Kintuose – Vėjo sporto festivalis, bus siekiama rekordo

Sportas

Visą šią savaitę Kuršių marių pakrantėje ties Kintais bus galima stebėti neeilinį reginį – pirmą kartą Lietuvoje čia surengtas Vėjo sporto festivalis.

Planuojama, jog per pastaruosius metus ypač išpopuliarėjęs jėgos aitvarų sportas, neseniai įtrauktas ir į olimpinių žaidynių sąrašą, suburs
entuziastus iš visos šalies, o festivalį vainikuos pasirodymai skirtingų jėgos aitvarų disciplinų varžybose, jeigu pasiseks – ir naujas rekordas.

Vienas iš renginio organizatorių, sezoninės jėgos aitvarų mokyklos „WindTrain“ įkūrėjas Edgaras Martinėlis sako, kad idėja surengti tokį festivalį Lietuvoje gimė jau labai seniai, o suburtas bendraminčių būrys, nepaisant visų trikdžių, leido ją paversti realybe.

„Lietuvos jėgos aitvarų sporto bendruomenės dalimi esu labai seniai, mačiau, kaip jinai augo, o tokio masinio renginio idėją brandinome jau ne vienus metus. Nors planus jaukė pandemija, buvo daug nežinomybės, tačiau jau turėjome vertingos patirties organizuojant panašų festivalį Egipte ir manome, kad ją pavyko sėkmingai pritaikyti Kintuose suorganizuojant dar aukštesnio lygio ir dar labiau kompleksinį renginį. Tiesa, atsižvelgdami į sunkiai nuspėjamas oro sąlygas Lietuvoje, programą dėliojome taip, jog veiklų netruktų ir vandenyje, ir ant kranto, o jomis galėtų užsiimti absoliučiai visi – nuo vaikų iki suaugusiųjų ar netgi turinčiųjų judėjimo negalią, nuo pradedančiųjų iki profesionalų. Jėgos aitvarų sportas yra skirtas visiems – tą siekiame ir parodyti kviesdami į šį renginį, kuris, tikimės, taps gražia tradicija“, – pranešime cituojamas E. Martinėlis.

Atidarymo savaitgalį jau įvyko „Vaikų taurė“, taip pat kasdien yra organizuojamos įvairios dirbtuvės – saugumo procedūrų prie vandens ir vandenyje, pirmosios pagalbos ir nelaimių vandenyje teoriniai, praktiniai ir simuliaciniai užsiėmimai, jėgos aitvarų mokymai pradedantiesiems ir pažengusiems, specialios dirbtuvės instruktoriams, siekiant į jėgos aitvarų sportą įtraukti vis daugiau žmonių su negalia, ir t.t.

„Jėgos aitvarų sportas yra prieinamas praktiškai visiems, jį gaubia vis mažiau mitų, tad nenuostabu, jog Lietuvoje jau turime virš 10 tūkst. šio sporto entuziastų bendruomenę ir ji toliau kasmet plečiasi. Visgi reikėtų neužmiršti, kad šis vandens ir vėjo sportas reikalauja tinkamo teorinio ir praktinio pasirengimo, saugumo įgūdžių turėjimo ir taikymo. Džiugu, kad Lietuvoje turime vis daugiau kvalifikuotų instruktorių, kurie gali ne tik padėti prisijaukinti vėją, suteikti reikiamas teorines ir praktines žinias, bet ir didinti šio sporto prieinamumą, pavyzdžiui, žmonėms su negalia“, – pasakoja Laurynas Juodeška, „Kintų kaitų klubo“ įkūrėjas ir vienintelis instruktorių egzaminatorius Lietuvoje.

Pasak L. Juodeškos, nors Lietuvoje jėgos aitvarų sezonas nėra labai ilgas, galime išties pasigirti tinkama infrastruktūra.

„Neatsitiktinai buvo pasirinkta ir renginio vieta – Kintai, kurie garsėja kaip viena geriausių vietų gaudyti vėją Lietuvoje. Taip pat čia veikia tarptautinius standartus atitinkanti jėgos aitvarų mokykla, kurioje dirba kvalifikuotų instruktorių komanda, yra patogiai pritaikyta infrastruktūra ir daug erdvės aktyvioms veikloms. Į dangų kylantys spalvoti jėgos aitvarai šiai vietai suteikia dar daugiau unikalumo“, – pasakoja L. Juodeška.

Ateinantį savaitgalį, tikėdamiesi palankių vėjo prognozių, renginio organizatoriai žada, jog Kuršių mariose vyks jėgos aitvarų varžybos. Šio sporto entuziastai savo jėgas galės išbandyti laisvo stiliaus („Freestyle”) disciplinos profesionalų, moterų ir pažengusiųjų kategorijose.

„Jei vėjo kryptis bus palanki, taip pat planuojame surengti komandines lenktynes su Lietuvoje dar niekada nevykusiu kliūčių įveikimo ruožu. O festivalio kulminacija turėtų tapti bendruomeniškas plaukimas pavėjui nesivaržant, o siekiant, jog distanciją įveiktų absoliučiai visi dalyviai. Šio plaukimo metu bus siekiama fiksuoti Lietuvos kaitavimo skaitlingumo rekordą, – sako E. Martinėlis, pridurdamas, jog varžybų eiga labiausiai priklausys nuo vėjo sąlygų. – Tikimės, kad jos bus palankios ir savaitgalį sukursime išties įspūdingą įvykį tiek jame dalyvaujantiems, tiek tiems, kurie liks stebėti ir palaikyti ant kranto. Esant poreikiui, esame pasiruošę dalį varžybų perkelti, kai bus palankesnis vėjas”.

Pirmąjį Vėjo sporto festivalį Lietuvoje organizuoja Lietuvos kaitavimo sporto federacija, „Kintų Kaitų Klubas“, „WindTrain“, „JūraSpot“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pagalbos numeris - 111

Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) primena, jog 2023 metais startavo trumpasis pagalbos numeris 111, kuriuo kreiptis pagalbos į šią organizaciją gali ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Atliekas deginęs kintiškis laikė ir kilpas gyvūnams

Pastebėję dūmus Kintuose aplinkosaugininkai atliko patikrinimą ir nustatė, ne tik, kad sodybos savininkas neteisėtai degino atliekas, bet ir jo ūkinėse ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Regionas

Nuo Kintų iki Ventės rago planuojamas dviračių takas

Šilutės rajono savivaldybė užsimojo nutiesti pėsčiųjų ir dviračių taką greta valstybinės reikšmės rajoninio kelio Priekulė – Sakūčiai – Ventė, jo ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This