Auksinė neformaliojo vaikų švietimo įstaigų paslaugų kaina

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos vadovas
2021-07-09

Komentarų: 6

Savivaldybė svarsto dvigubai padidinti mokestį tėvams už vaikų neformalų ugdymą 6-iose savivaldai pavaldžiose įstaigose: Vaikų laisvalaikio centre, Moksleivių saviraiškos centre, Karalienės Luizės jaunimo cente ir formalųjį švietimą papildančiose ugdymo Adomo Brako dailės, Jeronimo Kačinsko ir Juozo Karoso muzikos mokyklose.

Kainos būtų suvienodintos ir padidintos nuo vidutinių 10 iki 20 EUR per mėnesį mokyklose ir nuo vidutinių 5 iki 10 EUR centruose. Kaip ir logiška. Sako, buvo daug skirtingų mokesčių, nustatytų dar 2015 metais priklausomai nuo patiriamų įstaigų kaštų: jei vaikas ėjo groti prabangiu fortepijonu, jo mokestis buvo didesnis, nei to, kuris grojo dūdele.

Nelogiška yra tai, kiek mums visiems, susimetusiems sumokėtais mokesčiais, kainuoja tų 6-ių biudžetinių įstaigų išlaikymas.

Neformalų švietimą teikiančios įstaigos įsigudrina paslaugas teikti 5-10 kartų brangiau nei tą daro rinkoje veikiantys privatūs paslaugų teikėjai

Kainų didinimo projektą pristatanti savivaldos administracijos Švietimo skyriaus vedėjos patarėja Vida Bubliauskienė paminėjo, kad tie tėvų mokami mokesčiai sudarė tik apie 3 proc. realių biudžetinių įstaigų išlaidų. Tai kiek kainuoja biudžetinės įstaigos paslaugos?

Bendras 6-ių minimų biudžetinių įstaigų metinis biudžetas – 8,3 mln. EUR. Ataskaitoje rašoma, kad vaikų, lankančių centrus ir mokyklas, yra 4677. Padalinus išlaidas iš vaikų skaičiaus ir 9 mėnesių, kuriuos per metus vaikai lanko neformalų ugdymą, gauname 197 EUR mėnesiui vienam vaikui tenkančią sumą. Čia dar neįskaičiuotos milijoninės išlaidos, skiriamos įstaigų užimtų pastatų remontams, o ir visi 4677 vaikai nelanko būrelių visus mokslo metus (atmetus atostogas), bet tebūnie.

Palyginkite beveik 200 EUR kainą su analogiškų būrelių paslaugų rinkos kainomis, kurias mokate už vaikų neformalų ugdymą privačiam verslui ar nevyriausybiniam sektoriui, kurie savo patalpas, atlyginimus ir įrangą perka be miesto biudžeto paramos. Turbūt nemokate 200 EUR už vieno vaiko mėnesio ugdymą privačioje krepšinio, dailės ar baleto mokykloje, ar ne?

Klaipėdos miesto savivaldybė per 50 proc. biudžeto išleidžia beveik 12 tūkst. darbuotojų, dirbančių jai pavaldžiose 138 įstaigose įmonėse/bendrovėse, atlyginimams. Išmokėjus įvairias socialines išmokas ir kompensacijas, realioms investicijoms į naują turtą mieste lieka tik 14 proc. nuo bendro per 200 mln. EUR Klaipėdos savivaldos biudžeto.

Neracionalus viešųjų įstaigų lėšų panaudojimas senai vardijama kaip viena didžiausių Lietuvos bėdų. Čia aptariama situacija gerai tą iliustruoja.

Neformalų švietimą teikiančios įstaigos įsigudrina paslaugas teikti 5-10 kartų brangiau nei tą daro rinkoje veikiantys privatūs paslaugų teikėjai. Karlai, ne dvigubai, ne trigubai, o dešimt kartų brangiau!

Kas iš savivaldos administracijos strategų turės valios pripažinti, kad laikas atsisakyti beprasmiškai išlaikomų riebių ir godžių biudžetinių įstaigų, perduoti visas šias paslaugas teikti rinkai? Ką, beje, numato savivaldos įstatymas. Liktų tik kompensuoti tėvams dalį privačiam ir nevyriausybiniam sektoriui mokamo mokesčio, kas miesto biudžetui kainuotų 2 mln. EUR per metus vietoje dabar ištaškomų 8,3 mln. EUR.

Kai kas gali pagalvoti – o kas man? Mano kaštai padidėja nuo 10 iki 20 EUR, likusius susimetę visi per mokesčius padengia, išgyvensiu. Tačiau pagalvokite, kiek daug gerų dalykų už tuos šiandien perniek ištaškomus 6 mln. EUR kasmet mieste būtų galima padaryti. Ir čia aptarėme korupciją tik 6-iose iš 138 Klaipėdos miesto savivaldybei pavaldžių organizacijų (žalingas visuomenei viešojo sektoriaus veikimas dėl nekompetencijos ar bukumo taip pat yra korupcija).

6 Comments

  1. Pideralams

    formuluotė ,,neracionalus lėšų panaudojimas” tuoj pat iššaukia refleksą didinti kainas ir apmokestinti? Bet ne keisti, tobulinti dabartinę sistemą ir daugiau gyventojų išlaidų dengti iš savivaldybės lėšų. Kodėl valdant šiems pybiams kuo toliau, tuo labjau pavyksta realizuoti savo galimai kartelinius sumanymus? Kodėl aiškiai nusikalstamu būdu įgyto karalienės Mordos biznio plėtra ar kitų privataus verslo projektų vykdymas yra aukščiau už visuomenės poreikius bei interesus? Per tiek metų matome kad toks valdymas ir ydingi sprendimai mums, eilinams piliečiams atneša tik nuostolį ir gyvenimo kokybės blogėjimą. Todėl būtina iš pagrindų VISKĄ keisti. Ir pradėt reikia nuo kardinalaus valdančiųjų viršūnių valymo…

    Reply
  2. Jonas

    Sugebėjimas rašyti kliedesius, aritmetikos pradžiamokslis ir chaosas galvoje

    Reply
  3. liūdesys

    kai autoriai – grybai, neskiria korupcijos nuo kultūros. Uždarykit Operos ir baleto teatrą, filharmoniją, visas koncertų sales, muziejus, teatrus – nė viena kultūros įstaiga neišsiverčia be dotacijų iš biudžeto. Lygiai taip pat ir menininkus ruošiančios mokymo įstaigos. Jeigu autorius nesupranta kultūros reikšmės (vertės, o ne kainos) žmogaus gyvenime, tai praktiškai ir diskutuoti nėra su kuo. Kaip ten Gėtė rašė: „Kas nebuvo žmogum niekados, tam žmogus ir padėti negali”.

    Reply
  4. T

    Siaubas. Korupcija visame gražume!

    Reply
    • MūzA

      Kalėjimus ir pabėgėlius” susimetus „iš biudžeto”yra lengva išlaikyti…o mūsų vaikus , brangu.Neatsistebiu prioritetais…

  5. Paulius

    Palaukit, o kur aptariamas kitas biudžetas ? PVZ Luizės centre dauguma veiklų yra privalomai papildomai apmokęstinami. Pusmečio mokestis – nurodoma paramos sąskaita ir privaloma mokėti. Suprantu kad patys būreliai ir vadovai tikrai iš to nelobsta. Bet kur tada tos sąnaudos nueina?
    Karantino laikotarpiu kai kas visai nedirbo. Nei su vaikais ieškojo kontakto, nei galimybių prisitaikyti prie realybės ir pakonsultuoti, ugdyti vaiką. Suprantu atlyginimai nuo to nenukentėjo. Parašai postą FB (kurio vaikai neturi) ir pozicionuoji darbą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Švietimas

Švietimo skyriui vadovaus Vida Bubliauskienė?

Nors Klaipėdos miesto savivaldybės interneto portale skelbiama, kad Švietimo skyriui vadovauja buvusi jo patarėja Vida Bubliauskienė, administracijos Personalo skyriaus vedėja ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This