Čiurlionio „Angelų takai” – Nidoje ir Palangoje

Regionas

Nuo šiol Mikalojaus Konstantino Čiurlionio „Angelų takais” virtualios realybės pagalba bus galima klajoti ir pajūrio kurortuose Nidoje bei Palangoje.

Virtualios realybės filmas „Angelų takais” – tai Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko kūrinys, skirtas dailininko, kompozitorius ir abstrakčiojo meno pionieriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybai pagerbti.

Iki šiol filmas buvo pasiekiamas tik vilniečiams – jį galima išvysti sostinėje esančioje virtualios realybės pramogų erdvėje „VR SPOT“. Nuo šiol juo bus galima pasimėgauti ir kurortuose – filmas bus rodomas Nidos bendruomenės namuose ir Palangoje įsikūrusiame Jono Šliūpo muziejuje. Nidoje interaktyvi patirtis bus prieinama iki rugpjūčio 19 dienos, Palangoje – iki rugsėjo pabaigos.

Virtualios realybės filmas kviečia trimatėje erdvėje leistis į pažintį su 60 tiek labai žinomų ir lengvai atpažįstamų, tiek rečiau matomų lietuvių dailininko paveikslų: „Ramybe“, „Angelėliais“, „Aukuru“, „Angelu“, „Žinia“, „Saule“. Filme aptinkami ir atskiri kai kurių paveikslų fragmentai: aplinka, objektai, detalės, šviesos, dangus, žemė. 25 minučių trunkančią kelionę „Angelų takais“ lydi paties M. K. Čiurlionio ir kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio muzika.

„Įgyvendinant šią interaktyvią patirtį buvo svarbu ne tik perkelti paveikslus į virtualią realybę, bet ir pasiekti, kad žiūrovas patirtų tai, ką menininkas norėjo perduoti savo kūryba. Mums filmo kūrimo procesas taip pat nebuvo sunkus ir nuobodus, nes daug laiko praleidus ties menininko darbais visuomet pasipildydavome didžiuliu kiekiu teigiamos energijos. Ne veltui pamačiusieji filmą sako, kad jiems buvo gera ir norisi sugrįžti“, – teigia filmo kūrėjai K. Buožytė ir V. Žukas.

Visą Čiurlionio kūrybą ir jo kūrinių personažus sujungiantis siužetas leidžia iš arčiau susipažinti su paveikslų veikėjais ir jų aplinka. Virtualios realybės filmo siužetas veda žiūrovą per 4 skirtingas vietas, sukuriančias skirtingas patirtis.

„Viena pagrindinių vietų yra krantas. Čia žiūrovas patiria dienos-nakties ciklus ir stebėdamas aplinką mokosi pasaulio taisyklių. Vėliau jis atsiduria jūroje ir, apsuptas vandens ir debesų, plaukia link slėpiningos salos. Atsidūręs saloje, jis tampa paslaptingos eisenos liudininku. Žiūrovo kelionė vainikuojama skrydžiu per iškiliausią paveikslą „REX“, kuris atskleidžia mūsų Visatos konstrukciją, apimančią jos fizines bei dvasines dimensijas. Taigi šią kelionę pradėjęs kaip žmogus, žiūrovas jos metu supranta esąs ne toks tolimas angelui, tyrinėjančiam gyvenimo, mirties ir susiliejimo su visata būsenas”, – pasakoja „VR SPOT“ įkūrėjas ir vadovas Lukas Verpetinskas.

Viso filmo metu aplinka reaguoja į žiūrovo žvilgsnį: atidus žiūrovo aplinkos stebėjimas ją keičia, praturtina ir priartina prie originalių M. K. Čiurlionio paveikslų. Filme skambanti muzika ir garsai taip pat keičiasi priklausomai nuo žiūrovo žvilgsnio ar kūno padėties ir sukuria specifinį skirtingų objektų skambesį.

Virtualios realybės filmas pelnė ne vieną tarptautinį ir nacionalinį apdovanojimą. 2018-aisiais „Angelų takais“ buvo pristatytas 75-ojo Venecijos kino festivalio „Biennale college cinema – Virtual reality“ konkursinėje programoje. 2019 m. filmas Jungtinėje Karalystėje apdovanotas „Lumen Prize for Art and Technology“ prizu, teikiamu už laimėjimus meno ir technologijų srityse. Po metų filmo kūrėjai buvo įvertinti ir Lietuvoje – „Angelų takais“ kūrėjai Kristina Buožytė ir Vitalijus Žukas 2020 m. už šį filmą gavo „Sidabrinės gervės” geriausios profesinės meistrystės apdovanojimu.

1 Comment

  1. Toma

    Geras, būtinai atvyksime pasižiūrėti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This