Tekstilės rankdarbiai, subūrę giedoti Tautišką giesmę karališkai

Mums rašo

Salomėja Burneikaitė
2021-07-07

Komentarų: 1

Tarptautinis projektas „Giedokim, kaip gieda karaliai”, kurio dalimi buvome ir mes, Klaipėdos miesto socialinės paramos centro darbuotojos, sujungė lietuvius visame pasaulyje. Jį inicijavo Londone veikianti lituanistinė etnokultūros ir dramos mokykla „Bitė“, vadovaujama Virginijos Stukaitės-Laniauskienės, kviesdama platinti žinią savo aplinkoje, bendruomenėse, giminių susibūrimuose.

Projekto partneriu tapo Valdovų rūmai. Lyderės, kuri yra ir profesionali etnologė, išsakytas tikslas sujudino ir paskatino gausiai įsijungti į veiklas daugelį pačių įvairiausių bendruomenių. Siekiama buvo skatinti lietuvių tapatybės stiprinimą, jungti kuo daugiau viso pasaulio lietuvių oriai giedoti Lietuvos himną ir švęsti Mindaugo karūnavimo valstybės dieną – liepos 6-ąją, prisimenant, kad esame tauta, turėjusi didingą praeitį. Karantino sąlygomis buvo svarbu atkreipti dėmesį ir į psichinės sveikatos gerovę, kad veiklos tekstilės technikomis, lavinant smulkiąją motoriką, padėtų nurimti mintims, tikslingai skatintų kūrybiškumą, sutelktų bendrystei, padėtų atgauti jėgas.

Mūsų centro kolegės, kurios prižiūri asmenis su negalia bei garbaus amžius senjorus, teikdamos jiems dienos socialinės globos asmens namuose paslaugas, stengėsi ir juos sudominti užimtumo veiklomis. Be to, pasiūlymas kurti tekstilės technikomis karūnas tapo puikia proga atnaujinti ryšius su šeima plačiąja prasme – tėvais, seneliais, vaikais ir anūkais, pasklidusiais pasaulyje.

Graži, įkvepianti visus mintis skatino burtis, išmokti kaip megzti, nerti, rišti ar iš vilnos nusivelti karūną, skatinti bendravimą, atkreipiant dėmesį į neįgaliuosius ar spec. poreikių turinčius žmones, juos įtraukiant į veiklą. Turėjome pripažinti, kad pandemija paveikė mus visus, ieškojome kokia veikla mums padeda rimti, kas mus sieja.

Prisijungusios megzti ir nerti mūsų centro moterys, vadovaujant užimtumo specialistei, skyrė tam laiko ir po dienos darbų. Nuo balandžio mėnesio, pradėjusios bendrauti per nuotolį, idėją aptarėme, visos mezgėme, nėrėme, rišome, vėlėme iš aukso spalvos siūlų karališkas karūnas, kad liepos 6-ąją, Valstybės šventės proga, Mindaugo karūnavimo dieną galėtumėm Tautišką giesmę giedoti kartu su lietuviais visame pasaulyje, karūnuotos savo rankų darbo kūriniais, parengdamos tam mūsų klientus, įtraukdamos šeimas, kaimynus. Karūnų kūrimas ir gaminimas tapo malonia įtraukiančia veikla tekstilės technikomis. Tai svarbu, nes darbo dienos laiką paskyrusios bendravimui su klientais jų namuose, lankomosios priežiūros darbuotojos pavargsta. Džiaugiuosi, kad terapišką poveikį teikiančiose veiklose bičiuliškoje bendrystėje kolegių ratelyje, užsiimdamos rankdarbiais, radome mums reikalingą sielos atgaivą, psichologinę pusiausvyrą.

Dalintis proceso žinutėmis projekto organizatorė sukūrė uždarą grupę socialiniuose tinkluose. Joje keitėmės brėžiniais, pasiūlymais, mokėmės technikų, vyko edukaciniai užsiėmimai. Vieną iš jų nuotoliniu būdu vedė ir šių eilučių autorė – užimtumo specialistė, pamokydama mažiau pažįstamos kilpinėlių (frivolite) technikos. Nuostabu, kad vadovė Virginija sulaukė neįtikėtinai kūrybiškų minčių ir malonu pastebėti, kaip jos visos buvo palaikomos, skatinamos!

Besiruošdamos švęsti valstybės dieną Centro darbuotojos kūrybines veiklas tęsė iki pat liepos 6-osios. Pradėjusios bendrauti grupelėje per nuotolį, visos kūrėme karališkas karūnas, pasijausdamos oriai, džiugiai išskleisdamos savo kūrybiškumą, ruošiantis karūnuotoms giedoti tautišką giesmę bei minint karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną jau savoje aplinkoje, su gimine ar šeima. Beje, su kai kuriais susitikti  giesmėje galėta tik per nuotolį, bet išreiškiant tautos narius jungiančią idėją – būti kartu, nes esame viena tauta, mylime savo šalį ir vieni kitus!

Prieš pat šventę centro darbuotojos po darbų susirinko pasidžiaugti savo nertomis, megztomis, veltomis ar rištomis karūnomis. Keletą savaičių vykdžiusios terapines veiklas tekstilės technikomis, darbus baigėme laiku, kad Mindaugo karūnavimo dieną mūsų „Giedokim, kaip gieda karaliai” skambėtų kartu, su pasaulio lietuviais,  šeimose, draugų ar giminių, savuose bendruomenių rateliuose. Puiki V. Stukaitės-Laniauskienės idėja subūrė visus, kurie jausmus tėvynei galėjo išreikšti tokiu suprantamu, bet originaliu būdu!

1 Comment

  1. ....

    idiotės

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Salomėja Burneikaitė: „Tvariai gyvenome, kai dar žodžio „tvarumas“ mūsų kalboje nebuvo“

Nuo tvaraus išteklių naudojimo iki tvarios mados. Nuo tvarumo strategijų įmonėse iki tvarumo akademijų. Kvietimas persvarstyti vartojimo įpročius, pradėjęs šmėžuoti ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Mums rašo

Širdies dovanos Trijų karalių dieną

Šventei ilgai ruoštasi, jos laukta. O kalėdinis laikotarpis šiemet kai kurioms Klaipėdos rajono bendruomenėms baigėsi ne įprasta prakartėlių paroda, o ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Mums rašo

Dangės bendruomenės projektinės veiklos pasitvirtino su kaupu

Šiais metais bendruomenės projektas „Visi mes galime daugiau“, remiamas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), jau baigėsi. Kaip ir III ...
2023-12-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This