Mirė ilgametis Klaipėdos dramos teatro vadovas ir režisierius Povilas Gaidys

Kultūra, Svarbu

Eidamas 85-uosius metus sekmadienį mirė ilgametis Klaipėdos dramos teatro režisierius ir meno vadovas Povilas Gaidys – šia liūdna žinia savo paskyrose socialiniame tinkle dalinasi jo kolegos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

2019-ųjų vasarį teatre buvo pristatyta paskutinis režisieriaus spektaklis – komedija „Paradas”.

„Bet galbūt ir paskutinis, kas jį žino. Gyvenimas eina į pabaigą, ir tų pastatymų skaičius einą į pabaigą. Galbūt ir sveikata neleidžia labai važinėti, kituose mietuose, teatruose pastatymą gauti, priklausau nuo savo buvusio teatro malonės. Taip jau susiklostė, kad mane vadina komedijų meistrų, bet aš visada pykstu nenoriu šito, bet taip tikriausiai susiklostė pagal savo charakterį, genus”, – tada sakė režisierius, režisavęs per 80 pastatymų.

Kilęs iš Aukštaitijos, visą savo gyvenimą P. Gailys praleido Klaipėdoje, į kurią atvyko 1963 m. po režisūros studijų Maskvos Lunačiarskio teatro meno institute.

Tarp daugybės jo režisuotų spektaklių paminėtini į Lietuvos teatro aukso fondą įtraukti Justino Marcinkevičiaus „Mindaugas” ir „Mažvydas”, Maksimo Gorkio „Dugne” ir „Vasa Železnova”.

P. Gaidys ilgus metus dėstytojavo dabartiniame Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete, parengė ir išleido visą plejadą šiandien gerai žinomų teatro aktorių.

Beje, ir jis pats buvo įgijęs aktoriaus specialybę tuometinėje Lietuvos konservatorijoje, vaidino daugelio lietuvių ir rusų režisierių filmuose, kur sukūrė per 20 vaidmenų.

Už nuopelnus Lietuvos teatrui ir kultūrai P. Gaidžiui skirta Lietuvos valstybinė premija, jis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, jam buvo suteiktas Klaipėdos miesto kultūros magistro vardas.

„Povilas Gaidys buvo vienas didžiųjų Lietuvos teatro režisierių, su jo iškeliavimu baigiasi ne tik ištisa Klaipėdos dramos teatro epocha, bet ir svarbus visos Lietuvos dramos teatro istorijos puslapis. Jis subūrė vieną kūrybingiausių teatro kolektyvų Lietuvoje, nuosekliai formavo brandų jo repertuarą, pats išleido teatrui kelias aktorių laidas. Būtent P. Gaidžio dėka kelių kartų klaipėdiečių (o ir visos Lietuvos žiūrovų) širdys buvo paliestos aukštos prabos teatro meno. Taip pat ir mes su Diana buvome ir liekame susižavėję ir dėkingi P. Gaidžio vadovauto teatro žiūrovai“, – rašoma šalies vadovo Gitano Nausėdos užuojautoje.

Užuojautą dėl režisieriaus mirties Kultūros ministerijos vardu pirmadienį pareiškė ministras Simonas Kairys.

„Šiam teatrui Povilas Gaidys paskyrė didžiąją dalį savo gyvenimo, išaugino kelias aktorių kartas, o šio talentingo režisieriaus dėka Klaipėdos dramos teatras tapo išskirtinis ne tik regione, bet ir visoje Lietuvoje. Dėkoju režisieriui už begalinę meilę teatrui, už didžiulį indėlį į mūsų teatro raidą ir platų emocijų spektrą, kurį žiūrovams dovanojo beveik aštuonios dešimtys režisieriaus kurtų spektaklių. Reiškiu nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems ir visai teatro bendruomenei“, – pranešime cituojamas kultūros ministras.

INFORMACIJA

Povilas Gaidys nuo antradienio, liepos 13-osios, bus pašarvotas teatro didžiojoje salėje. Atsisveikinimas su velioniu liepos 13 d. nuo 11 iki 20 val., liepos 14 d. nuo 11 iki 14 val.

Liepos 14 d. 8 val. Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje bus aukojamos šventos mišios už velionį.

Karstas išnešamas liepos 14 d. 14 val.

Laidotuvės vyks Lėbartų kapinėse.

2 Comments

  1. Vytautas Čepas

    Išeina geriausi, šviesiausi, nepamirštami. Deja, tokia gyvenimo logika, kur mirtis viską sudėlioja į vietas ir niekas nieko negali pakeisti. Vis prisimenu „Dramblį”, Proletarinės laimės malūną”, Tryliktąjį pirmininką”, B. Brechto pjeses etc. Tai buvo neeilinė ne tik Klaipėdos Dramos teatro asmenybė, bet ir visos Lietuvos fenomenas, kėlęs tautos dvasią, neleidęs jai užsnūsti, užmiršti, kad gyvenimas tai ne tik biologinių poreikių tenkinimas, bet ir dvasios kelionė į meno aukštumas, į grožį, gėrį, meilę… Gaila, kad viskas tik blyksnis, bet toks ryškus ir nepamirštamas. Klaipėda nuo vakardienos tapo skurdesnė netekusi vieno ryškiausių savo kūrėjų. Nuoširdi užuojauta sūnui, visiems artimiesiems, Teatro kolektyvui, garsiausių jo spektaklių bendraautoriams…

    Reply
  2. Anonimas

    Užuojauta artimiesiems

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This