Nauja ligoninių pertvarkos vizija: žada tartis ir skatinti finansiškai

Svarbu, Sveikata

Ketvirtadienį Klaipėdoje, Palangoje ir Kretingoje lankęsis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žadėjo, kad dar šiemet turėtų būti paruoštas regionų sveikatos apsaugos įstaigų pertvarkos modelis, kurio kūrime esą dalyvaus ir savivalda. Pastaroji, anot ministro, nebus verčiama dalyvauti pertvarkoje, bet panorę būti naujos sistemos dalimi bus skatinami finansiškai.

Uostamiesčio savivaldybės, kuriai priklauso Klaipėdos universitetinė ir Klaipėdos vaikų ligoninės, meras Vytautas Grubliauskas, savo ruožtu teigia, kad siūlomas modelis yra įdomus.

„Jeigu kuris nors miestas, regionas, savivaldybė matys, kad jiems nereikia tame dalyvauti – prašau, gyvenkite senoje sistemoje, turėkite tą apmokėjimo ir tvarkymosi modelį, kurį turite, o su tais, kurie tikės mes kursime naują ir rodysime pavyzdį”, – aiškino ministras Arūnas Dulkys.

„Sveikatos apsaugos sistema yra tokia, kad čia labai dažnai kalbama, jog bus reformos, bet kaip taisyklė baigiasi įvairiai. Aš ir pats pradėjęs darbą gavau žinutę, kad gali net nepradėti, kad maždaug viskas baigsis ties 1,7 metų riba – maždaug toks vidurkis yra sveikatos apsaugos ministro ir neapsimoka nieko pradėti, nes nespėsi, nes čia veikia didžiulės jėgos, kažkokie mistiniai klanai, kad nieko nebus ir taip toliau. Mūsų žinutė yra tokia, kad Vyriausybė, dabartinė Sveikatos apsaugos ministerija nesiruošia inicijuoti jokių įstaigų uždarymo iš mūsų pusės, mes ruošiamės inicijuoti pokytį, pasiūlyti savivaldybėms pokyčio modelį, kuriame jos apsvarstys, įvertins ir jei norės dalyvaus, prisidės, žiūrėsime, ką reikia padaryti. Mes dabar ne lovas turime skaičiuoti, ne ligonines uždarinėti ir atidarinėti, nes gali būti ir mažų įstaigų, kurios dirba labai puikiai. Mes norime susitarti dėl to, kokių paslaugų tame regione mes norime sukurti, kokį paslaugų kokybės lygį norime pasiekti ir į kurias vietas reikia investuoti. Mes norime pasiūlyti tokį bendradarbiavimo modelį, kuriame mes kiekvienu atveju prisiderintume prie to regiono specifikos. Tarkime, bendruomenės sveikatos centre, į kurį mes visi jungtumėmės, galėtų dalyvauti pačios įvairiausios įstaigos su savo kažkokiu atitinkamu pavaldumo modeliu. Pirmam etape mūsų nedomina juridiniai reikalai”, – savo viziją pristatė ministras.

Pasak jo, pasiekus susitarimą būtų pasirašoma sutartis ir ministerija imtų investuoti.

„Jeigu kuris nors miestas, regionas, savivaldybė matys, kad jiems nereikia tame dalyvauti – prašau, gyvenkite senoje sistemoje, turėkite tą apmokėjimo ir tvarkymosi modelį, kurį turite, o su tais, kurie tikės mes kursime naują ir rodysime pavyzdį, o tada ir patys žmonės pradės kelti klausimą, kodėl pas mus mieste nėra investuojama į tai ir į tai”, – aiškino A. Dulkys.

Anot jo, reformos modelio pradmenys jau yra pradėti, bet visą jį pilnai norima užbaigti kartu su savivalda. Penkias regionines darbo grupes ketinama sukurti jau artimiausiomis savaitėmis.

„Tada bus klausimas, ką gali savivalda įnešti, koks bus jų indėlis, kaip jie tą mato, mes žiūrime, kokias investicijas galime pritraukti”, – sakė A. Dulkys, patikinęs, kad pertvarkos modelis gims dar šiemet.

„Juokaudamas kalbėjau, kad jei reikėtų vienu žodžiu apibūdinti ministrą, pasakyčiau drąsus. Modelis tikrai įdomus, tikslai pakankamai suprantami. Kas svarbu ir ko nebuvo anksčiau, tai yra tam tikri finansiniai aspektai, kurie turėtų tapti motyvacija pirmiausiai įgyvendinimui. Nuoširdžiai linkiu ministrui sėkmės įgyvendinant ne tik patį modelį, bet ir diskusiją dėl jo, nes kiek esu politikoje, nepamenu ministro, kuris nebūtų pradėjęs reformų, bet kažkaip vis dar nežinau ministro, kuris jas būtų pabaigęs. Norėčiau, kad būtų ta išimtis. Pasirinktas kelias nėra gal absoliučiai naujas ar absoliučiai unikalus, bet jis yra tam tikras žingsnis, keliantis viltį, jog bendruomenių balsai bus išgirsti, tačiau labai daug priklausys nuo moderatoriaus, šiuo atveju nuo ministerijos. Kita vertus, akivaizdu, kad galios tas mechanizmas, jog nebūti konsorciume nebus labai patrauklu”, – komentavo Klaipėdos meras V. Grubliauskas.

Be savivaldybei pavaldžių Klaipėdos universitetinės ir Klaipėdos vaikų ligoninės uostamiestyje dar veikia Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios Jūrininkų ir Respublikinė Klaipėdos ligoninės.

1 Comment

  1. T

    Grubliauskui įdomus modelis, prajuokino. Kai miesto ligoninę dešimtmečius valdo tarybinis veikėjas, jam dar kažkas įdomu matai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This