„Memelio miesto“ verslo centrui – nebylus visuomenės pritarimas

Miestas, Svarbu

„Memelio miesto“ vizitine kortele turintis tapti pirmasis pastatas – verslo centras įveikė dar vieną barjerą. Pirmadienį įvyko pastato, iškilsiančio Naujojoje Uosto g. 3, rekonstrukcijos projektinių pasiūlymas viešas svarstymas, kuriame nesulaukta nė vieno pasiūlymo. Pastabų negauta ir iki susirinkimo.

Naujojo verslo centro vaizdas nuo Dangės krantinės. Projektuotojų vizualizacija

Projektinius pasiūlymus parengė vilniečių bendrovės „AEXN“ ir „City projects“, kurių projektas „Hanza“ pernai spalį buvo pripažintas architektūrinio konkurso nugalėtoju.

„Nors apie šį projektą visuomenė daug diskutavo, raštu jokių pasiūlymų iš visuomenės negavome. Gal tai yra gero įdirbio ir didelio viešumo rezultatas. Šitie projektiniai pasiūlymai dabar gali keliauti tolyn. Juos teiksime tvirtinti Klaipėdos savivaldybei“, – teigė viešam susirinkimui pirmininkavęs „AEXN“ architektas Evaldas Klimas.

Naujas, beveik 11 tūkst. kv. m ploto pastatas planuojamas Naujojoje Uosto g. 3, prie Danės krantinės ir Naujosios Uosto gatvės sankirtos. Realiai planuojamas visiškai naujas pastatas, tačiau į jį reikia integruoti esamą inžinerinės infrastruktūros objektą, kurio negalima perkelti į kitą vietą, todėl projektas yra rekonstrukcija, o ne nauja statyba. Projektuojamas pastatas yra administracinės paskirties, didžiąją jo dalį užims biurai todėl jis jau gavo verslo centro pavadinimą.

„Architektai daug dėmesio skyrė esamai ir kuriamai miesto sistemai, siekė maksimaliai integruoti naują pastatą į teritoriją ir miesto atžvilgiu, ir krantinės, ir numatomų plėtoti viešųjų erdvių sistemų“, – viešame susirinkime teigė vienas iš projekto autorių architektas Tomas Grunskis.

Jis pabrėžė, kad šioje teritorijoje iki II pasaulinio karo buvo keli viešieji sodai, tad šį motyvą nuspręsta maksimaliai integruoti į projektinius sprendinius. Dėl šios priežasties teritorijos apželdinimui skiriamas ypatingas dėmesys.

Akcentuojama, kad naujasis pastatas neužgoš kaimynystėje, Jūros gatvėje, esančio istorinio pastato, kuriame turėtų įsikurti Klaipėdos teismai. Projektuotojų vizualizacija

„Manome, kad sėkmingai pavykto atliepti istorinę teritoriją ir visos aplinkos praeitį, kuriant ypatingos morfologijos pastatą. Jame yra naujamiesčio tapatybės elementų, pavyzdžiui, šlaitinių stogų. Apdailai taip pat bus naudojamos tradicinės medžiagos – keramika ir jos pakaitalai. Pastato konfigūracija nėra atsitiktinė, o nulemta planuojamų viešųjų erdvių sistemos, tai ir pastangos sukurti ypatingos raiškos pastatą šioje vietoje. Be to, statytojai yra pasiryžę nemažai investuoti į pastato įvaizdį siekiant išskirtinumo“, – tikino T. Grunskis.

Pastatas planuojamas 5-6 aukštų, nes Naujoji Uosto gatvėje yra ir žemėjanti dalis, ir aukštėjanti.

Pirmajame pastato aukšte planuojamos parduotuvės, galbūt banko patalpos, kituose aukštuose numatomi biurai, o palėpiniuose aukštuose bus inžinerinės infrastruktūros patalpos.

„Ant pastato stogo numatoma visuomenei pasiekiama terasa su rekreacinėmis paskirtimis. Numatoma kavinė ar zona, iš kurios galima matyti senamiesčio panoramą. O pačioje aukščiausioje pastato dalyje yra numatyta apžvalgos aikštelė, kuri gali būti naudojama kaip rekreacijos ar komercinis plotas. Iš čia atsiveria visa panorama į senamiestį ir naujamiestį, vaizdas į Kuršių neriją ir jūrą“, – kalbėjo T. Grunskis.

Po pastatu planuoja 142 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, į kurią įvažiavimas bus iš Naujosios Uosto gatvės.

Projekte ypatingas dėmesys skiriamas apželdinimui. Projektuotojų vizualizacija

Projektinių pasiūlymų projekto vadovė Marija Nemunienė apgailestavo, kad tokia nuostabi uostamiesčio vieta, kuri ateityje taps „Memelio miesto“ kvartalu, vis dar yra naudojama kaip pramoninė ir sandėliavimo teritorija.

„Pramonės ir sandėliavimo paskirties pastatai tikrai netoleruotini šioje zonoje, būtina teritorijos konversija, atvėrimas į Danės krantines, miesto pritraukimas prie marių, naujos architektūros kūrimas. Nuosekliai, žingsnis po žingsnio įgyvendinama konversija pakeis šios miesto dalies panoramą ir kokybę“, – tvirtino M. Nemunienė.

Beveik 11 tūkst. kv. m ploto pastato tūris suskaidomas, kad labiau tiktų šiai teritorijai. Projektuotojų vizualizacija

Šiais metais viliamasi baigti naujojo pastato ir jo aplinkos techninį projektą, o kitų metų pirmą pusmetį jau gauti statybas leidžiantį dokumentą. Statybas taip pat numatoma pradėti kitais metais ir planuojama, kad jos truks dvejus metus.

4 Comments

  1. Miestietė

    Miesto vaizdas pagražės. O ką daryti su tuo viską darkančiu ,,kultūros paveldu” viduryje gatvės. kažkaip reikėtu padovanoti Vilniui.

    Reply
  2. LIETUVOS DIDŽIOJI KARALYSTĖ - LDK

    Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną,
    Kai V. Putin šneka rusiškai.
    Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa,
    Kai D. Trump jau nekalba lietuviškai…

    Reply
  3. Anonimas

    Nebylios visuomenės nebylus pritarimas. Logiška.

    Reply
    • ezys

      Butu logiska, jei visuomene butu nebyli 😉 bet ji tokia nera.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

„Memelio mieste“ - medinio burinio laivyno angaras

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veiks „Memelio miesto“ dalyje, ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Šiaurės rago skveras ir krantinė: tik klausimai

Sausio 25-ąją Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko Danės g. atkarpos nuo Pilies g. iki Šiaurinio rago ir kelio (gatvės) – pėsčiųjų ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This