Klaipėdoje – naujos gimnazijos, darželiai ir tėvų mokesčiai

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos švietimo įstaigose bus permainų. Kai kurios jų prasidės jau nuo šio rugsėjo, kitos – nuo kitų mokslo metų pradžios. Visiems pokyčiams trečiadienį pritarė Finansų ir ekonomikos komitetas.

Asociatyvi „Atviros Klaipėdos” archyvo nuotr.

Viena svarbiausių naujienų švietimo bendruomenėje ta, kad nuo rugsėjo mieste atsiranda universitetinė gimnazija. Ja taps Klaipėdos „Žemynos gimnazija, kuri nuo rugsėjo jau vadinsis Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazija.

Numatyta, kad šioje mokykloje pamokas gimnazistams ves ne tik mokytojai, bet ir universiteto dėstytojai, moksleiviai galės mokytis ir universiteto laboratorijose. Taip siekiama sustiprinti gamtos mokslų mokymą, bet tuo pačiu neapleisti ir klasikinių mokslų.

„Šituo keliu universitetinės gimnazijos link po truputėlį ėjome jau nuo 2010 metų. Realiai bendradarbiauti pradėjome nuo 2017 metų. Įsitikinome, kad tiriamoji veikla, patyriminis ugdymas yra vienas svarbiausių žingsnių į mokymąsi. Moksleivis tik pats supratęs, ko mokosi, praktiškai patyręs veiklą, gali rinktis ateitį. Naujajame modelyje, pagal kurį dirbsime nuo rugsėjo, STEAM modelis derinamas su universalumu“, – pabrėžė būsimos Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimanazijos direktorė Rita Podoliankienė.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Rimantas Taraškevičius domėjosi, ar „Žemynai“ nebuvo konkurentų tapti Klaipėdos universiteto gimanazijomis, kodėl pasirinkta ši gimnazija.

„Vienas svarbiausių faktorių – vieta, nes „Žemyna“ yra šalia universiteto. Be to, jos bendradarbiavimas su universitetu tęsiasi jau ne vienerius metus. Nepaisant to, yra dar kelios gimnazijos mieste, kurios turės universitetines klases. Ateis ir Vytauto Didžiojo, ir „Vėtrungės“ gimnazijos eilė. Tad tikrai plečiame tinklą mokyklų, turinčių universitetines klases“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė.

„Reikia tik džiaugtis, kad tokia gimnazija atsiranda. Jei ateityje būtų daugiau universiteto gimnazijų, tai būtų didelė prasmė“, – pritarė ir komiteto narys Arvydas Vaitkus.

Politikai balsavo ir už pokyčius „Vydūno“ gimnazijoje. Numatyta, kad nuo rugsėjo tėvai turės mokėti daugiau. Tėvų mokestis šioje ugdymo įstaigoje renkamas, nes joje vaikai ugdomi pagal meninio ugdymo programą, kuri yra brangesnė nei formaliojo ugdymo programa. Tad šiai mokyklai papildomai pinigų skiria savivaldybė, bet turi prisidėti ir tėvai.

Nuspręsta, kad nuo rugsėjo „Vydūno“ gimnazijos pradinukų tėvai mokės 5 eurais daugiau nei iki šiol (34 eurus per mėnesį), 5-8 klasių moksleivių tėvai – 4 eurais brangiau (21 eurą per mėnesį), o gimnazistų – 2 eurais brangiau (10 eurų per mėnesį).

Miesto tarybos kolegija buvo pritarusi kitam variantui, pagal kurį tėvų mokesčiai padidėtų ženkliau. Tačiau pati mokyklos bendruomenė pageidavo, kad iš tėvų įmokų būtų surenkama tiek, kiek prisideda pati savivaldybė. Todėl ir nuspręsta tėvus apmokestinti mažiau, bet tokiam sprendimui dar turi pritarti miesto taryba.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai trečiadienį taip pat pritarė Klaipėdos savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2021-2025 metams bendrajam planui.

„Jį rengė darbo grupė, kuri rinkosi į 13 posėdžių. Labai ilgai diskutavome dėl plano tikslo ir uždavinių. Mums jau nebereikia pertvarkyti mokyklų, nebereikia ekonominio efektyvumo, dabar reikia ugdymo kokybės ir prieinamumo. Toks yra plano siekis“, – teigė V. Bubliauskienė.

Plane numatyta, kad Klaipėdos jūrų kadetų mokykla nuo kitų mokslo metų tampa gimnazija.

Jame taip pat numatyta, kad Klaipėdos „Varpelio“ mokykla-darželis nuo kitų mokslo metų pradžios pertvarkomas į lopšelį-darželį, o 1–4 klasių mokiniai bus perkelti į naująjį mokyklos pastatą Žolynų gatvėje, kuris taps Tauralaukio progimnazijos pastatu.

Numatoma, kad į naują mokyklos pastatą nuo kitų mokslo metų pradžios bus perkelta visa Tauralaukio progimnazija, o jos senajame pastate bus formuojamos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės.

Be to, plane numatoma, kaip perskirstyti mokinių srautus šiaurinėje ir centrinėje miesto dalyje, kad nebeliktų perpildytų mokyklų. Dalį Simono Dacho, Vitės, „Verdenės“ progimnazijų mokinių numatoma perkelti į Tauralaukio progimnazijos pastatą Žolynų g. Šie pokyčiai planuojami nuo kitų mokslo metų pradžios.

Anot V. Bubliauskienės, visos Klaipėdos ugdymo įstaigos pertvarkos planui pritarė, išskyrus mokyklą-darželį „Varpelis“. „Jie siūlė neskubėti, palaukti. Bet laukti nėra ko, visi procesai vyks lygiagrečiai. „Varpelio“ klasės bus naujame pastate, o pati įstaiga taps ikimokyklinio ugdymo, nes jų šioje miesto dalyje labai trūksta“, – pabrėžė Švietimo skyriaus patarėja.

2 Comments

  1. Aušra

    Puikios pertvarkos. Geros jums kloties. Tikrai matomi puikūs planavimo rezultatai virsta realybe. Sėkmės!!!!!!

    Reply
  2. Negi?

    Tai mokykla jau stovi, kad nuo rugsėjo 1 d. “Varpelio” klases keliat? Neliko nė dviejų mėnesių, o stogo dar nėra!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This