Išskirtinių Palangos pastatų paslaptys bus atskleistos visuomenei

Regionas

Visame pasaulyje populiari idėja šiemet pirmą kartą atkeliauja ir į Lietuvos pajūrį – Palangoje rengiamas atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba“. Jo metu kiekvienas norintis galės patekti ten, kur įprastai durys užtvertos – į išskirtinius miesto statinius, išlandžioti slapčiausius jų užkaborius. Ne tik prisiliesti prie sienų, bet ir išgirsti unikalias jų istorijas.

vila „Auska“ – vienas iš pastatų, į kuriuos bus galima patekti. N. Tukaj nuotr.

Palanga – tai miestas parke: taip kartais apibūdinamas kurortas, kuris, be kitų unikalių savybių, iš kitų Lietuvos miestų išsiskiria ir savita architektūra.

Rugsėjo 11-12 dienomis suplanuoto renginio „Pastatai kalba. Palanga“ metu žmonėms durys bus atvertos į 15 kurorto pastatų, tarp kurių – „Eglės“ apartamentai, viešbutis „Smilčių vilos“, gyvenamasis namas  „Geltonoji vila“, poilsio namai „9 bangos”, „Kankorėžis“, Palangos Stasio Vainiūno meno mokykla, Palangos pradinė mokykla, vila „Šilelis“, garsioji vila „Auska“ ir kiti.

Vila „Auska“ – vienas paslaptingiausių, išskirtiniausių vėlyvojo modernizmo kurortinės architektūros objektų, kurį tverdamas architektas Juozapas Šipalis turėjo absoliučią laisvę įgyvendinti savo idėjas: privilegiją nepaisyti projektavimo normų, didelę kūrybinę komandą ir neribotą biudžetą.

Vos keturių apartamentų poilsio namų interjero dailės objektus kūrė žymūs Lietuvos menininkai: vitražus – K. Šatūnas, skulptūrą Auska – V. Vildžiūnas, 34 originaliuosius vario šviestuvus – juvelyras K. Simanovas, keramikos darbus – N. Blaževičiūtė-Dovydėnienė ir kiti.

„Pastatai atrinkti iš skirtingų laikmečių, vieni labiau išsiskiria savo ilgus gyvavimo metus menančiomis istorijomis, kiti šiuolaikiškumu, konceptualumu savo architektūriniais, konstrukciniais sprendimais ir  interjerais. Net tarpusavyje lyginti šiuo pastatus yra labai sunku, tad  išskirti vieną favoritą tikrai negalime. Visi jie savaip unikalūs ir visus juos verta palankyti“, – sako vienas iš renginio organizatorių, architektas Laimonas Grauslys.

Ekskursijose po juos lankytojus lydės savanoriai-gidai, kurie supažindins svečius su pastatų istorija, bendrine kalba paaiškins architektūrinius statinių sprendimus.

„Pagrindinis renginio tikslas – sukurti naujas galimybes visuomenei domėtis architektūra ir ją pažinti“, –  teigia projekto vadovė Vita Soltonaitė-Puslienė.

Anot organizatorių, visuomenei atveriamus pastatus Palangoje vienija tai, kad dauguma jų priskiriami šiuolaikinei architektūrai ir statyti po XX amžiaus vidurio, renkantis juos buvo vertinamas istorinis kontekstas, išskirtinumas, dermė aplinkoje, ženkliškumas mieste, atsižvelgta ir į tai, kiek jie prieinami visuomenei.

„Pastatai, kuriuos bus galima aplankyti renginio metu, įprastai yra neprieinami ar tik iš dalies prieinami plačiajai visuomenei. Renginys orientuotas į miestiečius, kurie galbūt kiekvieną dieną, metai po metų, praeina pro pastatus, tačiau niekada neturėjo galimybės juose apsilankyti ir tikėtina, jog dažnas susimastę „O kas gi viduje“?  Būtent jiems ir norisi atskleisti pastatų užkulisius ir suteikti galimybę pažinti  savo miestą „iš vidaus“,   –  pasakoja viena iš renginio organizatorių, architektė Kristina Vitkauskaitė.

Tokio tipo renginiai populiarūs visame pasaulyje, nuo 2015-ųjų atviros architektūros savaitgalis – Open House Vilnius periodiškai vyksta Vilniuje, o pernai „Pastatai kalba“ pirmą atkeliavo į Panevėžį.

Visiems atvirą renginį organizuoja „Architektūros fondas“ ir strateginis partneris „Lietuvos kultūros taryba“. Visos ekskursijos bei renginiai yra nemokami. Prakalbinti mus supančias Palangos erdves „Pastatai kalba. Palanga“ šiemet kvies rugsėjo 11–12 dienomis.

Vila „Šilelis“. N. Tukaj nuotr.
„Eglės“ apartamentai. N. Tukaj nuotr.
Viešbutis „Žilvinas“. N. Tukaj nuotr.
Vila „Komoda“. N. Tukaj nuotr.
„Pastatai kalba“ gidė. A. Sozzo nuotr.
„Pastatai kalba“. A. Gudo nuotr.

1 Comment

  1. Asta

    Ypatinga idėja! Miesto gyventojai dar artimiau pajaus savo miestą,- juk jų gyvenimas pulsuoja vienu ritmu…
    Ačiū idėjos įgyvendintojams už ryžtą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Prasčiausia COVID-19 situacija - Palangoje

Valstybės duomenų agentūra praneša, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 38 nauji susirgimai COVID-19 infekcija (devyni žmonės susirgo antrą kartą, du ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas

Kviečia į naktinį žygį kuršių praeities labirintais

Palangos Jono Šliūpo muziejus tęsia renginių, aktualizuojančių kuršių kultūros palikimą, ciklą, kuris skirtas šiuo metu veikiančiai vieno eksponato parodai „Subtili ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This