Jubiliejinėje Lietuvių kalbos vasaros akademijoje – daugiau nei 100 dalyvių

Švietimas

20 – tokio jubiliejaus sulaukė Klaipėdos universiteto (KU) Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros akademija. Tai – mėnesio trukmės kalbos ir kultūros kursai kitakalbiams, vyksiantys nuo liepos 16 d. iki rugpjūčio 12 d.

KU nuotr.

Pasak KU Lituanistikos ir užsienio kalbų centro vadovės Jūratės Derukaitės, pirmąsyk kartu vyks ir kontaktiniai kursai Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete, ir tiesioginio vaizdo nuotoliniai. Atitinkamai išaugo dalyvių, grupių ir dėstytojų skaičius. Šiuo metu jau registruota daugiau nei 100 dalyvių, iš kurių maždaug pusė mokysis kontaktiniuose kursuose, kita pusė – nuotoliniuose. Iš jų 38 dalyviai yra Švietimo mainų paramos fondo (ŠMPF) programos dalyviai – užsienio aukštųjų mokyklų studentai, dėstytojai, tyrėjai ir užsienio lietuviai.

J. Derukaitės teigimu, nusprendus vėl organizuoti kontaktinius kursus ( 2020 m. vasaros ir 2021 m. žiemos kursai vyko tik nuotoliniu būdu), iškilo daug papildomų rūpesčių: užsieniečių atvykimo ribojimai, izoliacija, higienos normų laikymasis. Tačiau kol kas viskas vyksta sėkmingai, pirmieji atvykusieji jau gavo neigiamus testų atsakymus.

Kaip ir per žiemos nuotolinius kursus, gausiausia dalyvių dalis yra baltarusiai (apie 40): KU remia dėl politinių priežasčių emigruojančius šios šalies piliečius. Toliau pagal dalyvių skaičių rikiuojasi grupė iš Venesuelos, Ukrainos ir Sakartvelo. Iš viso sulaukta norinčiųjų mokytis iš 31 šalies.

Be lietuvių kalbos ir kultūros kursų pirmąkart bus vykdomos lituanistinės studijos užsienio lituanistinių mokyklų mokytojams.

Ši veikla organizuojama irgi pagal ŠMPF programą. Iki šiol tokias studijas vykdė VU ir VDU. Organizatoriai tikisi, kad šios studijos susilauks sėkmės, nes suformuota puiki dėstytojų – pedagogikos, psichologijos, etnologijos, lituanistikos specialistų komanda. Šiose studijose dalyvaus 18 mokytojų iš 11-os šalių, 7 iš jų atvyksta į kontaktinius kursus. Šiai veiklai vadovauja dr. Kristina Blockytė-Naujokė.

Kalbos kursuose numatytos 8 grupės pagal 5 kalbos mokymo lygius. Visai pradedančiųjų – apie 40.

Šalia kalbos pamokų vyks plati kultūros pažinimo veikla: edukacijos, ekskursijos ir vakaronės bus organizuojamos ir kontaktiniu, ir nuotoliniu būdu. Ypač jaudinantys būna mišriu būdu vedami renginiai, kai susijungia atvykusieji dalyviai ir žmonės, esantys įvairiuose pasaulio kampeliuose, skirtingose laiko zonose. Net ir kursų organizatorių komandoje dirba žmonių, esančių užsienio šalyse.

Visame šiame didžiuliame vasaros projekte dirba 10 kalbos dėstytojų, 6 organizatoriai, taip pat keli savanoriai mentoriai – kursų alumnai ir vertėjos – taip pat savanorės kursų alumnės. Juos vienija meilė lietuvių kalbos ir kultūros studijoms, sujungianti žmones ne tik vieneriems ar keleriems kursams, bet ir platesniems bendrystės ryšiams.

Kursų atidarymo šventė mišriu būdu vyks liepos 16 d., penktadienį, 12.15 val. KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This