Klaipėdoje – apie tūkstantis Mindaugų

Miestas

Liepos 6-ąją Lietuvoje švenčiant karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, su vardadieniu galima sveikinti beveik 20 tūkst. Mindaugų ir septynias Mindauges.

Šis istorinis vardas, anot Registrų centro, ir pats tampa istorija – per pastarąjį dvidešimtmetį šio vardo populiarumas sumenko, o šiemet jis duotas mažiau nei penkiems naujagimiams.

Iš beveik 20 tūkstančių Lietuvoje gyvenančių Mindaugų vieną vardą turi 19,6 tūkst., kiek daugiau nei 300 turi du vardus, iš kurių vienas – Mindaugas. Moteriškas šio vardo variantas itin retas – Lietuvoje yra vos septynios Mindaugės. Daugiausia Mindaugų registruota Vilniaus miesto savivaldybėje – per 3,1 tūkst., taip pat Kauno miesto (2,5 tūkst.) ir Klaipėdos miesto (1 tūkst.) savivaldybėse.

Prasidėjus trečiam tūkstantmečiui, šis vardas duodamas vis rečiau – 2001-aisiais Mindaugo vardu buvo pavadinti 124 vaikai, 2005-2012 metais šis skaičius svyravo apie 60 vaikų per metus (išskirtiniai buvo 2009-ieji, kai vardas suteiktas 82 naujagimiams), pernai ir užpernai Mindaugais pavadinta kiek daugiau nei dvi dešimtys vaikų, šiemet šis skaičius nesiekia net penketo ribos.

Dažniausiai Mindaugo vardas (skaičiuojant vieną vardą turinčius asmenis) duodamas gimstantiems liepos 6-ąją – tokių ir vardadienį, ir gimtadienį Valstybės dieną švenčiančių žmonių yra 218. Daugiausia liepos 6-ąją gimtadienį švenčiančių Mindaugų yra gimę iškart po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo – 1991- 1996 m. skaičiuojama po vieną-dvi dešimtis tokių asmenų. Daug Mindaugų gimsta ir spalio 14-ąją (147), liepos 5 (114) ir liepos 7 (90) dienomis.

Per pastarąjį dešimtmetį tarp liepos 6-ąją gimusių vaikų dažniausiai suteikiamų moteriškų vardų – Liepa, Emilija, Lėja, Kamilė ir Austėja, tarp vyriškų – Mindaugas, Nojus, Matas ir Gabrielius.

1 Comment

  1. LIETUVOS DIDŽIOJI KARALYSTĖ - LDK

    Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną,
    Kai V. Putin šneka rusiškai.
    Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa,
    Kai D. Trumpa jau nekalba lietuviškai… …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Kovas neišjudino NT rinkos

Atėjęs pavasaris atnešė šiltesnius orus, bet daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This