Iš naujo prasidėjo ruoša regatai ir „Europiadai”: suabejota, ar ne per brangu

Miestas, Svarbu

Klaipėda pradėjo formalų pasiruošimą dviem dideliems festivaliams, kurie šiemet negalėjo įvykti dėl pandemijos, todėl planuojami kitais metais ir 2024-aisiais. Tačiau atsirado abejojančių, ar tokių brangiai kainuojančių renginių reikia, kai nuolat tvirtinama, kad miesto biudžete trūksta pinigų.

Festivalis „Europiada” Klaipėdoje pirmą ir kol kas vienintelį kartą vyko 2009 metais. Dalios Grikšaitės nuotr.

Šiemet birželio paskutinį savaitgalį Klaipėda turėjo tapti didžiosios burlaivių regatos „The Tall Ships Races“ starto uostu. Tačiau renginys dėl pandemijos buvo atšauktas ir perkeltas į 2024 metus. Numatoma, jog Klaipėda tuomet taps didžiosios burlaivių regatos starto uosto, jai nereikės laimėti jokių papildomų konkursų ar dalyvauti atrankoje.

Todėl Klaipėdos savivaldybės parengė miesto tarybos sprendimo projektą, kuriuo politikai turėtų patvirtinti sutarties projektą tarp Klaipėdos savivaldybės ir regatą organizuojančios „Sail Training International“ organizacijos. Šios sutarties reikia, kad regata Klaipėdoje tikrai įvyktų.

„Finansinė šio klausimo pusė ta, kad reikia mokėti metinį mokestį, kuris eurais siekia apie 45 tūkst. eurų, tad per ketverius metus susidarys 184 tūkst. eurų suma. Kiek kainuotų pačios regatos organizavimas, šiandien sunku pasakyti. Šių metų renginio, kuris neįvyko, sąmata buvo apie 700 tūkst. eurų“, – Finansų ir ekonomikos posėdyje, kuriame trečiadienį svarstytas šis klausimas, teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

Komiteto narys Rimantas Taraškevičius pastebėjo, kad pinigai „Sail Training International“ organizacijai buvo mokama ir pastaruosius kelerius metus, tačiau regata neįvyko, tad jis teiravosi, kur dingo tie sumokėti pinigai.

„Tai yra nuolatinis metinis nario mokestis, o organizacija tuos pinigus investuoja į atributiką, skiria kitoms reikmėms. Visos šalys, kuriose neįvyko regata, bet jos mokėjo tą mokestį, patyrė nuostolių. Tad ir buvo sutarta, kad niekas nieko nebandys skaičiuoti, o reikia palikti klausimą taip, kaip yra“, – teigė E. Deltuvaitė.

Komiteto narys A. Vaitkus stebėjosi, jog nario mokestis yra toks didelis.

„Be to, klausimas, ar tikrai užteks tų 700 tūkst. eurų, nes savivaldybė pagal sutarties sąlygas įsipareigoja labai daug apmokėti – ir uosto sąnaudas, ir apgyvendinimą. Iki 2024 metų kainos tiks augs. Turbūt jau kitos kadencijos tarybai liks teisė priimti galutinį sprendimą“, – samprotavo A. Vaitkus.

Tačiau politikai bendru sutarimu pritarė, kad sutartis dėl burlaivių regatos būtų pasirašyta ir toks renginys 2024 metais Klaipėdoje įvyktų.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai taip pat pritarė, kad būtų pasirašytas papildomas susitarimas prie dar 2018 metų rugsėjį tarp Klaipėdos savivaldybės ir Tarptautinės ne pelno siekiančios organizacijos „Europeade“ pasirašytos sutarties, pagal kurią „Europiados“ festivalis Klaipėdoje turėto įvykti 2020 metais. Tačiau jis dėl pandemijos neįvyko nei pernai, nei šiemet, o dabar jau yra numatomas kitų metų liepos 13-17 dienomis.

Skaičiuojama, kad suorganizuoti „Europiadą“ Klaipėdos savivaldybei taip pat gali kainuoti 700 tūkst. eurų, bet nemažą dalį šios sumos „Europeade“ komitetas grąžina iš surinktų dalyvio mokesčių.

„Mes dejuojame, didiname automobilių stovėjimo mokesčius, keliame kainas už vaikų būrelius, darželius, o čia drąsiai po milijoną eurų duodame šventėms. Nežinau, kaip žmonėms atrodo. Nors gal renginių ir reikia. Bet vienoje vietoje sakome, kad pinigų neturime, o čia pinigų turime tiek, kiek reikia“, – savo nuomonę dėstė A. Vaitkus.

E. Deltuvaitė teigė, kad į „Europiados“ festivalį suvažiuoja 4000 dalyvių keturioms dienoms.

„Jie vis tiek mieste išleidžia pinigų. Sakykime, kad kiekvienas dalyvis vidutiniškai išleidžia po 100 eurų, tai mūsų verslui tikrai yra paskata. Tad gal ta investicija iš miesto biudžeto į jį sugrįš per kitus mokesčius“, – aiškino Kultūros skyriaus vedėja.

3 Comments

  1. Fantastika

    Praeita Europeada buvo neeilinis įvykis mieste ir apskritai, Lietuvoje. Visi kas matė – buvo sužavėti. Dabartės, jeigu tinkamai įveiklinti Jono kalnelį, senamiesčio gatveles, sutvarkytas Dangės krantines ir pašalinti griuvenas, nežiūrint į jokius ten paveldosaugininkų pezalus, atnaujintose Klaipėdos erdvėse Europeada nuskambėtų visai gražiai ir garsiai. Tai solidus renginys, o ne kokia nors nusmurgusi ir alaus gėrovų numyžta, atseit, Jūros šventė.

    Reply
    • Pijokų dziazas

      Arba mero džiazo festivalis, bet pinigus ima visada. Geriau jau jam nebeduotų miestas pinigų, nes festivalis tragiškai nusivažiavęs.

  2. T

    Tai kad aplink šiukšlių kalnai ir sugriuvę pastatai, šitokį miestą pristatysime?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Miesto sveikatos įstaigoms siekia gauti 7 mln. eurų paramos

Klaipėdos savivaldybė skelbė, jog parengė investicinį planą ir jau pateikė paraišką finansavimui gauti, kad Sveikatos centro veikloje dalyvaujančios miesto gydymo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This