Smarvė iš Dumpių sąvartyno: vieni užuodžia, kiti ją neigia

Miestas, Svarbu

Nors pietinės miesto dalies gyventojų akys dėl nuolat jų namus pasiekiančios smarvės krypsta į Dumpių sąvartyną, jį valdančios bendrovės „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ atstovai Klaipėdos vadovus ketvirtadienį pasitarime kone įtikino, kad sąvartynas nėra smardintojas.

Dumpių sąvartynas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pietinės miesto dalies aktyvūs gyventojai pastaruoju metu tapo tikri detektyvai ir nuolat ieško smarvės šaltinių, nes esą namuose nebeįmanoma būti nei dieną, nei naktį, mat nuolat jaučiamas koks nors dvokas. Dažniausiai smardintojumi įvardijamas Dumpių sąvartynas, gyventojai skundžiasi, kad smirda fekalijomis ar supuvusiomis atliekomis. Esą ant jo kaupo rūšiuojamos atliekos, pilamos nuotekos, o tai ir yra smarvės priežastis. Be to, klausimų vis dar kelia ir tai, kur panaudojamos sąvartyno kaupe susikaupiančios dujos. Esą jei jos sklinda į aplinką, tai taip pat gali būti smarvės priežastis.

Tačiau Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys po susitikimo su „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro“ atstovais teigė, jog susidarė įspūdis, kad sąvartynas tikrai nėra pats didžiausias smardintojas.

„Ant sąvartyno kaupo tikrai niekas nieko nepila, tai yra grynas prasimanymas. Per pernai sąvartyne kilusį gaisrą, kaip manoma, sudegė visos dujos. Jau tris kartus daryti tyrimai, kurių atsakymas yra, kad dujos nesikaupia, tad niekas ir į aplinką nesklinda“, – aiškino A. Barbšys.

Anot jo, iš KRATC pateikto pristatymo buvo matyti, kad visoje sąvartyno teritorijoje esą yra tik viena vieta, kuri gali būti kvapų šaltinis. Tai yra išrūšiuotų atliekų aikštelė, kurioje atliekos laikomos atvirai. „Bet jos lauke būna kelias valandas ir išvežamos į „Fortum“ sudeginti. Tad vakarais, naktimis, kai žmonės skundžiasi, kad juos pasiekia smarvė, tų atliekų lauke sąvartyne tikrai nėra“, – tvirtino A. Barbšys.

Anot jo, ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atlikti tyrimai rodo, kad stipriausi kvapai sklinda iš greta sąvartyno esančios bendrovės „Branda“ teritorijos ir ypač tuomet, kai vartomos lauke atvirai sandėliuojamos atliekos. „Tačiau „Branda“ yra privati įmonė, veikianti ne Klaipėdos mieste, o rajone, tad nieko negalime padaryti‘, – pripažino vicemeras.

A. Barbšys patikino, kad sąvartyne svarstoma diegti ir naujų priemonių, kurios esą dar labiau sumažintų sklindančius kvapus. Viena tokių priemonių – atliekų rūšiavimas su plovimu. Be to, tikimasi, kad situacija turėtų pagerėti, kai nuo 2023 metų pabaigos maisto atliekos būtų rūšiuojamos atskirai.

Pirmadienį miesto vadovai ir atliekų srities specialistai ketina vykti į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą, kuris įvardijamas pavyzdžiu, kai tinkamai tvarkyti aplinkas. „Pažiūrėsime, ko iš jų dar galime pasimokyti“, – vizito tikslą įvardijo A. Barbšys.    

2 Comments

  1. Saulė turėti tokią valdžią, neįgalią valdžią.

    Gėda

    Reply
  2. O Dieve

    Pyst ir sudegė visos prieš 10-5 metus supiltas atliekos kurios pūva ir dujos iš jų eina. Kai intelekto trukumas pas mūsų valdžia ir Nvsc . Taigi pūva toliau o kai pūva susidaro dujos o dujos nebe surenkamos nes sutemos surinkimo nebera ir tada viskas į orą. Visiška gėda svetima

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This