Išgiję ruoniukai į Baltiją pirmą kartą bus išleisti atviroje jūroje

Uostas ir jūra

Ankstyvą pirmadienio rytą į Baltijos jūrą bus paleisti pirmieji septyni šiais metais Lietuvos jūrų muziejuje išslaugyti ruoniukai.

Paprastai ruoniukai į jūrą būdavo paleidžiami pakrantėje. Tačiau šiemet dėl poilsiautojų gausos ir dėl priekrantės žvejų tinklų artumo ruoniukai pirmą kartą istorijoje bus laivu išplukdyti į atvirą jūrą. Šią akciją muziejui įgyvendinti padeda ilgametis rėmėjas AB „Novaturas“, globojantis ruoniukus nuo 2019 metų.

Paprastai ruoniukai į jūrą būdavo paleidžiami pakrantėje. Tačiau šiemet dėl poilsiautojų gausos ir dėl priekrantės žvejų tinklų artumo ruoniukai pirmą kartą istorijoje bus laivu išplukdyti į atvirą jūrą. Juozo Mažono nuotr.

Šį pavasarį muziejui teko priglausti ir rūpintis net septyniolika ruonių jauniklių, kurie nusilpę ir sužaloti buvo atgabenti iš pajūrio.

„Žiema buvo pakankamai šalta ir ruonės galėjo vaikuotis ant ledo, tačiau atitrūkusių nuo motinų ir nusilpusių jauniklių gausa gali signalizuoti maisto – žuvies trūkumą”, – muziejus pranešime pažymi daugiau nei tris dešimtis metų Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliais besirūpinantis muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas biologas Arūnas Grušas.

Gydomi ir prižiūrimi patyrusių specialistų ruoniukai spėriai taisėsi. Net septyni iš jau sveria daugiau nei 40 kg, o kai kurie – jau arti ir 60 kg. Tai, pasak, A. Grušo, rodo, kad jie jau puikiai gebės gyventi jūroje savarankiškai.

Pavasarį į muziejų atgabenti ruoniukai buvo vos 13 kg tokio svorio jie būna ką tik gimę. Mažas kelių savaičių amžiaus rastinukų svoris rodė, kad jie ilgą laiką buvo be jokio maisto. Didelį pavojų kėlė parazitai, kuriais jie buvo apnikę, ir išoriniai šunų ar laukinių gyvūnų sužalojimai.

Ruoniukai buvo gydomi anbiotikais, o paskui jau mokami savarankiškai maitintis. Juos prižiūrintys darbuotojai prigaudydavo Kuršių mariose ir gyvos žuvies, kad jaunikliai gautų savarankiškos žvejybos pamokas. Ruoniukų maistui gaudyklėmis mariose gaudomi grundalai.

Muziejus pirmadienį atsisveiks su Zabova, Unarava, Gastinčium, Iškadniku, Unčiaku, Cukerka ir Guziku. Tokius vardus gyvūnams šiemet sugalvojo Aukštaitijos vaikai. Renkant vardus, keliaujama po Lietuvos tarmių regionus. Pernai buvo žemaitiški vardai, o kitąmet jau greičiausiai dzūkams bus patikėta atsakomybė išrinkti muziejaus globotiniams vardus. Likę dešimt ruoniukų bus paleisti į laisvę, kai sustiprės, vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje.

Nuo šios vasaros prie Baltijos jūros ruoniukų gerovės prisideda ir prekybos tinklas „Lidl“, pristatęs iniciatyvą „Duok ruoniukui penkis“. Už kiekvieną „Lidl“ parduotuvėse nupirktą specialiai šiam projektui sukurtą maišelįprekybos tinklas skiria po 0,05 euro Klaipėdoje, šalia Lietuvos jūrų muziejaus kylančiam Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui. Daugkartinius „Lidl“ maišeliai galima atpažinti iš ant jų pavaizduoto ruoniuko – tai aplinkai draugiškesnė alternatyva, šiuos maišelius galima rasti visose „Lidl Lietuva“ parduotuvėse.

INFORMACIJA

Lietuvos pakrantėje ruoniai vaikų neveda ir patys nuolat čia negyvena. Artimiausios jų kolonijos įsikūrusios Saremos saloje, Rygos, Botnijos, Gdansko įlankose. Per 30 metų muziejuje buvo išslaugyta jau daugiau nei šimtas šių gyvūnų jauniklių. Didžioji dalis jų grįžo atgal į Baltiją. Tie ruoniukai, kurie dėl patirtų sužalojimų nebegalėjo grįžti į laisvę, buvo padovanoti užsienio šalių zoologijos sodams.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pasieniečių šuo išgelbėjo ruoniuką

Beveik kiekvienais metais per Velykų šventes į Lietuvos jūrų muziejų atvežami išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai iš pajūrio. Šventinėmis dienomis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejus priglaudė pirmąjį šių metų pamestinuką

Šį sekmadienį į Lietuvos jūrų muziejų atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Apie jį pranešė žmonės, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ilgai gydyta ruoniukė sugrįžo į Baltiją

Saulėtą ketvirtadienio vidurdienį 20 km nuo kranto į Baltijos jūrą panėrė Baltijos pilkoji ruonė Kaniukė. Ji beveik metus buvo reabilituojama ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This