Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sertifikatai – lietuvininkų dainavimo ir Neringos bumbinimo tradicijoms

Kultūra

Trečiadienį Vilniaus Rotušėje įvyko Nematerialaus kultūros paveldo vertybių įrašymo į nacionalinį sąvadą sertifikatų teikimo ceremonija. Iškilmėse dalyvavo ir naujai į sąvadą įtrauktą Mažosios Lietuvos vertybę, lietuvininkų dainavimo tradiciją, pristatė Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro delegacija.

Tuo metu Neringos bendruomenė pristatė poledinę stintų žvejybą bumbinant ir ši tradicija tai pat atsidūrė Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade. Pernai į minėtą sąvadą buvo įtraukta ir tradicinių Kuršmarių burvalčių vėtrungių gamyba.

Iškilmių dalyvius sveikino ir įrašymą į nacionalinį sąvadą liudijančius sertifikatus teikė kultūros ministras Simonas Kairys, Sąvado komisijos pirmininkė prof. Daiva Vyčinienė ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Ceremonijoje lietuvininkų dainas atliko folkloro ansamblių „Kuršių ainiai“, „Kuršiukai“ ir „Jorė“ atstovai, lietuvininkų dainuojamąją tradiciją pristatė paraiškos rengėja Klaipėdos universiteto prof. dr. Lina Petrošienė, Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė.

Lietuvininkų dainavimo tradicija yra ryškus Mažosios Lietuvos tapatybę reprezentuojantis kultūros dėmuo, kurio savitumą atspindi XVII–XX a. užrašyta dainuojamoji tautosaka ir papročiai. Lietuvininkai savo dainas išdainuodavo vienbalsėmis plačios apimties, spalvingų dermių melodijomis, lyrine gamtos ir žmogaus gyvenimą vaizduojančia poezija. Regiono dainavimo tradicijai išskirtinumą suteikia Baltijos jūros, Kuršių marių, Nemuno deltos pakrančių žvejų gyvensena.

Poledinė bumbinamoji stintų žvejyba yra vienas iš pasyvių ir taikių mažosios žūklės būdų, spendžiamosios žvejybos atmainų. Neringos atstovai atsiėmė sertifikatą.

„Poledinė žvejyba bumbinant – viena ryškiausių ir vertingiausių mūsų krašto tradicijų, perduodama iš kartos į kartą ir iki šių dienų išlikusi dėka pamario krašte gyvenusių ir gyvenančių žmonių. Tad tikimės, kad šios tradicijos įtraukimas į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą ne tik dar labiau išryškins mūsų krašto kultūrinį tapatumą, bet ir padės šiam bei kitiems tradiciniams žūklės būdams išlikti ne tik prisiminimuose, sertifikate ar švenčių metu, o gyviems tiesiogine to žodžio prasme. Labai svarbu, kad vietiniai gyventojai šio amato galėtų mokytis vieni iš kitų, kad atvykę kurorto svečiai pajustų autentiškumą ir skleistų žinią pasauliui – tik taip bus kuriamos ir saugojamos tikrosios šio krašto tradicijos“, – cituojamas Neringos meras Darius Jasaitis.

Greta lietuvininkų dainavimo ir poledinės bumbinamosios tradicijos, sąvadą papildė dar 5 vertybės – šilinių dzūkų grybavimo tradicijos, pintinių juostų pynimas, poledinė stintelių žvejyba sukant bobas Lūšių ežere, Lietuvos totorių gastronomija ir  Žolinės atlaidų šventimas Krekenavoje.

INFORMACIJA

Sąvado duomenų valdytojas yra Kultūros ministerija, tvarkytojas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Šiuo metu sąvade yra 39 vertybės, susijusios su įvairiomis atlikimo meno, tautodailės, amatų, švenčių, kulinarinio paveldo ir kitomis tradicijomis. Tarp jų – dvi Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro Sąvado komisijai pateiktos ir sėkmingai į jį įtrauktos Mažosios Lietuvos vertybės – lietuvininkų dainavimo tradicija ir delmonas. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Žiemą varė su vestuvėmis

Užgavėnes uostamiestyje tradiciškai organizuojantis Klaipėdos etnokultūros centras sekmadienio popietę pakvietė į Teatro aikštę, kur žiemos išvarymas šįkart buvo suorganizuotas kartu ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia į advento pašnekesį su Ričardu Doveika

Gruodžio 5 d., antradienį, 18 val., Klaipėdos etnokultūros centras kviečia visus klaipėdiečius ir miesto svečius į renginį Lietuvos muzikos ir ...
2023-11-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Supažindins su moterų galvos apdangalais

Lapkričio 22 dieną, trečiadienį, 17.30 val., Klaipėdos etnokultūros centro salėje vyks parodos pristatymas – susitikimas „Ant galvelės dėjau“. Ši unikali ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This