Čekų šeima Šventosios atrakciono darbuotojus buvo pavertusi vergais

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teisme trečiadienį buvo numatytas posėdis baudžiamojoje byloje, kuri dėl vertimo gali užtrukti, mat jame bus teisiami trys Čekijos piliečiai – vienos šeimos nariai. Visgi paaiškėjo, jog sausio 12 d. posėdis neįvyks, kita jo data numatyta sausio pabaigoje.

44 metų František Kolomazniček, 41 metų jo žmona Marta ir 20 -metis jų sūnus, tėvo bendravardis, kaltinami prekyba žmonėmis, t.y. vergiškomis sąlygomis vertę dirbti du savo tautiečius ir vieną lenką Šventojoje veikusiuose atrakcionuose.

Nustatyta, kad aukomis tapę vyrai į Lietuvą buvo atvežti sunkvežimio priekaboje 2019 metų birželį ir tris mėnesius laikomi nelaisvėje bei išnaudojami.

Asociatyvi „Facebook” nuotr.

Pasak tyrimui vadovavusio ir teisme kaltinimą palaikysiančio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Ruslano Ušinsko, apie jų nežmonišką padėtį pareigūnams pranešė ne jie patys, o lietuviai, vietos gyventojai.

„Nukentėjusieji – iki 30 metų amžiaus, benamiai, turintys tam tikrų  priklausomybių, stokojantys socialinių įgūdžių, tad jais buvo lengva manipuliuoti. Pradėjus tyrimą, jie buvo perduoti nevyriausybinei organizacijai, kurios nariai vyrus pamaitino, suteikė medicinos ir kitokią pagalbą, pasirūpino jų grįžimu namo”, – pasakojo prokuroras.

Jo teigimu, nukentėjusiesiems čekų šeima nemokėjo atlyginimo, juos maitino maisto atliekomis, vyrai buvo priversti dirbti be laisvadienių. Naktį jie būdavo užrakinami, dokumentai iš jų buvo atimti. Negana to, atrakciono savininkai prieš juos dar ir fiziškai smurtavo. 

Visas šias aplinkybes nukentėjusieji patvirtino apklausiami teisme, tad į teismą Klaipėdoje jiems atvykti nebereikės.

Ar teismo posėdis dėl kaltinamųjų gyvenamosios vietos kitoje šalyje vyks nuotoliniu būdu, prokuroras praėjusią vasarą pasakyti negalėjo.

Jo teigimu, kaltinamieji privalo dalyvauti teisme, o jiems neatvykus į posėdį, jie būtų atvesdinti policijos pareigūnų, kaip ir visais kitais atvejais.

Klaipėdos apygardos teismo atstovė Dovilė Saulėnienė informavo, jog trečiadienį posėdis neįvyks.

Kitas posėdis šioje byloje numatytas sausio 25 d., kuriame bus tęsiamas įrodymų tyrimas. Jame taip pat planuojama apklausti liudytojus. Kol kas nėra žinoma, kada ir kokiu būdu planuojama apklausti kaltinamuosius.  

Už prekybą žmonėmis organizuotoje grupėje Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 4 iki 12 metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Už 16-metei parduotas kanapes laisvės gali netekti ilgiems metams

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša baigusi ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl labai sunkaus nusikaltimo – narkotinių ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This