pirmoji bei antroji dujų saugyklos. Ir jos buvo gerokai apirusios, kol buvo atlikti tvarkybos darbai ir jos sugrąžintos į pirminę išvaizdą“, – teigė G. Antanaitytė.

Šiuo metu rengiamame projekte, kurio projektiniai pasiūlymai ir buvo viešame susirinkime pristatyti visuomenei, projektuojami penki statiniai.

Numatoma kapitaliai suremontuoti pirmąją dujų saugyklą ir prie jos priblokuoti naują pastatą, kuris planuojamas maitinimo paskirties.

Liepų gatvės sklype taip pat planuojama pastatyti du naujus prekybos paskirties pastatus. Trilapio gatvėje esančiame sklype numatoma įrengti 23 vietų automobilių stovėjimo aikštelę bei pastatyti naują garažų paskirties pastatą.

MB „Altitudės” vizualizacija

Be to, numatoma požeminiu tuneliu sujungti abi dujų saugyklas.

„Jos yra įgilintos po žeme 6 metrus, tarp saugyklų siekiame sukurti jungtį, be to, į jas reikia platesnių vartų, nes reikės įnešti didelius eksponatus. Siekiant nepažeisti vizualinių aspektų, nuspręsta daryti požeminę jungtį. Ji sujungs abi saugyklas, bus vartai į jas, tačiau vizualiai nebus matoma“, – aiškino G. Antanaitytė.

Pastatai tiek Liepų gatvės sklype, tiek Trilapio gatvėje bus išdėstyti taip, kad sukurtų vidinį kiemą, iš kurio ir bus įėjimai tiek į planuojamą kavinę, tiek į dujų saugyklas, tiek į prekybos paskirties pastatus.

Vienoje dujų saugykloje, kaip jau ne kartą rašė „Atvira Klaipėda“, planuojama įrengti senovinių automobilių ekspoziciją, o kitoje numatoma eksponuoti senojo Klaipėdos kariliono varpus.

Prekybos paskirties pastatuose turėtų įsikurti suvenyrų parduotuvėlės, knygynai ir panaši veikla.

 „Tikrai bus ramu, be triukšmo, jokių prekybos centrų”, – tikino A. Jankevičius. 

Trilapio gatvės sklype projektuojame garažų paskirties pastate numatomos dirbtuvės, kuriose būtų restauruojami senoviniai automobiliai.

MB „Altitudės” vizualizacija

Kalbėdama apie Dujų fabriko esančių pastatų remonto ir naujų pastatų statybos architektūrinius sprendimus G. Antanaitytė pabrėžė, kad juos įkvėpė senoji mūrinė Klaipėda.

„Administracinės paskirties pastatai Klaipėdoje buvo statomi naudojant dekoratyvinių raudonų plytų mūrą. Visa pastatų estetika ir grožis kuriamas plytų raštais ir ritmingais fasadais. Mes šį principą bandėme perimti ir panaudoti modernioje architektūroje. Mūsų leitmotyvai – plyta ir arka“, – teigė architektė.

Pagarba senajai Klaipėdai

Viešame svarstyme dalyvavęs Klaipėdos krašto kultūros paveldo išsaugojimo fondo vadovas Arvydas Urbis pasidžiaugė, jog projektas yra labai gražus.

„Pasakykite, kaip taip gražiai pavyko“, – teiravosi klaipėdietis.

G. Antanaitytė pripažino, jog didžiąją dalimi tai – užsakovo (A. Jankevičiaus – V. S.) nuopelnas.

„Tai tikrai labai ilgai brandintas projektas. Idėjų buvo įvairių ir architektūrinė išraiška pasikeitė. Pagrindinis indėlis yra Augustino dėl jo pagarbos senajai Klaipėdai. Mes norėjome interpretuoti, kad ir užsakovui, ir mums patiktų. Tai buvo gera motyvacija, siekėme, kad tikrai patiktų užsakovui, kad jis norėtų toliau eiti į priekį“, – kalbėjo G. Antanaitytė.

„Dabar man jau žiauriai patinka ir jau nieko nenoriu keisti. Dabar „žudysiu“ dėl vidaus“, – juokaudamas pažadėjo A. Jankevičius.

MB „Altitudės” vizualizacija

A. Urbis priminė, jog Dujų fabrike buvo ir keli kaminai, tad teiravosi, ar nebuvo svarstoma apie jų atstatymą. Pavyzdžiui, Liepų gatvės pabaigoje, buvusio „Dangės“ baldų kombinato teritorijoje rekonstrukciją planuojantys verslininkai kamino nusprendė nenugriauti, o jam surado naują paskirtį.

„Galvojome apie kaminus, bet detaliuoju planu patvirtintas aukštingumas mus riboja. Mes vienoje vietoje turime tik 12 metrų leidžiamą aukštį, o kaminas yra kaminas“, – teigė A. Jankevičius.

Jam antrino ir G. Antanaitytė, kuri tvirtino, kad norint atstatyti kaminą reikėtų keisti detalųjį planą – „reikėtų eiti kryžiaus žygius“.

„Atvira Klaipėda“ jau anksčiau, kai buvo paviešinti projektiniai pasiūlymai, A. Jankevičiaus teiravosi, kada galėtų prasidėti statybos. Jis tikino datos įvardyti negalintis, nes visas projektas Dujų fabriko sutvarkymo projektas juda nuosekliai, pamažu.

5 Comments

  1. Klaipedoa gide

    Danges kombinatas buvo Liepu g. 54.Projektas tikrai sveikintinas, jeigu pavyks ji toki igyvendinti.

    Reply
  2. 30 metų

    Idėjas brandinti 30 metų, kol viskas sugriuvo – ne per ilgai? Ir kas per „Dangės” baldų kombinatas Liepų gatvės gale? Tokio nebuvo. Buvo Medienos medžiagų kombinatas, kuris privatizavus tapo VMG. Ir Medžio apdirbimo kombinatas, kurį paprasti žmonės vadino Babarsku.

    Reply
  3. Sigitas

    O visdėlto gal pagaliau Klaipėdos miestas ir jo senamiestis atgis ir įgaus istorinio paveldo atstatomų pastatų bumą. Didelis Ačiū Klaipėdos dujų fabriką ir jo teritoriją tvarkančiam uostamiesčio verslininkui-savininkui Augustinui Jankevičiui. Būtent jo dėka yra išsaugotas istorinis paveldas. Ko ne pasakysi apie kitus Klaipėdos mieste esančius objektus.

    Reply
  4. Felix

    Ačiū už tokią puikią iniciatyva!!!

    Reply
  5. TMS

    Augustinai, esate šaunuolis! Puikus projektas ir dar viskas su pagarba senajai Klaipėdai. Labai džiaugiuosi!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristato antrosios buvusio dujų fabriko saugyklos viziją

Buvusias Klaipėdos dujų fabriko saugyklas valdančios A. Jankevičiaus individualios įmonės užsakymu parengti ir viešinami projektiniai pasiūlymai, numatantys antrojo iš šių ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vasario 16-osios proga - virtinė įvairių renginių

106-ųjų Lietuvos valstybės atkūrimo metinių minėjimui Klaipėdoje skirta renginių programa, kurioje ne tik tradicinės ceremonijos ar ritualai, šventiniai koncertai, bet ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This