Kodėl „Aurum 1006 km“ lenktynės turėtų būti uždraustos?

Mums rašo

Gretė Maziliauskaitė
2021-07-15

Komentarų: 0

Žmonės pasiilgę švenčių ir to akivaizdus įrodymas – šį savaitgalį įvyksiančios 1006 km lenktynės Palangoje. Tai viena iš vis dar retų progų pabūti kartu minioje, pajausti adrenaliną ir pasigrožėti galingais automobiliais. Visa tai skamba puikiai, tačiau čia slypi didžiulė problema – lenktynės prisideda prie klimato kaitinimo.

Feisbuko nuotr.

Šią vasarą jau pasiekėme ne vieną karščio rekordą ir, panašu, jog tropinis oras mūsuose tampa jau įprastas. Klimatas šyla ir tą pagaliau matome savo akimis. Deja, to negalėtume pasakyti apie 1006 km lenktynių organizatorius, dalyvius ir rėmėjus.

Asociacijos „Aktyvus jaunimas“ projekto tvariau.lt komanda apskaičiavo, jog visi 42 lenktynėse startuosiantys automobiliai į atmosferą išmes apie 55 tūkst. kilogramų anglies dvideginio dujų (CO2), kurios – viena pagrindinių šylančio klimato priežasčių. Tiesa, visi šie kilogramai tik iš lenktyninių automobilių ir tik lenktynių dieną. O kur dar kvalifikaciniai važiavimai, papildomi renginiai Palangoje ir Vilniuje ir t.t.

Tvariau.lt komanda nesiryžo skaičiuoti, kiek CO2 bus „pagaminta“ iš viso, įvertinus visą logistiką – automobilių, įrangos, personalo atgabenimą į trasą Palangoje, sunaudotos elektros energijos kiekius bei gausų renginio žiūrovų atvykimą į vietą. Tiesa ta, jog skaičiai milžiniški.

„Tokios 1006 kilometrų lenktynės turėtų vykti tik su viena sąlyga – organizatoriai ir dalyviai privalo elgtis atsakingai. Oficialioje lenktynių komunikacijoje neradome jokių žinučių apie tvarumą. Apie tai nutyli ir jų internetinis puslapis bei lenktynėse dalyvaujančios komandos. Ta pati situacija ir su lenktynių bei atskirų komandų rėmėjais. Negali teigti, jog gamini tvarią produkciją ar statai tvarius namus, kai tavo remiama komanda dėl pramogos išdegina tūkstančius kilogramų degalų. Mažų mažiausiai – tai nenuoširdu“, – teigė tvariau.lt įkūrėjas Gediminas Kondrackis.

Anot G. Kondrackio, gera pradžia būtų būti atviriems apie „sukuriamą“ CO2 pėdsaką. Tuomet jau galima ieškoti būdų jam kompensuoti – sodinti medžius, naudotis saulės jėgainėmis, remti anglies dvideginio dujų kiekį atmosferoje mažinančius projektus. Dar svarbiau visuomenei komunikuoti, jog laikas keistis. Čia galima pasimokyti iš Formulės 1 (F1), kuri nuo 2030 metų žada būti neutrali klimatui. Kalbama ir apie elektriniais varikliais varomus bolidus.

„1006 km lenktynės šiais metais parodė, kaip galima būti itin neatsakingais. Visi dalyviai galėtų jų ateinančius 1006 km važiuoti tik dviračiais“, – liūdnai pajuokavo G. Kondrackis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palanga kviečia turiningai leisti laisvalaikį

Šį pavasarį Palangoje ir Šventojoje žadama renginių gausa. Velykų šventė įsilies į jubiliejinį renginių ciklą „Palangos dienos“, čia veiklų galės ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Švietimas

Palangoje aptarti ir vienuoliktokų matematikos tarpiniai patikrinimai

Šiuo metu šalyje vykstantys vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai jau sukėlė nemažai kalbų. Daug nepasitenkinimo sulaukė matematikos užduotys, apie jas pasisakė ir ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Regionas

200-osioms Tiškevičių įsikūrimo Palangoje metinėms - meninis akcentas

Palangos savivaldybė paskelbė meninio akcento, skirto 200-osioms grafų Tiškevičių Palangos valdų įsigijimo metinėms įamžinti, projekto idėjos pirkimo konkursą. Geriausių idėjų ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This