Aplinkos ministras apie smarvę Klaipėdoje: užčiuopėme siūlo galą

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje ketvirtadienį apsilankęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas klaipėdiečiams suteikė vilčių, kad juos smarvė kankins mažiau.

Anot ministro, praėjusią naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį aplinkosaugininkai atliko kelis slaptus patikrinimus. „Apčiuopėme kelis šaltinius, kuriuos šiandien (ketvirtadienį – V. S.) ir aptarėme. Pasikalbėjome, kokių veiksmų toliau imtis. Tačiau plačiau apie tai kalbėti negaliu, nes vyksta tyrimas“, – teigė S. Gentvilas.

Pietinės miesto dalies gyventojai pastarosiomis savaitėmis itin kenčia nuo smarvės. Palmiros Mart nuotr.

Jis ketvirtadienį dalyvavo pasitarime su uostamiesčio aplinkosaugininkais. Į jį buvo pakviestas ir Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atstovai bei bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovai. Svarbiausias pasitarimo klausimas – smarvės problema ir kaip ją išspręsti.

„Turime ne tik praėjusią naktį užčiuoptą siūlo galą, bet esame gavę nemažai signalų, kad daug įmonių ir gyventojų savo gamybines ir buitines nuotekas išleidžia į lietaus nuotekų tinklus. Todėl „Klaipėdos vandens“ darbuotojai kartu su aplinkosaugininkais važiuos per visą miestą ir visus tikrins, ieškos, kas į lietaus nuotekų tinklus išleidžia gamybines ir buitines nuotekas. Taip pat turime signalų, kad žemės ūkio paskirties žemė prie Jūrininkų prospekto, o tai yra arti pietinės Klaipėdos dalies, yra tręšiama srutomis. Ši informacija taip pat bus tikrinama“, – tvirtino S. Gentvilas.

Jis vylėsi, kad visos šios priemonės padės dar labiau sumažinti nemalonių kvapų problemą. Pietinės dalies gyventojai pastarosiomis savaitėmis kone kiekvieną vakarą skundžiasi, kad negali atverti langų, nes namai prisipildo fekalijų tvaiko.

„Pats gyvenu pietinėje miesto dalyje, tiesa, kiek toliau nuo Šilutės plento. Vakar vakare smirdėjo, bet ne fekalijomis, o labiau gyvulinės kilmės pūvančiomis medžiagomis“, – teigė Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys.

Todėl akys krypsta į Dumpiuose veikiančią įmonę „Branda“, kurioje atvirai kompostuojamos organinės atliekos. „Ši įmonė bene vienintelė nei pernai, nei šiemet nėra pateikusi priemonių plano, ką darys, kad mažėtų skleidžiami kvapai. Pasitarime akcentavome, kad jai institucijos turėtų skirti ypatingą dėmesį“, – teigė A. Barbšys.

Beje, nuo 2022 metų sausio 1 dienos atliekas kompostuoti bus galima tik po stogu, tad, anot vicemero, „Branda“ arba turės pertvarkyti savo veiklą, arba užsidaryti.

S. Gentvilas konstatavo, kad nemalonių kvapų problema Klaipėdoje sprendžiama, nes jie nebėra tokie intensyvūs kaip prieš kelerius metus. „Tačiau problema vis tiek yra. Nors gyvenamojoje aplinkoje leidžiami ir 8 kvapo vienetai, bet žmogaus nosis jaučia jau ir vieną kvapo vienetą, tad nors normos ir neviršijamos, žmonėms jau yra diskomfortas. Kvapai yra simptomas. Reikia surasti jų priežastis ir jas išspręsti“, – tvirtino aplinkos ministras.

22 Comments

  1. O jūs

    girdėjote, kad uostą žadama „padaryti” UAB? Ar tik ne gentvilų bendrove?

    Reply
  2. Valstiečiai

    pasirodo buvo teisūs ir dėl ” miškų kirtimo ” ? O tas liberalus žviegimas su puteikistais ir žaliais buvo tik noras patekti į seimą ? Štai ” krenta visos kaukės ” . Valstiečiai dirbo puikiai , o vertinant šios dienos konservatorių , liberalų , laisvės vyriausybę , jie buvo geriausi Lietuvai .

    Reply
    • Siaip

      Vaitkau, cia ru

  3. Oi tas liberalumas ...Tik naivuoliams prieš rinkimus ?

    Anot Aplinkos ministerijos, miškų Lietuvoje užauga gerokai daugiau nei iškertama, todėl esą žalos ir grėsmių jiems nėra. „Miškai yra naudojami ūkinei veiklai. Be abejonės, tokia yra tikrovė ir mums tikrai visiems reikia baldų ir kitų medinių daiktų, bet yra 70 proc. prieaugio. Aplinkos ministerijos POZICIJA YRA AIŠKI – miškai yra naudojami tvariai – mes neiškertame daugiau nei priauginame“, – sakė Aplinkos ministro patarėjas Marijus Gailius. ________P.S . O ” kovotojai ” prieš Girulių iškirtimą žino Aplinkos ministerijos , o tuo pačiu ir ” Girulių miško gelbėtojo ” poziciją ? Jei tvariai , tai nieko tokio :)) Panaši ” kova ” kaip ir dėl verslui naudingo ” Klaipėdos paketo ” termino atidėjimą .

    Reply
    • ....

      Žinant kaip liberaliai buvo dergiami ” valstiečiai ” dėl miškų , toookia liberalo ministro ministerijos pozicija lieka tik stebėtis :)) O žalieji kaip amsėjo …tapo ministru ir šekit – tvaru , iškertama mažiau nei priauginama :))

    • to...

      ai tik nereikia aiškint kokie geri buvo kolxoznikai. Skvernas kirto miškus atsipūtes net į Punios šilą įsikraustė..Į NIEKĄ NEKREIPĖ DĖMESIO. Ir privačios firmos isiregistrave kirto viską iš eilės tiek rezervatuose tiek draustiniuose tiek valstybiniuose miškuose. O paskui viską nuplikinę keisdavo kailį/ pavadinimą/ arba dingdavo. Latviai su tegačiais visus miško paklotus išmalė nx. NIEKO VALSTIEČIAI NESTABDĖ. Netgi tada kai nukritus kainai aukcionuose jau suvežta mediena sandėliuose pradėjo pūti . Taigi nereikia čia lia lia. Visi jie tokie. Vagiai apvaginėjantys Lietuvos žmones. Kad turėtų kuo rinkimus nusipirkt

  4. Na ir bezdalai kasnakt

    Girskienes imituojama kova su smarve dvokia labiau nei vakarines nuotekos. Nebus smarves, nebus ka veikt. Aplinkos ministras vienintele viltis. Gelbekit mus nuo smarves ir Girskienes!

    Reply
    • ....

      Jau nuo Girulių miško „kirtimo išgelbėjo ” :))) Kaip namo statyba Melnragėje ? Darbininkai legaliai dirba ? Nes tas liberalumas jau toks akivaizdus tarp Gentvilų ….

  5. iš tos smarvės

    kažkas pelnus ir dar politinius dividendus kraunasi (patys matome kas, kovoja feisbukuose, o smirda kaip smirda), o ministras šaunuolis, kad skirtingai nuo buvusio Mažeikos dirba tikslingai.

    Reply
    • Aha

      Girdėjome mes tą darbą tikslingai , dar tada kol buvo seimo liberalas opozicijoje ir Aplinkos komitete sėdėjo 🙂 Tokios nuoširdžios kalbos dėl to , kad kiek galima vėliau verslui pradėtų galioti taip vadinamas ” Klaipėdos paketas ” nereikia ir ieškoti . Ponas liberalas Gentvilas , dabar ministras man tapo nugalėtoju . Aš gyvenu pietiniame 30 metų ir pamenu kaip liberalieji dešimtmečius ” nieko negalėjo ” dėl smarvės padaryti . Taigi nereikia lia lia …dėl ministro …Kodėl Klaipėdos liberalieji neparuošė ” paketo ” priemonių smarvei apvaldyti ? Dirba matai ministras :))

  6. Tai kad KRATC smirda

    Kratc nesiima juokiu veiksmu sumažinti smarvės. Jog Taraškevičius sssaaavvaasss

    Reply
  7. MT

    Maziau tusciu sapalioniu, dramu, ganimosi po pievas ir saves reiksminimo. „Visuomeninku” realus tikslai bei darbu rezutatai puikiai matomi ir uzuodziami (jus jau galit eit i pensija), o ministrui Gentvilui aciu uz darba ir stiprybes.

    Reply
  8. eilinis garo nuleidimas

    Negi jūs patikėjote kad laukus tręšia kas vakarą po 22val ir kanalizacija taip pat pradeda smirdėti vakarais? Jums neatrodo kad čia nėra logikos? O gal branda savo atliekas atidengia vakarais? Kodėl neužsimenama apie KRATC ir po jo kaupu besikaupiančias dujas? Kur jos dedamos? Ar jos tinkamos energijai gaminti? Ar ta energija jas panaudojant apskritai gaminama?

    Reply
  9. Ats.visai nesvarbu

    Anonimas labai teisingai parase,o jus Visai nesvarbu ”
    matomai nelabai domites Smarve, todel labai atsilikusi nuo realybes.

    Reply
  10. klaipėdietė

    melagis gentviliukas,visi rajono gyventojai žino tiesą,kam sau nuopelnus prisiima

    Reply
  11. Ačiū ministrui

    Kad nepolitikuoja, o dirba, nes „kovotojų prieš smarvę” pilna tik smirdi ištisai, o čia konrektesni veiksmai!

    Reply
    • Vi

      Ministras MELAGIS!!!! Gėda!!!naktį važiavo Girskienė, prisijungė Andrijanovas. Filmavo, tiesiogiai, matėm, girdejom. Ir smarves šaltiniai rasti ne jo dėka. Prie Brandos purskikliai buvo išjungti, ir tik Ligitai pareikalavus, juos įjungė. Taip pat dvokas ėjo nuo KRATC. Ministre, kaip jums negeda??ausys nekaista? Kodėl melavot Girskienei kad šiandien susitikimo savivaldybėje nebus????melagių melagis, gėda….

  12. Ramass

    Kompostuoti galima bus tik po stogu. Stogine suręs ir toliau šūdų kvapas liesis laisvai. Cirkininkai.

    Reply
  13. smagu

    kad ministras skiria dėmesio šiai klaipėdiečių bėdai, nes kai buvo koks ten valstiečių ministras tai net į Grigeo skandalą neatvyko.

    Reply
    • Anonimas

      Tai būtent valstiečiš ministras tą slaptą komisiją suorganizavo, kuri nutvėrė Grigeo už ausų. Nežinai, kam kalbi? Šitas tai imitatorius kartu su Barbšiu. Atseit buvo susitikimas su NVSC apie kurį pats NVSC nieko nežinojo… Cirkas… Kas vyksta mūsų Klaipėdoje?.. Vakar patys žmonės su seimo nare po rajonus vaikščiojo iki nakties. Smirdėjo akivaizdžiai sąvartynas!

    • visai nesmagu

      nesuprasti kas vyksta ir kas tikrai padeda miestiečiams . Puikus „anonimo ” paaiškinimas .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This