Į Jūros šventę atplukdys 10-ąją Dangės flotilę

Uostas ir jūra

Vėjo įtemptos burlaivių drobės jau tapo neatsiejamu Jūros šventės atributu ir simboliu, jungiančiu senąsias ir šiandienines žvejiškas ir jūrines tradicijas. Lietuvos jūrų muziejus šiemet jau 10-tą kartą organizuos tradicinių ir istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“. Šių metų tema – „Sielą – jūrai!“

Laivų kapitonai, įgulos nariai, buriavimo entuziastai šiemet ir vėl kvies pažinti medinį burinį laivyną, saugoti ir puoselėti savastį ir išskirtines pamario krašto senųjų žvejų tradicijas.

Tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ – unikalus, tęstinis renginys, o šiemet šventę praturtins ir žymi sukaktis – Lietuvos jūrų muziejaus kurėnui „SüD 1“ sukanka 20 metų.

Kurėnas SÜD.1 – plaukiojantis Lietuvos jūrų muziejaus eksponatas, tradicinės Kuršių marių plokščiadugnės žvejų burvaltės replika, pastatyta muziejaus ekspozicijoje – prie etnografinės pajūrio žvejo sodybos. Burvaltės špantams ir števeniams pagaminti naudoti natūraliai išlinkę ąžuolų kamienai, dugnas surinktas iš mirkytų pušies tašų, bortai – iš džiovintų ąžuolo lentų. Burvaltės detalės tarpusavyje sujungtos kalvio darbo vinimis ir apkaustais, bortai impregnuoti iš pušų kelmų išvaryta natūralia derva. Kurėnas turi šoninius švertus (šliužes), keturias poras špantų (vitinių), priekyje ir gale dengtas patalpas (paragę ir pastūrę). Didysis stiebas pritvirtintas prie tvirto bimso (mastbankio). Burvaltės viduje (rūme) apie pusmetrį nuo dugno sudėtos denio lentos (šatiliai, tiliaudos). Ant dviejų stiebų keliamos didžioji ir mažoji burės, nuo forštevenio (rago) – trikampė raginė burė. Ant stiebo iškelta vėtrungė. Šis kurėnas priklauso mažųjų kurėnų (bradinių valčių) šprintiniu takelažu tipui. Pavadinimas SÜD.1 rodo, kad tai pirmasis pastatytas Kopgalio (Süderspitze) kaime kurėnas.

– Lietuvos jūrų muziejaus kurėnas turi plaukti, – sako prie laivo vairo stojęs per katastrofą žuvusio kurėno kapitono Romaldo sūnus Romualdas Adomavičius, Lietuvos jūrų muziejaus vyr. fondų saugotojas-direktoriaus pavaduotojas, istorikas. – Tai geriausias kurėno kapitono atminimas, įamžinimas – jo darbų tąsa: į Danę ir vėl suplauks kurėnai, jie varžysis, dalyvaus regatose mariose, bus rengiamos parodos, leidiniai apie tradicinius, istorinius laivus.

– Kaip istorikas, kaip jūrinio paveldo puoselėtojas ir žinovas – jam nebuvo lygių. Jis buvo tas ekspertas, konsultantas ir apie laivus, ir apie žmonės, kurie plaukiojo tais laivais. Ir netgi apie jausmą, nes jam tai buvo labai svarbu. Ką jautė jūrininkai ir ką turi jausti jūrininkai. Tai yra, drąsa, galbūt kartais ir nepamatuota, jūreiviškos garbės jausmas ir, aišku, suvokimas, kad tu prieš jūrą nepakovosi. Bet gali su ja susidraugauti. Tad tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ visada išliks dedikuotas Romualdui, šviesaus atminimo kapitonui“, – sakė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

FLOTILĖS PASIRODYMO GRAFIKAS

Liepos 23 diena (penktadienis)

19 val. sutiktuvės ir pasveikinimas Dangėje. 

20–21 val. tradicinio medinio burinio laivyno herojų istorijos ir laivų lankymas.

Liepos 24 diena (šeštadienis)

17 val. įgulų pristatymas – „Bures – vėjui!“. Danės krantinėje, prie skulptūros „Žvejys“

17.30 val. parodos Lietuvos jūrų muziejaus kurėnui „SüD 1 – 20! atidarymas prie skulptūros „Žvejys“

19 val. laivų paradas tarp Biržos ir Pilies tiltų

23 val. naktinis paradas „…vėjo genami“ tarp Biržos ir Pilies tiltų.

Liepos 25 diena (sekmadienis)

9 val. laivų išlydėtuvės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This