Ar baltarusiškus krovinius pakeis ukrainietiški?

Uostas ir jūra

Šiuo metu Klaipėdos uoste perkraunama vos 1 proc. ukrainietiškų krovinių, tarp kurių dominuoja grūdai ir kukurūzai, mineralinės ir cheminės trąšos bei granulės iš saulėgrąžų pluošto išspaudų. Tuo metu iš visų Lietuvos geležinkeliais pervežamų krovinių ukrainietiški nesudaro nė 4 proc.

Viliamasi, jog ši situacija turėtų pagerėti po trečiadienį Klaipėdos uoste apsilankiusio Ukrainos infrastruktūros ministro Oleksandro Kubrakovo.

Svečias buvo supažindintas su Klaipėdos uostu. Susisiekimo ministerijos nuotr.

Svečias buvo išsamiai supažindintas su Klaipėdos uosto veikla, jam pristatyta galimybė per Klaipėdos uostą geležinkeliais krovinius transportuoti puspriekabėse.

Pasak kolegą iš Ukrainos lydėjusio susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio, Klaipėdą „siekiama paversti Ukrainos šiaurės prekybos vartais į Skandinaviją”.

Kartu tikimasi, jog mūsų regiono verslas išnaudos Ukrainos uostus kaip pietų vartus į Turkiją bei visą artimųjų rytų regioną.

Uoste surengtos trumposios spaudos konferencijos metu M. Skuodis informavo, jog Ukrainos delegacija buvo supažindinta su puspriekabių transportavimu geležinkeliais galimybe ir esą su ministru iš Ukrainos sutarta startuoti šioje srityje su pilotiniais projektais jau netrukus.

„Ukraina yra ta kryptis, kuri mums sukuria daug naujo ir neišnaudoto potencialo (…) Ir aš tikiuosi, kad tų krovinių, kurių mes turime iš Ukrainos, skaičiai augs”, – vylėsi susisiekimo ministras.

Pasak „Lietuvos geležinkelių” generalinio direktoriaus Manto Bartuškos, svečiui buvo pademonstruota, „kaip puspriekabes įmanoma užkrauti Klaipėdos uoste ir kaip jos gali būti sėkmingai vežamos iki Kijevo ar Odesos”.

„Tai yra ateitis, ta linkme juda visa Europa, džiugu, kad mes galėsim išnaudoti šias technologijas ir mūsų „Vikingo” koridoriumi Klaipėda – Odesa”, – sakė M. Bartuška.

Klaipėdos uosto generalinis direktorius Algis Latakas išreiškė viltį, jog „bus dedamos pastangos iš abiejų valstybių pusės, kad tie ukrainietiški kroviniai pajudėtų per Klaipėdą”.

Iškilus grėsmei Klaipėdos uostui netekti baltarusiškų krovinių, kurie sudaro net trečdalį visos uosto krovos, šalies Vyriausybė kartu su uostininkais bei verslu ėmė intensyviau žvalgytis naujų rinkų.

2 Comments

  1. S

    Tegu jusu ponai is JAV dabar duoda saibu uosto islaikimui juk ju uzsakyma vygde komjaunimo sekretorius Linas Linkewic su Grybowskaja dirbdami ir rendami baltarusijos namu seiminike nuversti Lukasenkai. Ai dabar jau raga, sukites maip norit, neee as mastau kad uz tokiys lietuvos patirtusnuostoliu turi atsakyti kitu valstybiu agentai dirbantis lietuvos valstybes vadovaujanciose pareiguose

    Reply
  2. Tik vienas klausimas

    Gal Latakas ir Skuodis galėtų pasižiūrėti į žemėlapį ir atsakyti į klausimą, kiek uostų turi Ukraina pati? Tai kam reikia svaigti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This